Παγκόσμια αστάθεια στις αγορές – Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των συμμάχων προς τις ΗΠΑ

Μετά την ανακοίνωση των δασμών Τραμπ, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη κυρίως από τους Συμμάχους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤΝews ο οικονομικός συντάκτης της ΕΡΤ, Άκης Αθανασόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, δεν ξέρω αν το τραπέζι των συνομιλιών μπορεί να βγάλει μία win-win συμφωνία».

Ο Άκης Αθανασόπουλος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι την Μ. Πέμπτη αναμένεται μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ . Εξήγησε πως δύο μειώσεις επιτοκίων τις περιμέναμε έτσι κι αλλίως μέσα στο 2025 – μία πριν και μία μετά το καλοκαίρι – αλλά ενδεχομένως να έρθουν νωρίτερα λόγω της πορείας του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, οι οποίες και «καθορίζουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

«Ο μεν πληθωρισμός είναι σε πτωτική πορεία – όλο και πλησιάζει το 2%, που είναι το επιθυμητό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και η δε ανάπτυξη, όσο βλέπουμε τα σύννεφα της ύφεσης να πυκνώνουν, τόσο υπάρχει κίνητρο να μειώσει κανένας τα επιτόκια για να δώσει ώθηση στην οικονομία», διευκρίνισε.

Σχολιάζοντας τις μεγαλύτερες συνέπειες των δασμών Τραμπ, ο Άκης Αθανασόπουλος είπε πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πέρα από τα χρηματιστήρια, εστιάζεται στο τι συνέβη με τον χρυσό, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και τα ομόλογα.

Ο μεν χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο – είμαστε πάνω από τις 3.225 δολάρια η ουγγιά – κάτι που «δείχνει την ανησυχία για πιθανή ύφεση, όπως επίσης και η βουτιά του πετρελαίου».

Η σχέση ευρώ-δολαρίου έχει γυρίσει εκεί που ήταν πριν από περίπου 3,5 χρόνια – χθες κάποια στιγμή έφτασε και το 1,14 – ενώ όσον αφορά τα ομόλογα, το κόστος δανεισμού την εβδομάδα που πέρασε πήρε την ανηφόρα. Ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, από περίπου 4%, το δεκαετές πλησιάζει πλέον το 4,5% «Μισή μονάδα πάνω δεν είναι αμελητέα ποσότητα», τονίζει ο Άκης Αθανασόπουλος επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτό το οποίο αξίζει να προσέξει κανείς είναι ότι «την ώρα που το κόστος δανεισμού στην Αμερική και στην Ευρώπη ανεβαίνει, αλλού λίγο κι αλλού πολύ, στην Κίνα πέφτει».

«Η Κίνα μέσα σε όλη αυτή την κρίση δανείζεται πιο φτηνά. Δανειζόταν πριν από μια εβδομάδα το δεκαετές της με περίπου 1,78 και χθες το βράδυ κάποια στιγμή στο κλείσιμο ήταν στο 1,66, που σημαίνει ότι βλέπει το κόστος δανεισμού της να πέφτει», σημειώνει.

πηγή:ertnews.gr
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα