Παγκόσμια κατακραυγή για την εκτέλεση του Ιρανού πρωταθλητή

Το Ιράν προχώρησε στην εκτέλεση του Ναβίντ Αφκάρι, του πρωταθλητή της ελληνορωμαϊκής πάλης, παρά τις παγκόσμιες εκκλήσεις για να του δοθεί χάρη.

Οι αρχές στο Ιράν εκτέλεσαν έναν πρωταθλητή της πάλης, τον Ναβίντ Αφκάρι, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός φρουρού σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2018, παρότι μέχρι και την τελευταία στιγμή γίνονταν προσπάθειες να του δοθεί χάρη.

«Ο Ναβίντ Αφκάρι εκτελέστηκε σήμερα το πρωί μετά τις νόμιμες διαδικασίες, παρουσία των μελών της οικογενείας του θύματος» ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος δικαιοσύνης στην επαρχία του νότιου Φαρς στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η υπόθεση του είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, μεταξύ των οποίων και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Παγκόσμιας Ένωσης Παικτών (WPA), που εκπροσωπεί 85.000 αθλητές σε όλο τον κόσμο.

Η ΠΕΠ είχε απειλήσει το Ιράν με αποβολή από τον παγκόσμιο αθλητισμό σε περίπτωση που προχωρούσε στην εκτέλεση του Αφκάρι.

Μαζί τους είχαν συνταχτεί μεταξύ άλλων η ΔΟΕ αλλά και ο πρόεδρος του UFC, Ντέινα Ουάιτ.

Ο Αφκάρι, πρωταθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης, συνελήφθη μαζί με τον αδελφό του, Βαχίντ, τον Σεπτέμβριο του 2018 με την κατηγορία ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν φύλακα ασφαλείας στις διαδηλώσεις που είχαν γίνει στην πόλη Σιράζ.

Αμφότεροι κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία αλλά και για «πόλεμο κατά της κυβέρνησης» επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Ο Ναβίντ Αφκάρι καταδικάστηκε σε θάνατο και τα αδέρφια του, Βαχίντ και Χαμπίμπ, σε 54 και 27 έτη κάθειρξης αντίστοιχα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ναβίντ Αφκάρι είχε διαμαρτυρηθεί πως του απέσπασαν ψεύτικη ομολογία κάνοντας του βασανιστήρια.

Διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν πρόσφατα προειδοποιήσει πως φοβόντουσαν ότι η εκτέλεση ήταν θέμα ημερών μετά τη μεταφορά του από τις φυλακές σε άγνωστη τοποθεσία.

Μόνο το περασμένο χρόνο η κυβέρνηση του Ιράν εκτέλεσε 251 άτομα σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Σχετικά Νέα