Site icon The Indicator

Παγκόσμιο οικονομικό σοκ θα προκαλέσει ο «πόλεμος των δασμών» του Τραμπ

«Η επανάληψη του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου από τον Ντόναλντ Τραμπ έρχεται μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας. Όμως, η απειλή του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών 50% σε όλα τα αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια εβδομάδα από τώρα υποδηλώνει ότι οι εντάσεις του εμπορικού πολέμου ήταν απλώς σε αναμονή», αναφέρει σε ανάλυσή του ο πολιτικός και οικονομικός συντάκτης του BBC, Φαϊσάλ Ισλάμ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε την Παρασκευή (23/5) ότι θα εντείνει τον εμπορικό του πόλεμο, με δασμούς 50% στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουνίου, ενώ προειδοποίησε και την Apple ότι μπορεί να επιβάλει δασμό 25% σε κάθε iPhone που κατασκευάζεται εκτός των ΗΠΑ.

Στην ανάλυσή του ο οικονομικός συντάκτης του βρετανικού Μέσου, σημειώνει ότι οι εντάσεις του εμπορικού πολέμου έχουν επανέλθει για τα καλά, παράλληλα με την αβεβαιότητα των αγορών και τη διπλωματία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προσθέτει επίσης ότι αυτό υποδηλώνει σημαντική μεταβλητότητα τις επόμενες εβδομάδες, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της G7 στον Καναδά τον επόμενο μήνα.

Τραμπ: Χειρότερη η μεταχείριση των συμμάχων σε σχέση με την Κίνα

Η ουσία αυτού που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τον Φαϊσάλ Ισλάμ, είναι ότι αφού οι ΗΠΑ επέλεξαν να κάνουν πίσω στη σύγκρουση με την Κίνα για την αναχαίτιση του εμπορίου με τους δασμούς, ο περισσότερος υπόλοιπος κόσμος, ιδίως οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, επιβράδυναν τις δικές τους διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά.

Οι σύμμαχοι δεν θα περίμεναν να τύχουν χειρότερης μεταχείρισης από τις ΗΠΑ από ό,τι η Κίνα.

Η παρέμβαση της Παρασκευής 23 Μαΐου από τον πρόεδρο Τραμπ είναι πολύ χειρότερη από αυτό που θεωρούνταν το χειρότερο σενάριο -ένας δασμός 20% για την ΕΕ στις αρχές Ιουλίου στο τέλος της παύσης των 90 ημερών.

Πολλοί στην ΕΕ και σε άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, πιστεύουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπλοφάρει, πως υποχώρησε έναντι της Κίνας μπροστά στην αύξηση του πληθωρισμού και τη μεταβλητότητα των αγορών και ότι αναπόφευκτα θα το ξανακάνει.

Έτσι, το σκηνικό είναι τώρα έτοιμο για ένα αδιέξοδο, ή ίσως η ΕΕ να επαναφέρει τα δικά της παύλα αντίποινα, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος, εκτός από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρακολουθεί.

Οι εμπορικές συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου και με τις δύο πλευρές απομονώνουν σε κάποιο βαθμό τη βρετανική οικονομία, αλλά η πλήρης επανάληψη ενός διατλαντικού δασμολογικού πολέμου θα προκαλούσε ένα εμπορικό σοκ από το οποίο θα ήταν δύσκολο να ξεφύγει κανείς.

Exit mobile version