Π. Πέρκα: «Το να λες σε κάθε μερίδα του πληθυσμού αυτό που θέλει να ακούσει, δεν σε κάνει στιβαρό και αξιόπιστο κόμμα»

« Το θέμα τώρα είναι αν θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική που μας έφερε στην ήττα ή αν θα ξαναβρούμε το λόγο και το βηματισμό που μας είχε φέρει στη νίκη το 2015. Τότε που εν μέσω μιας έντονης οικονομικής κρίσης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ, με έναν αριστερό ριζοσπαστικό λόγο, έδινε ελπίδα και όραμα για την επόμενη μέρα – έτσι κέρδισε τον κόσμο. Ενώ σε άλλες χώρες είχαμε την άνοδο της ακροδεξιάς, εδώ πήραμε την κυβέρνηση και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια», σημείωσε μεταξύ άλλων η Π. Πέρκα μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 (ηχητικό)

Η Πέτη Πέρκα μιλώντας στα Parapolitika 90,1 αναφέρθηκε αρχικά στα προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα της Φλώρινας, η οποία «είναι μια παρατημένη λιγνιτική περιοχή που υποφέρει. Με 45% του ΑΕΠ να εξαρτάταται από τον λιγνίτη, με μια διαχρονική υστέρηση σε όλους τους δείκτες, με φτώχεια, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν, με χωριά να ερημώνουν και χωρίς δυστυχώς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο ανακούφισης για τους νέους ανέργους, τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έπειτα από την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης».

Και πρόσθεσε: «Ειδικά για το θέμα της θέρμανσης που για εμάς είναι πολύ σοβαρό, η κυβέρνηση της ΝΔ κατά την προηγούμενη θητεία της διέκοψε την τηλεθέρμανση, για να φέρει τάχα το φυσικό αέριο, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ορυκτό καύσιμο και σιγά σιγά τελειώνει. Προσπαθούμε με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις να σηκώσουμε όλα τα θέματα, κάνουμε συνέχεια προτάσεις, αλλά δεν έχουμε εισακουστεί».

Συνεχίζοντας με την πολιτική επικαιρότητα, σχολίασε το αν η χθεσινή τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου δίνει στίγμα αποχώρησης. «Το ζήτημα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ανοιχτό και είναι γνωστό ότι περνάμε μια κρίση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει έναν εξαιρετικό λόγο κι ένα πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο. Η χθεσινή του ομιλία ήταν πολύ μεστή, βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώνει ότι θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί, αλλά δεν είναι πολύ αισιόδοξος.

Κι εγώ πάντως το νιώθω αυτό, ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να ανακτήσουμε ξανά την υπερηφάνεια της Αριστεράς, αλλά βλέπω κάποιες δυσκολίες. Πλέον όλα εξαρτώνται από τη στάση του Προέδρου και των Προεδρικών γενικότερα – η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Έχουμε μια ‘δαμόκλειο σπάθη’ που λέει για διαγραφές ιστορικών στελεχών του κόμματος, πρώην Γραμματέων, Υπουργών κτλ. Το εξέφρασε πολύ εύσχημα χθες η Σία Αναγνωστοπούλου, είναι τα έρμα ενός καραβιού που αν τα πετάξεις, βουλιάζει όλο το καράβι.

Επειδή πάντως κάποιοι μας κατηγορούν ότι βγαίνουμε δημοσίως και εκφράζουμε μια διαφορετική άποψη, θέλω να υπενθυμίσω ότι τον κ. Πολάκη έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής.

Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις δε δείχνουν μία άνοδο ή αυτό που κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν, άρα η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Φυσικά, η καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει πριν από τον κ. Κασσελάκη και κορυφώθηκε με τη στρατηγική ήττα των προηγούμενων εκλογών. Το θέμα τώρα όμως είναι αν θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική που μας έφερε στην ήττα ή αν θα ξαναβρούμε το λόγο και το βηματισμό που μας είχε φέρει στη νίκη το 2015. Τότε που εν μέσω μιας έντονης οικονομικής κρίσης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ, με έναν αριστερό ριζοσπαστικό λόγο, έδινε ελπίδα και όραμα για την επόμενη μέρα – έτσι κέρδισε τον κόσμο. Ενώ σε άλλες χώρες είχαμε την άνοδο της ακροδεξιάς, εδώ πήραμε την κυβέρνηση και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια.

Όταν λοιπόν φύγεις σταδιακά από αυτή τη γραμμή, όταν μιλάς γενικώς και αορίστως για ένα κέντρο, για μια Αριστερά, η οποία δεν προσδιορίζεται πολιτικά και δε δίνει όραμα στην κοινωνία, τότε γίνεσαι αναξιόπιστος. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για «κυβερνώσα Αριστερά» που προσομοιάζει με τον λαϊκισμό. Τι είναι ο λαϊκισμός, να λες σε κάθε μερίδα του πληθυσμού αυτό που θέλει να ακούσει. Αυτό όμως δε σε κάνει στιβαρό και αξιόπιστο πολιτικό κόμμα.

Μεταξύ άλλων, αυτή η αναξιοπιστία θεωρώ ότι μας οδήγησε στη μεγάλη στρατηγική μας ήττα το 2019. Αλλά και στις τελευταίες εκλογές, όσοι ήμασταν υποψήφιοι, μιλώντας με τον κόσμο ζήσαμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία να μη μας εμπιστεύεται – και μάλιστα παραδοσιακά κομμάτια της, όπως η νεολαία. Εκεί λοιπόν πρέπει να γίνει ενδελεχής ανάλυση, το τι έφταιξε. Παράδειγμα, δεν μπορείς να είσαι και με τα εμβόλια και με τους αντιεμβολιαστές, αυτό δημιουργεί κατευθείαν μια αναξιοπιστία, την οποία πρέπει να ανακτήσουμε».

Σε σχέση με το αν θα μπορέσει να συνυπάρξει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν οι επικείμενες διαγραφές στελεχών δεν αποσυρθούν, η κα Πέρκα σημείωσε ότι «η ερώτηση είναι πολύ δύσκολη και θα μου επιτρέψετε να απαντήσω μετά την Κεντρική Επιτροπή, αφού δω και το κλίμα. Πραγματικά είμαστε και στενοχωρημένοι και αγχωμένοι. Δεν ξέρω ποια είναι η σωστή στάση, όμως υπάρχει πρόβλημα. Σίγουρα, εκεί που συμπυκνώνεται η αντίδραση είναι στο θέμα των διαγραφών και το πώς αντιμετωπίζονται τα ιστορικά στελέχη του κόμματος. Ας δώσουμε ένα περιθώριο στην ηγεσία για αλλαγή στάσης.

Δεν μπορώ πάντως να φανταστώ τον εαυτό μου σε ένα κόμμα που μεταλλάσσεται. Ο Πρόεδρος λέει ότι έχει «νωπή εντολή», το ίδιο όμως έχουμε κι εμείς οι Βουλευτές. Εκλεγήκαμε προσφάτως, όντας μέλη ενός κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όχι της Ανασυγκρότησης. Είμαι από τα νιάτα μου στην Αριστερά, γι’ αυτήν παλεύω, μ’ αυτήν έχουμε χαρεί, έχουμε στενοχωρηθεί, έχουμε διαβάσει βιβλία, έχουμε ακούσει μουσικές. Όχι, δεν μπορώ να πάψω να είμαι Αριστερή».

Κλείνοντας, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν θεωρεί ότι υπάρχει πολιτικός χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι «βεβαίως και υπάρχει χώρος, κι αυτό βλέπουμε πανευρωπαϊκά, ο οποίος στη χώρα μας θα μπορούσε να καλυφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ακολουθήσει μια άλλη πολιτική, όπως εκείνη που περιγράφεται στις συλλογικές αποφάσεις.

Παράδειγμα, το θέμα της κλιματικής κρίσης που πιστεύω ότι είναι το κορυφαίο αυτή τη στιγμή. Από εκεί ξεκινάει το παραγωγικό μοντέλο, το πώς καταναλώνουμε, πώς παράγουμε. Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα και την έχουμε αφήσει πίσω – μιλάω αυτοκριτικά, γιατί και στις εκλογές, δεν τη σηκώσαμε όσο έπρεπε. Βλέπουμε και στην Ευρώπη, από τη μια μεριά έχουμε δεξιούς, ακροδεξιούς, όμως από την άλλη έχουμε Πράσινους, κινήματα κτλ. Υπάρχει επομένως χώρος για μια ριζοσπαστική Αριστερά, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, και με ένα πρόσημο οικολογικό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα