Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ο χρόνος του πλανήτη εκπνέει…

“Ο χρόνος του πλανήτη εκπνέει. Κηρύξτε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή”  είναι η κοινή κραυγή αφύπνισης για το κλίμα, που απευθύνουν με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 24 οργανώσεις – μέλη της συμμαχίας για το Κλίμα, προερχόμενες από το ευρύ φάσμα της κοινωνίας των πολιτών. 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα 5 Ιουνίου και ο ΟΗΕ σε παγκόσμιο επίπεδο απευθύνει έκκληση για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. «Είναι καιρός να δράσουμε αποφασιστικά. Το μήνυμά μου προς τις κυβερνήσεις είναι ξεκάθαρο: φορολόγηση των ρύπων, τερματισμός των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και αποφυγή κατασκευής νέων εγκαταστάσεων άνθρακα. Χρειαζόμαστε μια πράσινη οικονομία, όχι μια γκρίζα οικονομία» τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2019 «Καταπολεμήστε την ατμοσφαιρική ρύπανση» επιλέχθηκε από τη χώρα υποδοχής, η οποία γι’ αυτό το χρόνο είναι η Κίνα, ο κυριότερος ρυπαντής του κόσμου. Μας καλεί να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε την ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγουμε και να σταματήσουμε τη συμβολή της στην παγκόσμια υπερθέρμανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

Οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις, απαιτούν σοβαρές και δεσμευτικές αποφάσεις από τις πολιτικές ηγεσίες. Με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οφείλουμε να κινηθούμε αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Ο χρόνος του πλανήτη εκπνέει. Κηρύξτε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή»

Κοινή κραυγή αφύπνισης για το κλίμα, απευθύνουν με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 24 οργανώσεις – μέλη της συμμαχίας για το Κλίμα, προερχόμενες από το ευρύ φάσμα της κοινωνίας των πολιτών. Με κοινή τους δήλωση-έκκληση ζητούν από όλα τα κόμματα να επανεπεξεργαστούν άμεσα τις θέσεις τους για την ελληνική ενεργειακή και κλιματική πολιτική, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις υποδείξεις της επιστήμης και τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων.

«Στην προεκλογική περίοδο που ήδη βρισκόμαστε, απουσιάζει μέχρι στιγμής δυστυχώς η θεματική της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Σήμερα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, 24 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών – μαζί και το WWF Ελλάς – ζητούμε την ένταξη της κλιματικής κρίσης στον πυρήνα της πολιτικής ατζέντας, καλώντας πολιτικά κόμματα και υποψήφιους βουλευτές του δημοκρατικού τόξου να αναλάβουν συγκεκριμένες και ισχυρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή της. Η άμεση κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική κρίση πρέπει να είναι η πρώτη γενναία και απολύτως αναγκαία απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου στη νέα σύνθεση του, καθώς αυτή θα κρίνει το μέλλον του πλανήτη, και κατ’ επέκταση, το δικό μας μέλλον» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Όπως επισημαίνουν και οι ακτιβιστικές οργανώσεις στην κοινή τους έκκληση, «παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ο οποίος αγνοεί το φλέγον ζήτημα της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής», θεωρούν χρέος τους να απευθύνουν στην κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις «επείγον κάλεσμα σε δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης».

Υπενθυμίζεται η ανακοίνωση του ΟΗΕ, τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με την οποία έως το 2030 επιβάλλεται να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό και σε περίπου 25 χρόνια να εκμηδενιστούν. Σε άλλη περίπτωση, χάνεται ο στόχος συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που, όπως σημειώνεται, θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας.. Οι συνέπειες, τονίζεται στην έκθεση του ΟΗΕ, θα είναι δραματικές, μη αναστρέψιμες..

«Το ζήτημα παραμένει εξαιρετικά επείγον, με δεδομένο ότι οι πολιτικές, οι οποίες θα αποφασιστούν από όλα τα κράτη τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, θα καθορίσουν εν πολλοίς αν η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας παραμείνει κοντά στα πιο “βιώσιμα” επίπεδα του +1,5°C» σημειώνεται στο κοινό κείμενο των 24 οργανώσεων και προστίθεται: «Η ελληνική κλιματική πολιτική μέχρι σήμερα, όπως αυτή έχει εκφραστεί από όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές κυβερνήσεις, αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με τις υποδείξεις της επιστήμης με αποτέλεσμα να συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των +3,5°C. Άνοδος της θερμοκρασίας σε αυτό το επίπεδο μεταφράζεται σε μη-αναστρέψιμες κοινωνικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενδεχομένως και σε ερημοποίηση σημαντικών τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Παρ’ όλα αυτά, και σε αντίθεση με τον διεθνή πολιτικό διάλογο, η κλιματική αλλαγή απουσιάζει από την προεκλογική ατζέντα των ελληνικών κομμάτων».

Δεδομένων των περιορισμένων περιθωρίων για δράση, οι αντιπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών ζητούν από όλα τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν δημόσια ότι θα συνεργαστούν από κοινού, ώστε η πρώτη -συμβολική, αλλά και ουσιαστική- πράξη του νέου κοινοβουλίου να είναι η άμεση κήρυξη της χώρας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή», ακολουθώντας το παράδειγμα των κοινοβουλίων της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας, τα οποία υιοθέτησαν αντίστοιχα ψηφίσματα.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να υιοθετηθούν ως το 2020 από το ελληνικό κοινοβούλιο τα απαραίτητα μέτρα και οι πολιτικές, οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές της χώρας στο μισό ως το 2030 και τις εκμηδενίζουν περίπου το 2040, δηλαδή, οδηγούν στην οριστική απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) το αργότερο ως το 2040, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, και εν γένει ενσωματώνουν τις υποδείξεις της επιστήμης για την επίτευξη του 1,5°C σε όλους τους τομείς της οικονομίας» διευκρινίζουν οι οργανώσεις και καταλήγουν:

«Ως οργανώσεις που αγωνιούμε για το μέλλον του πλανήτη και των ανθρώπινων κοινωνιών, δεσμευόμαστε να εξαντλήσουμε όλα τα πολιτικά, επικοινωνιακά και νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την ελληνική κοινωνία να γίνει ενεργό και δραστήριο κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος που ζητά -κατά απόλυτη προτεραιότητα- δράση για την κλιματική κρίση, και να απαιτήσει από τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων ισχυρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή της. Έχουμε μόλις 11 χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό. Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας μας είναι ο άνθρωπος, ο πυρήνας των δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων που για πρώτη φορά τίθενται σε αμφισβήτηση στο σύνολό τους από την κλιματική κρίση. Τελικά το διακύβευμα είναι η ίδια μας η επιβίωση».

Οι οργανώσεις, που συνυπογράφουν την έκκληση είναι:

Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, Άνεμος Ανανέωσης / Wind of Renewal, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Actionaid, AIESEC, Greenpeace, HIGGS, IFOAM, Medasset, NO OIL Θεσπρωτίας, WWF Ελλάς.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας» τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή» τονίζει ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νότιο Ειρηνικό, όπου είδε «από πρώτο χέρι τις σοβαρές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης» υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα πρέπει και μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη, διότι, όπως τόνισε «υπάρχουν λύσεις».

Προς τούτο, κάλεσε τα κράτη όλου του κόσμου «να φορολογήσουν τη ρύπανση, και όχι τους ανθρώπους, να σταματήσουν την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων και να σταματήσουν να χτίζουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα».

Μήνυμα Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1972, γιορτάζεται κάθε έτος στις 5 Ιουνίου. Η ημέρα αυτή αποτελεί αφενός μεν μια ευκαιρία σε διεθνές επίπεδο συνειδητοποίησης των οξύτατων περιβαλλοντικών ζητημάτων της σύγχρονης εποχής, αφετέρου δε και μια προσωπική πρόκληση για τον κάθε πολίτη να αναλογιστεί τις συνέπειες των ζητημάτων αυτών, να τονώσει την ευαισθητοποίησή του και να δραστηριοποιηθεί στην υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα για την πατρίδα μας η εφαρμογή πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης, οι οποίες θα θέτουν σε προτεραιότητα το περιβάλλον και τις κοινωνικές ανάγκες, μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό για την οικονομική ευημερία και την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς ο άφθονος φυσικός της πλούτος η μεγάλη έκταση ακτογραμμής της καθώς και η νησιωτικότητά της αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην προσπάθεια της για μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στοχεύει μεταξύ άλλων και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα προβλήματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη του οποίου συμβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τα διακρίνει.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2019, ας δεσμευτούμε όλοι μας στην καθημερινή μας συμπεριφορά σεβασμού του περιβάλλοντος και για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την συμμετοχή κάθε πολίτη σε εθελοντικές δράσεις με σκοπό την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Ας θέσουμε ως βασικό στοιχείο της πολιτισμικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης το περιβάλλον και την σχέση μας με αυτό, με βασικό στόχο την διατήρηση του πλανήτη και του περιβάλλοντος που μας «φιλοξενεί» αλλά και της ποιότητας ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα