Π. Πολάκης: Δεν έκανε τεστ η γυναίκα που πέθανε σπίτι της και κάνει κάθε ανθυποσελέμπριτι

Πρέπει να κάνει τεστ το υγειονομικό προσωπικό και όσοι έχουν συμπτώματα και ο ΕΟΠΥΥ επιχορηγεί ιδιώτες για να εισπράττουν από… ανθυποσελέμπριτι που μετά βάζουν φωτογραφίες στο instagram, άλλη μία αρπαχτή όπως με τον διπλασιασμό της αποζημίωσης για τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και νυν αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. Όπως είπε, έχουν ενημερωθεί Κικίλιας-Χαρδαλιάς για το πώς θα γίνουν σε μία εβδομάδα 1.200 τα διαθέσιμα κρεβάτια σε ΜΕΘ, ενώ τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθει σε εθνική βιομηχανία η παραγωγή υλικών όπως μάσκες, φόρμες, ακόμη και φάρμακα.

Τα όσα συμβαίνουν με τα τεστ και τις κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά νοσοκομεία είναι άλλη μία αρπαχτή σε συνεργασία με τα τρωκτικά του ιδιωτικού τομέα, ως τώρα δεν ήθελαν να δίνουν κρεβάτια ΜΕΘ στο σύστημα, τώρα τα δίνουν για €1.600 αντί €800, είπε ο Π. Πολάκης. Την ώρα που πρέπει να κάνουν το τεστ το υγειονομικό προσωπικό και αυτοί με συμπτώματα και το Δημόσιο δεν μπορεί, πού βρίσκουν οι ιδιώτες τα αντιδραστήρια; αναρωτήθηκε. Και μάλιστα με επιχορήγηση 30 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ… Η γυναίκα που πέθανε στην Καστοριά δεν έκανε τεστ, αλλά η ανθυποσελέμπριτι λέει «το έκανα» και βάζει και φωτογραφία στο instagram, είναι να τρελαίνεσαι, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όπως επανέλαβε, ο ίδιος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλυτικά εξηγήσει με επαφές ακόμη και με τους κ.κ. Κικίλια και Χαρδαλιά πώς σε μία εβδομάδα μπορούν να γίνουν 1.200 τα 550-600 σήμερα κρεβάτια σε ΜΕΘ, ενώ σε σχετική ερώτηση εκτίμησε ότι, στα πρότυπα άλλων χωρών, ο Στρατός μπορεί να στήσει και νοσοκομεία, αλλά το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί. Από όσους την χρειαστούν, μέσα σε ΜΕΘ θα επιζήσει 70%, εκτός θα πεθάνει το 99%, όπως επανέλαβε.

Η θωράκιση θέλει και όπλα και τα όπλα δεν έχουν φτάσει ακόμα, τόνισε εξάλλου, καταγράφονται πάρα πολλές ελλείψεις στην προστασία του προσωπικού και στα νοσοκομεία δεν έχει φτάσει ακόμη το υλικό που παρελήφθη από την Κίνα. Για το άμεσο μέλλον, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτικό να επανέλθει σε εθνική βιομηχανία η παραγωγή αυτών των υλικών, η στρατιωτική βιομηχανία της Ελλάας έχει την υποδομή να τα παράξει -και ρούχα και παπούτσια και φάρμακα.

Χαρακτήρισε εξάλλου προβληματική την διαχείριση του ΕΟΔΥ ήδη από τα πρώτα περιστατικά που ήρθαν από το Ισραήλ, όταν διοικητικοί υπάλληλοι καθησύχαζαν εσφαλμένα γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό.

Aναπάντητα ερωτήματα

Μια σειρά γεγονότων, που προηγήθηκαν του θανάτου της άτυχης γυναίκας ηλικίας 41 ετών στην Καστοριά, προκαλούν πολλά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το περιστατικό οι αρμόδιες αρχές. Ερωτήματα που αναδεικνύουν τόσο την ολιγωρία όσο και τις ανεπάρκειες του ΕΟΔΥ και του ΕΣΥ ευρύτερα προκειμένου να ανταποκριθεί στην επιδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

1. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, σε δήλωση του στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, τόνισε πως η συγκεκριμένη γυναίκα είχε λάβει οδηγία να παραμείνει σπίτι της: «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από το νοσοκομείο Καστοριάς, η 41χρονη, καθώς είχε δέκατα και χρόνιο άσθμα, επικοινώνησε μεσοβδόμαδα (σ.σ. πιθανότατα Τρίτη ή Τετάρτη) με γιατρό και μέσω του ΕΟΔΥ πήρε οδηγία να παραμείνει σπίτι της».

Επιπλέον, ερωτηθείς αν πέραν του άσθματος αντιμετώπιζε και κάποιο άλλο θέμα υγείας, ο κ. Κασαπίδης, σημείωσε ότι «σύμφωνα με όσα του είπαν από το Νοσοκομείο Καστοριάς, ήταν υπέρβαρη».

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι: Πώς ο ΕΟΔΥ έδωσε την παραπάνω οδηγία σε ασθενή με χρόνιο άσθμα και υπέρβαρο;

2.  Σύμφωνα με το νοσοκομείο Καστοριάς,  την Παρασκευή το βράδυ προς Σάββατο, η κατάστασή της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να διακομισθεί από το σπίτι της που βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα από την Καστοριά στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της τα ξημερώματα του Σαββάτου».

Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί δεν την μετέφεραν κατευθείαν στο νοσοκομείο από το τότε που επικοινώνησε μαζί τους (τρεις ημέρες πριν), καθώς εκτός των άλλων ήταν μακριά; Μήπως γιατί δεν έχουν κλίνες και τους λένε «καθίστε σπίτια σας»;

3. Να σημειωθεί, τέλος, ότι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων χτες Τρίτη (24/3), απαντώντας σε ερώτημα για  την 41χρονη που έχασε στην ζωή της στο σπίτι της, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε πως, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε, η συγκεκριμένη γυναίκα είχε χρόνιο αναπνευστικό νόσημα. Πρόσθεσε, δε, πως το συγκεκριμένο νόσημα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας: «Μου είπαν τηλεφωνικά ότι υπήρχε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.  Το χρόνιο αναπνευστικό νόσημα είναι χρόνιο πρόβλημα υγείας – δεν το έχω επιβεβαιώσει – αλλά θεωρώ ότι ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που μένουν σπίτι και έχουν μια ήπια κλινική εικόνα, πρέπει να υπάρχει μια καθημερινή επικοινωνία με το γιατρό τους ώστε σε επιδείνωση να αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Το ερώτημα, λοιπόν, επανέρχεται: Γιατί ο ΕΟΔΥ, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, έδωσε οδηγία στην 41χρονη να παραμείνει σπίτι της;

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα