Π. Πικραμμένος: Κερδίζουμε τον πόλεμο με την ατομική μας ευθύνη

Τον ρόλο της ατομικής ευθύνης στη μάχη κατά του κορωνοϊού και την ομοψυχία που έδειξε η ελληνική κοινωνία σε αυτή την προσπάθεια, αναφέρεται με άρθρο του που δημοσιεύεται στο Βήμα, ο Παναγιώτης Πικραμμένος. ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι «οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές, οι πανδημίες αναπτύσσουν στις κοινωνίες «αντισώματα» στην παθογόνα αδράνεια του παρελθόντος».

«”…οι δε Αθηναίοι, θ’ αναστηλώσετε την καταπεσούσαν δύναμιν της πόλεως. Διότι οι άνδρες αποτελούν τις πόλεις και όχι τείχη και πλοία κενά ανδρών”. Ό τι έγραψε ο Θουκυδίδης 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν, ταιριάζει και σήμερα. Και θα ταιριάζει πάντα όσο υπάρχουν πόλεις στον κόσμο. Κι όσο υπάρχουν πολίτες πρόθυμοι να ακολουθήσουν την “δημοκρατία της πειθούς” με την ατομική τους ευθύνη», αναφέρει ο κ. Πικραμμένος.

Τονίζει μάλιστα ότι μέσα στο αναπάντεχο δράμα που ζει ο πλανήτης, εμείς οι Έλληνες αποδείχτηκε ότι κρατάμε γερά, παίρνουμε αποφάσεις, οργανώνουμε συστήματα, κατανοούμε έγκαιρα τις απειλές, αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται γύρω μας και αντιδρούμε παραδειγματικά στον μεγάλο κίνδυνο.

Ο Π. Πικραμμένος σημειώνει ότι η Κυβέρνηση να καθόρισε ξεκάθαρα, πρώτα η υγεία, όμως αυτό που αποκάλυψε ο κορονοϊός ήταν η ομοψυχία της κοινωνία. «Ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που μπορεί πια, να ομονοεί εθνικά, ανεξάρτητα από ιδεολογίες, ανούσια συνθήματα και αναχρονιστικά δόγματα. Αφήνοντας στην άκρη τις αντιθέσεις, τάχθηκαν όλοι από κοινού στον μεγάλο σκοπό, διακόπτοντας τις μετακινήσεις τους, αναστέλλοντας τις εργασίες τους και περιορίζοντας τις προσωπικές τους ελευθερίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο κοροναιός μας ξύπνησε. Και θυμηθήκαμε ότι «οι άνδρες αποτελούν τις πόλεις»! Οι πολιτικοί, οι επιστήμονες, οι χορηγοί, οι απλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να στρατευτούν μαζί με τους άλλους στην κοινή άμυνα. Οι υπεύθυνοι πολίτες από όποια θέση κατέχουν.

Και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε. Γιατί τίποτα δεν τελείωσε ακόμα, αν δεν προσέξουμε τη ζωή μας. Με την ευθύνη που η ίδια μας η πολιτική ύπαρξη ορίζει, απέναντι στους άλλους αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Να γνωρίζουμε όμως και κάτι σημαντικό για την επόμενη μέρα. Οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές, οι πανδημίες αναπτύσσουν στις κοινωνίες «αντισώματα» στην παθογόνα αδράνεια του παρελθόντος. Από εκεί και πέρα, το μέλλον ανήκει σε όσους πήραν από την τριβή της ανάγκης την ηθική του χρέους. Σε όσους ενώθηκαν και κράτησαν το απόσταγμα της σοφίας που τους κληροδότησε η δυσκολία. Γιατί η δύσκολη πορεία της ανάταξης αρχίζει τώρα.

Αυτή η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να δώσει σε όλους τους Έλληνες ένα σπουδαίο όραμα και για το μέλλον. Ας είναι από δω και πέρα ο ανταγωνισμός του πολιτικού συστήματος βασισμένος στον ρεαλισμό, στη σοβαρότητα και στην πρόοδο. Ακολουθώντας αλλά και διαπαιδαγωγώντας την κοινωνία. Όμως αυτό δεν φθάνει. Γιατί με την συμπεριφορά του ο κάθε άνθρωπος θα χαράξει το δικό του μέλλον.

Κοιτάξτε γύρω σας τι γίνεται τώρα, που «τείχη» και «πλοία» έμειναν όρθια μόνο από «πράξεις ανδρών»…» καταλήγεει στο άρθρο του ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα