Παγκόσμιες “πρωταθλήτριες” οι κινεζικές εταιρείες στην άντληση ιδίων κεφαλαίων

Οι κινεζικές επιχειρήσεις ξεπερνούν στις αρχές του έτους τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη όσον αφορά στη χρηματοδότηση μετοχών, υποβοηθούμενες από την αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της χώρας, ενώ ο ανεπτυγμένος κόσμος παλεύει με την αύξηση των επιτοκίων και τους φόβους ύφεσης, σημειώνει το Bloomberg.

Οι εταιρείες και οι μέτοχοί τους έχουν αντλήσει 8,1 δισ. δολάρια μέσω πωλήσεων μετοχών σε συνέχεια και αρχικών δημόσιων εγγραφών από τη Σαγκάη έως τη Νέα Υόρκη από την έναρξη του 2023, έναντι 4 δισ. δολαρίων από τις αμερικανικές εταιρείες και 1,1 δισ. δολαρίων από εκείνες στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι επιδόσεις αυτές θέτουν τις κινεζικές εταιρείες σε τροχιά να είναι οι πρώτες που θα βγουν από την περσινή παγκόσμια ύφεση στις πωλήσεις μετοχών, μετά από ένα έντονο ράλι που προκλήθηκε από τη στροφή του Πεκίνου προς την προτεραιότητα της ανάπτυξης από τους περιορισμούς του Covid. Ο δρόμος προς την ανάκαμψη αναμένεται να είναι πιο ανώμαλος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου η επιθετική νομισματική σύσφιξη και η διαφαινόμενη οικονομική αδυναμία συνεχίζουν να μειώνουν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου.

“Το αυξημένο επίπεδο άντλησης κεφαλαίων από τις εισηγμένες κινεζικές εταιρείες κατά τις πρώτες εβδομάδες του 2023 αποτελεί προάγγελο για πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν”, δήλωσε ο Tζέημς Μπιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου ECM στην Myriad Asset Management. “Οι ισολογισμοί των κινεζικών επιχειρήσεων χρειάζονται ενίσχυση και τα ταμειακά αποθέματα αναπλήρωση, καθώς η κινεζική οικονομία αναγεννά την αναπτυξιακή της πορεία”.

Η κυριαρχία των κινεζικών επιχειρήσεων στην πρωτογενή αγορά έχει έρθει καθώς οι μετοχές από το Χονγκ Κονγκ έως τη Σενζέν εντάχθηκαν στις καλύτερες επιδόσεις του κόσμου: ένας βασικός δείκτης των εταιρειών της ηπειρωτικής χώρας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ έχει αυξηθεί σχεδόν 16% φέτος, σε σύγκριση με την άνοδο 5,8% του S&P 500.

Αυτό συμβαίνει επίσης στο πλαίσιο ενός έτους ρεκόρ IPO στην χερσαία αγορά της Κίνας. Η έκρηξη των νέων εισαγωγών το 2022 εκτόξευσε το μερίδιο της χώρας στον παγκόσμιο απολογισμό των εσόδων από δημόσιες εγγραφές στο 46%, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από τις ΗΠΑ, από μόλις 13% στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Πίσω από το ράλι βρισκόταν ένα πλήθος πολιτικών προσαρμογών από τους Κινέζους ηγέτες τους τελευταίους μήνες, από τον τερματισμό της στρατηγικής Covid Zero έως τη χαλάρωση μιας σκληρής καταστολής της τεχνολογίας και μια σαρωτική εκστρατεία διάσωσης της ακίνητης περιουσίας. Οι αρχές κατέβαλαν επίσης προσπάθειες για τη βελτίωση των δεσμών με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική του Πεκίνου, που αποτελεί απόκλιση από τη γερακιώτικη στάση που υιοθετούν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, συνέχισε να παρέχει ένα μαξιλάρι για τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία.

Πρώτος στην ανάκαμψη

Οι πρόσθετες πωλήσεις μετοχών ήταν οι πρώτες που ανέκαμψαν για τις κινεζικές εταιρείες φέτος, δεδομένου ότι είναι πιο γρήγορες στην εκτέλεση και αντανακλούν την τάση να γίνονται πριν από τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους στα τέλη Ιανουαρίου. Εξαπλώθηκαν από την χερσαία αγορά της Κίνας σε χώρους όπως το Χονγκ Κονγκ και η Νέα Υόρκη.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω τέτοιων προσφορών στο Χονγκ Κονγκ μέχρι στιγμής το 2023, αυξημένα κατά 41% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν μια πώληση ύψους 509 εκατ. δολαρίων από τον κύριο μέτοχο της φαρμακευτικής εταιρείας Wuxi Biologics Cayman και μια συμπληρωματική τοποθέτηση ύψους 206 εκατ. δολαρίων από την China Education Group Holdings Ltd.

Πέντε τέτοιες προσφορές πραγματοποιήθηκαν επίσης στις ΗΠΑ για την άντληση σχεδόν 1,4 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας πώλησης ύψους 510 εκατ. δολαρίων από την εταιρεία βιντεοψυχαγωγίας iQIYI Inc.

Δεδομένης της υγιούς όρεξης, οι δευτερογενείς εισαγωγές και οι δημόσιες εγγραφές από κινεζικές επιχειρήσεις αναμένεται επίσης να πάνε καλύτερα σε αγορές όπως η Ευρώπη, όπου η ισχυρή πορεία θα συνεχιστεί πιθανότατα μετά την επέκταση από τις ρυθμιστικές αρχές ενός προγράμματος για διασυνοριακές εισαγωγές.

Πωλήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Η εισηγμένη στην Shenzhen εταιρεία εκτροφής χοίρων Muyuan Foods φέρεται να επιδιώκει να αντλήσει περίπου 1,5 δισ. δολάρια μέσω έκδοσης παγκόσμιων καταθετικών τίτλων στη Ζυρίχη. Ο αγωγός για την ήπειρο περιλαμβάνει επίσης μια jumbo πώληση από την εταιρεία εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας Longi Green Energy Technology στην Ελβετία που θα μπορούσε να φτάσει τα 4 δισ. δολάρια, όπως ανέφερε το Bloomberg τον Νοέμβριο.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις αναβίωσης των κινεζικών IPO στις ΗΠΑ, μια οδός που έχει ως επί το πλείστον κλείσει λόγω ρυθμιστικών μέτρων ή περιορισμών από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον από τα μέσα του 2021.

“Οι συνολικές επιδόσεις των κινεζικών μετοχών ευνοούν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”, δήλωσε ο Κε Γιαν, επικεφαλής έρευνας της DZT Research στη Σιγκαπούρη. “Όταν οι επενδυτές αξιολογούν τις συμφωνίες, σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσουν είναι το κατά πόσον η εταιρεία είναι σχετική στην εποχή μετά την επιβολή περιορισμών και η ικανότητα νομισματοποίησης του επιχειρηματικού της μοντέλου”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα