Π.Μαρινάκης: Τα μυστήρια με τις υποκλοπές

Στις υποκλοπές, την αντιπολίτευση, το λεγόμενο φαινόμενο Κασσελάκη και σε άλλα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του.

Αυτό που συμβαίνει, σίγουρα δεν έχει ξανασυμβεί. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην αρχή της δεύτερης θητείας της και αντί η αντιπολίτευση, που μόλις έχει εκλέξει νέο αρχηγό, να την πλησιάζει έστω στις δημοσκοπήσεις, διευρύνεται η διαφορά υπερ του κυβερνώντος κόμματος. Η εξήγηση μάλλον πρέπει να αναζητηθεί λιγότερο στις διαχειριστικές ικανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δοκιμάστηκαν σκληρά το καλοκαίρι με τις φωτιές και μετά με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και περισσότερο στην ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει ενα πειστικό κυβερνητικό αφήγημα.

Ακόμα χειρότερα. Η εκλογή Κασσελάκη δεν φαίνεται να πείθει και ορισμένοι υποστηρίζουν με πειστικό τρόπο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα προϊόν της οικονομικής κρίσης και της περιόδου της χρεοκοπίας, που δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και θα εξαφανιστεί. Θα γυρίσει στο 3%.

Από την εποχή του ενός κόμματος και μισό, που λέγαμε για την περίοδο 2019-2023 (όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 25-30%), περάσαμε στην εποχή του ενός κόμματος (με τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει γύρω στο 15-17%). Αφού και το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει σημάδια να μπορεί να ξεπεράσει το φτωχό 12-13%, που εκπροσωπεί τους εναπομείναντες νοσταλγούς της ηρωϊκής εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου.

Εύκολη εποχή λοιπόν για την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη που μιλάει σήμερα στο TheTOC; Οχι ακριβώς… Η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από το προσκήνιο, που η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι θα τα έκανε ακόμα χειρότερα και από την κυβέρνηση, η απουσία από το προσκήνιο του κόμματος εκείνου που με τις υπερβολές του και την τοξικότητά του, έδινε στην κυβέρνηση το απόλυτο αβαντάζ της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας, αφήνει την κυβέρνηση μονη με τις επιδόσεις της. Βαθμολογείται μόνο με τις επιτυχίες της και τις αποτυχίες της. Ενώ και οι παλαιές σκοτεινές υποθέσεις της πρώτης τετραετίας ειστρέφουν και την καταδιώκουν. Οπως είναι η υπόθεση των υποκλοπών.

Ο Παύλος Μαρινάκης για τις υποκλοπές
Ερ: Οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχεστε πλέον στο briefing είναι για τις υποκλοπές. Έχω την αίσθηση ότι…

Παύλος Μαρινάκης: Δεν είναι οι περισσότερες.

Ερ: Επανέρχεται εν πάση περιπτώσει το θέμα και με ένταση

Παύλος Μαρινάκης: Είναι η ίδια περίπου ερώτηση, από ένα μέρος των μέσων ενημέρωσης.

Ερ: Δεν είναι ξέρετε παράλογο, διότι ακόμη δεν έχουμε μάθει (επισήμως) απολύτως τίποτα. (σ.σ. γιατί έχουμε μάθει πολλά και πολύ δυσάρεστα για το κράτος δικαίου από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.)

Παύλος Μαρινάκης: Ναι, αλλά θα ήταν παράλογο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ένας εκπρόσωπος της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας, να μιλάει εξ ονόματος της δικαιοσύνης ή να σχολιάζει μία εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση. Όσες φορές και να με ρωτήσουν για οποιαδήποτε εν εξελίξει δικαστική απόφαση θα λάβουν -και έτσι νομίζω είναι το καθήκον μου- την ίδια απάντηση. Είναι μία υπόθεση η οποία είναι στη δικαιοσύνη όπως πολλές άλλες υποθέσεις.

Ερ: Υπάρχει η υποψία όμως ότι είναι στη Δικαιοσύνη ακριβώς για να μη μάθουμε ποτέ τελικά τίποτα.

Παύλος Μαρινάκης: Δεν θα συμφωνήσω και ίσα-ίσα….

Ερ: Μα δεν έχουμε μάθει τίποτα εδώ και ένα χρόνο που γίνεται έρευνα, δεν έχουμε μάθει απολύτως τίποτα.

Παύλος Μαρινάκης: Ως δικηγόρος θα σας απαντήσω. Έχοντας χειριστεί αρκετές ποινικές υποθέσεις- γιατί είμαι σχετικά νεότερος από εσάς κ. Καψή αλλά έχω μία εργασιακή εμπειρία, μία επαγγελματική εμπειρία αλίμονο εάν κατά τη διάρκεια μιας διερεύνησης προδικαστικής διέρρεαν λεπτομέρειες. Πρώτον. Δεύτερον, σε πολιτικό επίπεδο ανελήφθησαν πρωτοβουλίες…

Ερ: Η δικαιοσύνη δεν δείχνει καμία ιδιαίτερη βιασύνη, να το πω πολύ ευγενικά. Όχι μόνο αυτό, αλλά σας λέω και το τελευταίο επεισόδιο. Οι εισαγγελείς που έκαναν την έρευνα ζήτησαν στοιχεία από την ΑΔΑΕ. Η ΑΔΑΕ αρνήθηκε και μετά πήραν την υπόθεση από τους εισαγγελείς και άλλαξε και η σύνθεση της ΑΔΑΕ. Ε, αυτά προβληματίζουν.

Παύλος Μαρινάκης: Να τα πάρουμε με τη σειρά, αυτά που μπορούμε να σχολιάσουμε και αυτά που μπορούμε να γνωρίζουμε. Ως προς την ΑΔΑΕ θεωρώ υποκριτική και προσβλητική την κριτική της αντιπολίτευσης. Τι θέλει δηλαδή…Τι ήθελε ο κύριος Ανδρουλάκης ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Να μείνουμε με μία ανεξάρτητη αρχή με μέλη που η θητεία τους είχε λήξει; Ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία, η προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν έγινε αυτό προεκλογικά για να μην κατηγορηθούμε όπως έκαναν εκείνοι στο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ποινικό κώδικα. Ξέρετε τι έκαναν κύριε Καψή;

Ερ: Έγινε τη στιγμή που οι εισαγγελείς ζητούσαν στοιχεία τα οποία ενδεχομένως θα έδειχναν ότι υπήρχε κοινό κέντρο παρακολούθησης ΕΥΠ και Predator.

Ποιος είναι ο πολιτικός, από το τηλέφωνο του οποίου στάλθηκαν τα “μολυσμένα μηνύματα” του Predator- Τα υπονοούμενα Ανδρουλάκη

Παύλος Μαρινάκης: Θα σας απαντήσω. Ξέρετε τι έκανε η αντιπολίτευση το 2019 πριν φύγει από την κυβέρνηση; Νομοθέτησε έναν εκτρωματικό Ποινικό κώδικα ρίχνοντας στα μαλακά… Μισό λεπτό. Ρίχνοντας στα μαλακά…

Ερ: Αυτό λέγαμε πριν από λίγο. Δεν υπάρχει πια ο μπαμπούλας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει σύγκριση.

Παύλος Μαρινάκης: Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Ναι αλλά αυτοί μας κάνουν κριτική. Ρίχνοντας στα μαλακά ανθρώπους οι οποίοι έχουν διαπράξει ειδεχθή αδικήματα. Εμείς δεν το κάναμε αυτό κατ’ αναλογία με τις ανεξάρτητες αρχές. Έγιναν εκλογές, τελείωσε η διαδικασία. Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από τη Βουλή. Πρώτο αυτό. Δεύτερον, όλη αυτή η κριτική η οποία ασκείται δε βασίζεται σε κανένα στοιχείο. Είναι μία κριτική η οποία βασίζεται σε δημοσιεύματα. Σεβαστό προφανώς. Και γνωρίζουν αυτοί οι οποίοι την κάνουν την κριτική, ότι δε θα μπορούσε κανένας εκπρόσωπος ούτε της νομοθετικής, ούτε της εκτελεστικής εξουσίας να απαντήσει σε μία εν εξελίξει υπόθεση. Υπομονή, η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της.

Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη και το έχουμε αποδείξει ακόμα και σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις μπορεί να μη μας αρέσουν. Και δεν σας το λέω ως δικηγόρος. Σας το λέω ως ένας νέος άνθρωπος που κουράστηκε να ακούει εκπροσώπους οποιασδήποτε εξουσίας εκτός της δικαστικής, να αγαπάει τη δικαιοσύνη και να την εργαλειοποιεί κατά το δοκούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν οδηγεί πουθενά.

Ερ: Προς το παρόν αυτό που είναι δεδομένο πάντως είναι ότι ενάμιση χρόνο, ένα χρόνο να είμαι πιο ακριβής, γίνεται έρευνα της δικαιοσύνης και ακόμη δε φαίνεται καν να πλησιάζει σε ένα συμπέρασμα.

Παύλος Μαρινάκης: Εγώ δε γνωρίζω πού βρίσκεται η έρευνα της δικαιοσύνης. Γνωρίζω ότι αναβαθμίσθηκε σε επίπεδο διαδικαστικό. Πήγε δηλαδή σε επίπεδο Αρείου Πάγου για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε -όπως η ίδια η δικαιοσύνη λέει- περίπτωση παραγραφής επιμέρους αδικημάτων. Άρα αυτό έγινε για το καλό της έρευνας και για το καλό της υπόθεσης. Το ξαναλέω, είναι μία διαδικασία εν εξελίξει. Ας περιμένουμε τα πορίσματα.

Ερ: Έχω την εντύπωση ότι αν κάνουμε του χρόνου, σε έναν χρόνο από τώρα, άλλη μια συνέντευξη, θα είμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο όσον αφορά τις έρευνες. Αυτή είναι η υποψία μου. Θα το δούμε, δε μπορείτε να μου απαντήσετε φυσικά…

Παύλος Μαρινάκης: Θα το δούμε, αλλά δε θεωρώ ότι είναι έτσι.

Κάνετε το σταυρό σας που δεν έχετε απέναντι ισχυρή αντιπολίτευση;
Ερ: Υποθέτω κάνετε και το σταυρό σας που δεν υπάρχει αντιπολίτευση.

Παύλος Μαρινάκης: Προσέξτε, δεν κάνουμε καθόλου το σταυρό μας που δεν υπάρχει αντιπολίτευση και το λέω και σε εσωτερικές συζητήσεις. Το θεωρώ κάτι πολύ κακό αυτό το οποίο συμβαίνει. Το ότι δεν έχουμε μία ουσιαστική και αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Ερ: Δεν είστε ο μόνος. Ξέρετε υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν…

Παύλος Μαρινάκης: Θεωρώ ότι είναι μεγάλος κίνδυνος αυτό.

Ερ: …ότι είναι κακό το ότι δεν υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σας, γιατί είσαστε μόνοι σας με τις επιδόσεις σας. Δεν υπάρχει ο μπαμπούλας του ΣΥΡΙΖΑ πλέον.

Παύλος Μαρινάκης: Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός όμως ότι δεν έχουμε μία αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση κάνει κακό στη χώρα, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που προκειμένου να βρουν αφήγημα, (τα κόμματα της αντιπολίτευης) αντιπολιτεύονται την Ελλάδα. Δυστυχώς είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις. Κάνει κακό και σε εμάς γιατί δεν έχουμε απέναντι μας έναν αντίπαλο πολιτικό, που να μας κάνει μια συγκεκριμένη αντιπρόταση.

Εντάξει ρε παιδί μου τα κάναμε όλα χάλια, να το δεχτούμε, στις φυσικές καταστροφές. Που δεν πιστεύουμε καθόλου ότι είναι έτσι.

Τι αντιπροτείνουν αυτοί που είχαν μία διαλυμένη πολιτική προστασία; Είναι κακό το οικονομικό νομοσχέδιο που αυξάνει το εισόδημα. Τι αντιπροτείνουν; Είναι κακό το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή. Τι αντιπροτείνουν; Η λέξη αντιπρόταση είναι πολύ κομβικής σημασίας και για μία αντιπολίτευση και για την κυβέρνηση. Για να μπορούν στο τέλος της ημέρας και οι πολίτες να συγκρίνουν. Άρα όχι, δεν κάνουμε καθόλου το σταυρό μας. Προσευχόμαστε να έχουμε μία αντιπολίτευση.

Ερ: Σίγουρα δε μπορείτε να είστε εσείς, όπως ήθελε ο πρωθυπουργός, δε μπορείτε να είστε εσείς αντιπολίτευση του εαυτού σας.

Παύλος Μαρινάκης: Όχι, μπορούμε, όμως επειδή -και μιλάω έτσι γιατί είμαι από πολύ νέος ελεύθερος επαγγελματίας και δουλεύω όσο θυμάμαι τον εαυτό μου- και έτσι είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να είμαστε αυστηροί κριτές του εαυτού μας με πρώτο τον Πρωθυπουργό, να παίρνουμε τα μηνύματα και από τα μέλη μας και από τους ανθρώπους που μας στηρίζουν, χωρίς ποτέ να έχουν υπάρξει μέλη μας. Και να ακούμε τα αρνητικά πολύ παραπάνω από τα θετικά. Ξέρετε αν κάτι θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για την πορεία μου στο πλευρό του Πρωθυπουργού είναι ότι δύο χρόνια γυρίσαμε όλη την Ελλάδα. Εμείς δεν πηγαίναμε σε όλη την Ελλάδα για να ακούμε μόνο τα θετικά.

Συνήθως τα προβλήματα -γιατί ο κόσμος τα αρνητικά θα σου πει- ήταν περισσότερα, παρά τις κατακτήσεις οι οποίες ήταν σημαντικές αυτά τα χρόνια. Και τι είπαμε μετά από δύο πολύ σημαντικές εκλογικές επιτυχίες; Όσο και να πήραμε (στις εκλογές) δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα ή ότι μπορούμε να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί. Για αυτά πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Ο Σκουρλέτης πήγε στη Δίωξη την “Πεν Νταλαούρα”: Αρχίζει το “κυνήγι” για τα ηλεκτρονικά ίχνη του τρολ, κλειδί το “Χ”
Ερ: Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχει το φόβητρο του ΣΥΡΙΖΑ και η ισχυρή κάποτε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει κακό γιατί είσαστε μόνοι σας με τις επιδόσεις σας, αλλά και γιατί σας έχει οδηγήσει και σε μία μεταρρυθμιστική κόπωση. Ότι δε σας ζορίζει η αντιπολίτευση, άρα δεν ζορίζεστε και εσείς να δείξετε έργο.

Παύλος Μαρινάκης: Όχι, μισό λεπτό. Την προηγούμενη τετραετία είχαμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Τώρα χρειάζονται δεύτερες συνεδριάσεις Υπουργικού συμβουλίου. Ανακοινώνω κάθε εβδομάδα πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για το ΕΚΑΒ, για συνολικές παρεμβάσεις και προσλήψεις για την υγεία. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών (για τις διοικήσεις των δημοσίων φορέων). Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας για τους συνταξιούχους που θέλουν να εργάζονται, για την ταχύτερη απονομή των επικουρικών συντάξεων. Όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, όλα αυτά έχουν γίνει σε τέσσερις μήνες και είναι όλες πολιτικές με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα. Όχι το α λά καρτ το ψεύτικο, με τα πανό και τις πορείες που στο τέλος της ημέρας έγιναν τα αντίθετα από όλους αυτούς τους επαγγελματίες στις πορείες, γιατί αυτή ήταν η μόνη τους ιδιότητα όταν ήρθαν στην κυβέρνηση.

Για το φαινόμενο Κασσελάκης
Ερ: Ο Κασσελάκης ευρέθη και εβαθμολογήθη και δεν…

Παύλος Μαρινάκης: Αυτό προκύπτει προς το παρόν από τις μετρήσεις όλων των δημοσκοπικών εταιριών. Είναι σημαντικές οι δημοσκοπήσεις, αποτυπώνουν αυτό που λέμε “φωτογραφία της στιγμής”. Εμείς δεν υπερτιμούμε ούτε υποτιμούμε κανέναν και ούτε πρέπει να το κάνουμε αυτό. Θα κριθούν όλοι από τις πράξεις τους και όσα λένε. Η αλήθεια είναι ότι έχοντας βάλει υπαρχηγούς τον Πολάκη και τον Παππά και έχοντας μια σειρά από ανακοινώσεις οι οποίες είναι ακριβώς ίδιες, ίδιας λογικής με την προηγούμενη τετραετία, φαίνεται ότι έχουμε ουσιαστικά μια δεύτερη, ίδια ουσιαστικά, εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης τετραετίας.

Και όχι μόνο της προηγούμενης τετραετίας. Από το 2010-2012 και μετά. Μία από τα ίδια…

Ερ: Άρα δε δείχνετε να ανησυχείτε ιδιαίτερα από τον κύριο Κασσελάκη.

Παύλος Μαρινάκης: Δεν είναι θέμα ανησυχίας, κύριε Καψή. Είναι ότι η κοινωνία είναι αλλού. Έζησε τον λαϊκισμό στο πετσί της. Είδε ότι όλοι αυτοί οι αυτόκλητοι σωτήρες δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Ίσα-ίσα φόρτωσαν πολλά, δεκάδες δισεκατομμύρια στη χώρα. Δεν βοήθησαν πουθενά. Όλη αυτή η πόλωση, ο διχασμός, η τοξικότητα, η συγκυβέρνηση του 2015-2019 δεν ισχυροποίησε τη χώρα. Το αντίθετο θα έλεγα.

Οπότε η κοινωνία θέλει λύσεις. Εμείς λοιπόν πρέπει να δώσουμε λύσεις. Αυτός είναι ο πήχης. Θα μετρηθούμε για το αν τις δώσαμε και σε ποια ταχύτητα τις δώσαμε, συνολικά προφανώς στην τετραετία και προφανώς σε επιμέρους χρονικά διαστήματα και γι’ αυτό θα αξιολογηθούμε.

Ερ: Ραντεβού στις Ευρωεκλογές για το επόμενο μεγάλο τεστ.

Νίκησε ή έχασε στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία;
Ερ: Τελικά χάσατε ή κερδίσατε στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Παύλος Μαρινάκης: Εντάξει ο πρώτος γύρος που είναι όλα τα κόμματα, όλες οι παρατάξεις, γιατί έτσι γίνονται και οι βουλευτικές εκλογές…Βουλευτικές εκλογές δεν γίνονται με δύο επιλογές (δυο γύρους). Σύμφωνα με το σύστημα που έχουμε, έδειξε…

Ερ: Στον πρώτο γύρο;

Παύλος Μαρινάκης: Ο πρώτος γύρος έδειξε ότι είχαμε αυξημένα ποσοστά στις 11 από τις 13 περιφέρειες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές.

Ερ: Άρα κερδίσατε;

Παύλος Μαρινάκης: Σίγουρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές στον πρώτο γύρο που μπορεί να γίνει μία αποτίμηση ποσοστών και συσχετισμών, ήταν μία ακόμα ένδειξη, μια κίνηση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πάντοτε βέβαια είναι και οι υποψήφιοι. Δεν ψηφίζονται μόνο οι υποψήφιοι με βάση τις υποστηρίξεις των κομμάτων. Ο καθένας έχει το δικό του σχέδιο.

Ερ: Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί στο δεύτερο γύρο χάσατε σε όλες τις περιπτώσεις απέναντι στους αντάρτες βουλευτές;

Παύλος Μαρινάκης: Καταρχάς δεν είναι όλες οι περιπτώσεις.

Ερ: Εκτός από μία.

Παύλος Μαρινάκης: Είναι της Πελοποννήσου που κερδίσαμε. Ήταν ήδη εφτά περιφέρειες…

Ερ: Γιατί χάσατε σε όλες αυτές τις περιφέρειες που ήταν απέναντι αντάρτες;

Παύλος Μαρινάκης: Στον πρώτο γύρο μετρώνται και οι παρατάξεις και οι στηρίξεις και υπάρχει και μία αποτύπωση των κομμάτων. Στο δεύτερο γύρο είναι και θέμα προσώπων.

Ερ: Άρα δεν κάνατε καλές επιλογές.

Παύλος Μαρινάκης: Προσέξτε, στο τέλος της ημέρας οι πολίτες κρίνουν. Οι πολίτες κρίνουν. Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις που μπορεί να κέρδισε αυτός που θεωρείται αντάρτης, γιατί προσέξτε κέρδισαν ή οι δικές μας στηρίξεις ή αυτοί που προέρχονται από το χώρο μας. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Ερ: Γιατί κέρδισαν όμως οι αντάρτες; Κάνατε κακές επιλογές;

Παύλος Μαρινάκης: Θα σας πω το εξής. Ο δεύτερος γύρος ποτέ δεν είναι αβανταδόρικος για έναν που υποστηρίζεται από το κυβερνόν κόμμα. Εμείς είμαστε η κυβέρνηση του 41%, όχι του 51%. Αυτός είναι ένας λόγος.

Ερ: Λέτε για τις αντι-συσπειρώσεις.

Παύλος Μαρινάκης: Ε βέβαια. Ξέρετε, η εκλογή για κάποιον ο οποίος στηρίζεται από το κυβερνόν κόμμα, όταν είναι στο 41 ή 42%, απέχει μία ή δύο μονάδες. Μετά σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, γιατί είθισται να συσπειρώνονται- το είδαμε αυτό σε περιπτώσεις πολλές και σε δήμους και σε περιφέρειες- όλοι οι άλλοι απέναντι σε αυτόν που στηρίζει το κυβερνόν κόμμα. Αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος.

Ο Παύλος Μαρινάκης για την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη
Ερ: Στην Αθήνα έχασε η κυβερνητική παράταξη ή έχασε ο Κώστας Μπακογιάννης;

Παύλος Μαρινάκης: Εντάξει ο Κώστας Μπακογιάννης, ο εν ενεργεία δήμαρχος, ήταν η επιλογή που στηρίξαμε και δεν το μετανιώνουμε αυτό σε καμία περίπτωση. Και όταν κερδίζουμε, όλοι μαζί κερδίζουμε. Όταν χάνουμε, σίγουρα όλοι μαζί χάνουμε.

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης βρέθηκε πολύ κοντά στην εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Πήρε ένα ποσοστό το οποίο αν δεν κάνω λάθος ήταν αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο από ό,τι το 2019, στον αντίστοιχο πρώτο γύρο. Πήγε στον δεύτερο γύρο, έγινε μία εντυπωσιακή εκλογικά ανατροπή. Προφανώς στήριξαν… Δε λέω ότι ο κ. Δούκας προέρχεται από τα άκρα σε καμία περίπτωση. Τον στήριξαν και άνθρωποι οι οποίοι ψήφισαν κόμματα από την αριστερά μέχρι και πιο δεξιά.

Ερ: Έχασε συνεπώς και η κυβερνητική παράταξη και ο Κώστας Μπακογιάννης…

Παύλος Μαρινάκης: Δεν κέρδισε η επιλογή μας και έχασε ο κ. Μπακογιάννης. Ξέρετε δεν μπορούμε να λέμε τα πράγματα όπως μας βολεύουν. Τα πράγματα εμείς έχουμε μάθει να τα λέμε -με πρώτο τον Πρωθυπουργό- όπως είναι. Κερδίσαμε όμως τις περισσότερες περιφέρειες.

Ερ: Συνεπώς ποιο είναι το μήνυμα που πήρατε από τις εκλογές;

Παύλος Μαρινάκης: Το μήνυμα που πήραμε είναι ότι επανεπιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών σε εμάς, όμως πήραμε και κάποια σημειακά, σημαντικά μηνύματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι υπήρξε ένα μήνυμα στη Θεσσαλία. Δεν κέρδισε στον πρώτο γύρο κάποια άλλη επιλογή, όμως υπάρχει, αποτυπώθηκε ενδεχομένως και ένα μέρος της οργής και της αγανάκτησης των πολιτών για το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία. Και ασχέτως αν οι αποζημιώσεις προχωράνε πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα φυσικά φαινόμενα…

Ερ: Μήπως πληρώσατε και τις δηλώσεις Άδωνι και Αυγενάκη;

Παύλος Μαρινάκης: Καταρχάς δεν είναι τα δύο αυτά που λέτε ίδια μεταξύ τους. Η διατύπωση του υπουργού δυστυχώς…

Ερ: Έτσι ερμηνεύτηκαν από την κοινή γνώμη (σαν εκβιασμός).

Παύλος Μαρινάκης: Η διατύπωση του υπουργού του Λευτέρη του Αυγενάκη, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά και ο τρόπος που έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις, η περισυλλογή των νεκρών ζώων και όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλία και έτσι πρέπει να κάνουμε, είναι υποδειγματικός, γιατί οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιστρέψουν γρήγορα στις ζωές τους, η διατύπωση έγινε αντικείμενο παραποίησης και δημιουργήθηκαν σίγουρα κακές εντυπώσεις.

Δεν πιστεύω εγώ ότι κρίνεται ένα εκλογικό αποτέλεσμα από μία ατυχή δήλωση. Και σίγουρα αυτά για τα οποία μας κατηγόρησαν, η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει το αντίθετο. Δεν έχει εφαρμόσει ποτέ την πολιτική της η κυβέρνηση με βάση το πού ανήκει κάποιος δήμαρχος. Συνεργαζόμαστε με όλους τους δημάρχους, αποζημιώνουμε τους πάντες. Προφανώς και δεν κοιτάμε πού ανήκουν, ούτε προχωράμε έργα με βάση (τις πεποιθήσεις των Δημάρχων)… Νομίζω αυτό φαίνεται και προκύπτει ήδη από μία τετραετία και από τον Πρωθυπουργό και όλους τους υπουργούς. Ως προς τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, σας παραπέμπω στον ύμνο του ΕΑΜ την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου…

Ερ: Ακούστηκαν πολύ άσχημα πάντως και οι δύο δηλώσεις ακούστηκαν πάρα πολύ άσχημα, σαν εκβιασμός. Αλλά δεν περίμενα να τους εκθέσετε.

Παύλος Μαρινάκης: Μακριά από εμάς οποιοσδήποτε εκβιασμός και νομίζω ότι προκύπτει… Το ξαναλέω, καλύτερα είναι να κρινόμαστε από τα έργα μας. Από το πώς έχει συνεργαστεί η κυβέρνηση με το σύνολο των αυτοδιοικητικών, πώς έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση. Ξέρετε πολλοί (λένε ότι) τους αγαπάνε τους δημάρχους γιατί φέρνουν ψήφους. Έτσι βλέπουμε πολλούς την τελευταία στιγμή να πηγαίνουν να αγκαλιάζουν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά όταν κυβερνούν- όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- βάζουν απλή αναλογική, ναρκοθετούν την αυτοδιοίκηση, υποχρηματοδοτούν τους δήμους. Εμείς κάναμε το αντίθετο.

Και φέραμε και ένα νόμο τώρα- που η αντιπολίτευση δεν τον ψήφισε- για λογοδοσία, διαφάνεια, σε συνδυασμό με την αυξημένη χρηματοδότηση. Αυτά τα έργα που θέλουν οι πολίτες στο τέλος της ημέρας τα θέλουν για τη ζωή τους, για την καλύτερη καθημερινότητά τους και πρέπει να συνεργαστούμε.

Ερ: Σας ρώτησα για τον κύριο Αυγενάκη και τον κύριο Γεωργιάδη χωρίς να περιμένω επ’ ουδενί ότι θα τους εκθέσετε. Γιατί ξέρετε είναι μία δυσκολία, όταν κάνεις συνέντευξη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Δεν μπορεί να διατυπώσει προσωπική άποψη. Ό,τι πείτε εκφράζει την κυβέρνηση.

Παύλος Μαρινάκης: Κάνετε λάθος. Εκφράζω την προσωπική μου άποψη. Προφανώς έχω θεσμική υποχρέωση να ενημερώνω τους πολίτες, να ενημερώνω για τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Να απαντάω στις ερωτήσεις, σε όλες τις ερωτήσεις. Και νομίζω μπορείτε να το διαπιστώσετε και με τους συναδέλφους σας. Έτσι είναι και υποχρέωση και η δική μου και των προκατόχων μου, να απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις μέχρι και την τελευταία που θα γίνει.

Ερ: Σύμφωνοι. Δεν μπορείτε όμως να εκφράσετε μία προσωπική ένσταση, γιατί θα είναι…

Παύλος Μαρινάκης: Όχι, μπορώ.

Ερ: …σαν να μην κάνετε τη δουλειά σας.

Παύλος Μαρινάκης: Μπορώ και θεωρώ ότι για να είσαι χρήσιμος σε ένα σύνολο και αυτό επιδιώκει και ο πρωθυπουργός, δεν πρέπει να είσαι πάντοτε ευχάριστος. Πρέπει να λες την άποψή σου και προφανώς και σε εσωτερικές διαδικασίες τεκμηριωμένα ούτως ώστε…

Ερ: Σε εσωτερικές διαδικασίες προφανώς. Δημοσίως δε μπορείτε να πείτε την προσωπική σας άποψη. Εκφράζετε την κυβέρνηση.

Παύλος Μαρινάκης: Νομίζω ότι ειδικά ο δικός μας πολιτικός χώρος έχει αποδείξει ότι έχει πολύ μεγάλο χώρο για προσωπικές απόψεις και όσο κι αν κάποιοι μας κατηγορούν και για την περιβόητη διεύρυνση, είναι πάρα πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη. Και από τους λίγους μήνες που έχω την τιμή να είμαι και στα υπουργικά συμβούλια… εγώ δεν περίμενα ποτέ ότι (θα γίνεται τέτοιος εξαντλητικός διάλογος). Και σε μία τέτοια διαδικασία πολλές φορές προσαρμόζονται και πράγματα και καταστάσεις (και τα νομοσχέδια) γίνονται καλύτερα. Στο τέλος της ημέρας τα ακούει όλα ο πρωθυπουργός και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μέσα από αυτόν το διάλογο, νομοσχέδια έχουν εμφανιστεί σε ακόμα καλύτερη μορφή. Είναι μία ζωντανή διαδικασία και πρέπει να εκφραζόμαστε, αλίμονο.

Η κυβερνητική αποτυχία με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία
Ερ: Πάμε πιο πίσω. Η αρχή της θητείας σας πάντως δεν ήταν η καλύτερη. Και βλέπετε πόσο επιεικής είμαι μαζί σας. Φωτιές, πλημμύρες. Νομίζω χειρότερη έναρξη αυτής της θητείας της κυβέρνησης δε θα μπορούσε να υπάρξει.

Παύλος Μαρινάκης: Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Έχω άλλη άποψη και δεν έχω άλλη άποψη επειδή είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι δεδομένο ότι οι συνέπειες των πρωτοφανών φυσικών φαινομένων- σε ένταση δεν είχαν προηγούμενο- είναι σημαντικές και έχουμε καθήκον να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να περιορίσουμε τις συνέπειες για τους πολίτες. Όμως σε τέσσερις μήνες έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα για τη χώρα. Για την οικονομία, μια νομοθέτηση ενός πολύ σημαντικού οικονομικού νομοσχεδίου. Έχουμε αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια, έχουμε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος στους πολίτες σε μία περίοδο πολύ έντονης εισαγόμενης ακρίβειας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η Ελλάδα δηλαδή έχει καταφέρει και έχει αυξήσει το εισόδημα των πολιτών σε μία περίοδο ακρίβειας. Έχουμε σημαντικές πρωτοβουλίες…

Ερ: Η θητεία σας ξεκίνησε με ένα καταστροφικό καλοκαίρι, όπου οι φωτιές δεν έσβηναν με τίποτα και μετά ακολούθησαν οι πλημμύρες, όπου ο κρατικός τομέας φάνηκε απροετοίμαστος..

Παύλος Μαρινάκης: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας βρήκαν δύο πολύ έντονα φυσικά φαινόμενα. Ειδικά οι πυρκαγιές ήταν οι περισσότερες και είχαμε τις περισσότερες ημέρες που είχαμε ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, από οποιοδήποτε καλοκαίρι στο παρελθόν. Σίγουρα υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις από αυτά τα φυσικά φαινόμενα. Όμως στους τέσσερις μήνες αυτούς δεν ήταν μόνο οι φωτιές και οι πλημμύρες.

Είναι δεδομένο ότι πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας και ειδικά οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν το θεωρούν το πιο σημαντικό θέμα και είναι πολύ σημαντικό θέμα. Και προφανώς οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο προετοιμασμένοι.

Και ήμασταν πιο προετοιμασμένοι από ό,τι άλλες χρονιές. Όμως όπως όσο γρήγορα τρέχουμε εμείς, άλλο τόσο γρήγορα, ίσως και πιο γρήγορα τρέχουν τα φαινόμενα. Για αυτό και οφείλουμε, ενώ είχαμε περισσότερους πυροσβέστες, ενώ είχαμε περισσότερα μέσα, να έχουμε ακόμα περισσότερους πυροσβέστες και ακόμα περισσότερα μέσα.

Ο Παύλος Μαρινάκης για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών
Ερ: Έχω ακόμα δύο ερωτήσεις, σίγουρα δύο ερωτήσεις. Η μία αφορά τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν ξέρουμε ακόμη, τώρα διαβάζουμε τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. Έχω την εντύπωση ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις πάντως από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Παύλος Μαρινάκης: Σας μιλάω ως ελεύθερος επαγγελματίας που είμαι, γιατί αυτή ήταν, είναι και θα είναι η ιδιότητά μου, όπως και να τα φέρει η ζωή. Καταρχάς, να πω ότι –δεν σας το κρύβω– ότι έχει αρχίσει και με εκνευρίζει, σε επίπεδο δημοσιευμάτων αυτή η συλλήβδην στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροφυγάδες, όπως και καμία επαγγελματική κατηγορία δεν είναι κάτι. Όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες έχουν και καλούς και κακούς. Απ’ την άλλη, η φορολογική παρέμβαση δεν είναι μόνο η παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχει πολλά άλλα: για τα POS, για τα ακίνητα, για τα Airbnb, για τα μετρητά και είναι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που αγγίζουν όλο το φάσμα της φοροδιαφυγής…

Και να πούμε ακόμα ότι όπως και με την ακρίβεια, δεν πατάμε ένα κουμπί και τελειώνει η φοροδιαφυγή. Αυτά ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Θέλουμε να περιοριστεί. Από την άλλη λοιπόν πάμε σε όλους αυτούς τους επαγγελματίες. Όταν έχεις ένα στατιστικό στα χέρια σου που λέει ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλώνει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό των μισθωτών, δηλαδή κάτω από τα 780€ X14, αυτό είναι κάτι…

Ερ: Μη με παρεξηγήσετε, δε θέλω να υπερασπιστώ τους φοροδιαφεύγοντες ελεύθερους επαγγελματίες.

Παύλος Μαρινάκης: Όχι-όχι, μισό λεπτό. Εγώ, λοιπόν, θα πω το εξής.

Ερ: Λέω απλώς ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους ίδιους.

Παύλος Μαρινάκης: Θα πω το εξής. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τρία σημεία. Σημείο πρώτο: είναι μαχητό το τεκμήριο. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορεί για λόγους υγείας να μην έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ή να βγάλουν παραπάνω από τον κατώτατο μισθό. Δεύτερον: εξαιρούνται οι νέοι επαγγελματίες, γιατί ξεκινάει κάποιος, ένας νέος δικηγόρος, ένας νέος πολιτικός μηχανικός, ένας νέος λογιστής. Τα τρία πρώτα χρόνια εξαιρείται του τεκμηρίου, έως τον 4ο και 5ο χρόνο έχει σημαντικές εκπτώσεις.

Και τρίτο δεδομένο: όλα αυτά γιατί γίνονται; Γιατί δεν αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής, μπαίνει μια κατώτατη βάση. Αυτά γίνονται για να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και να συνεχίσουμε να επιστρέφουμε τα χρήματα αυτά στην Παιδεία, στην Υγεία, να μειώσουμε κι άλλους φόρους μαζί με τους 50 που μειώσαμε.

Ο Παύλος Μαρινάκης για τη δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου
Ερ: Τόση ώρα που σας ακούω και βλέπω ότι ξέρετε καλά το νομοσχέδιο –εγώ τώρα το διαβάζω και βλέπω τις λεπτομέρειές του– ο περισσότερος κόσμος έχει την εντύπωση ότι η δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι μια απλή δουλειά: Σιγά, λέει τη θέση της κυβέρνησης. Υποψιάζομαι ότι είναι λίγο πιο δύσκολη δουλειά, θέλει πολύ διάβασμα.

Παύλος Μαρινάκης: Θέλει διάβασμα και, το κυριότερο, αυτό που θέλει είναι –και το θεωρώ το πιο σημαντικό– δεν αρκεί μόνο να διαβάσεις κάτι, πρέπει να το κατανοήσεις και πρέπει να δεις αυτό πώς ακουμπάει στους πολίτες. Ξέρετε όταν διαβάζουμε μια είδηση “πήραμε την επενδυτική βαθμίδα”, είναι όντως πολύ σημαντικό για την οικονομία της χώρας, για την αξιοπιστία της. Αν δε μπορείς εσύ πρώτος, ο ίδιος να καταλάβεις αν αυτό αφορά εσένα ως ελεύθερο επαγγελματία, τον διπλανό σου, τον γείτονά σου, έναν νέο άνθρωπο που θα βρει δουλειά, τότε έχεις χάσει το παιχνίδι.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουν όλοι την “κάψα”, να το πούμε έτσι, που μπορεί να έχουμε εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική. Αν δε δούμε πώς η κάθε μας κίνηση, η κάθε πρωτοβουλία, αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών και την κάνει καλύτερη προφανώς, ή βελτιώνει τις συνέπειες μιας κρίσης, τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι.

Οι διαδηλώσεις των μεταναστών υπέρ της Χαμάς
Ερ: Τελευταία ερώτηση. Θέλω να σας ρωτήσω αν σας προβληματίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μια, εγώ θα την έλεγα, μάλλον ισορροπημένη θέση στον πόλεμο στη Γάζα: “Ναι” στο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα, αλλά από την άλλη, μεγάλη προσοχή και έμφαση στην ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι. Σας προβληματίζει ότι μάλλον η κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία είναι σε άλλη φάση; Δηλαδή παραδοσιακά οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι μάλλον υπέρ των Παλαιστινίων.

Παύλος Μαρινάκης: Νομίζω ότι θα συμφωνήσω και είμαι και υπερήφανος που εκπροσωπώ έναν Πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που έχει αυτή τη στάση σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Αλίμονο αν δεν ήμασταν με το Ισραήλ και το αυτονόητο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Αλίμονο όμως αν δεν καταδικάζαμε και δε διαχωρίζαμε βασικά τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Η ανθρώπινη ζωή έχει αξία, κάθε ανθρώπινη ζωή έχει αξία. Δε μπορούμε να τη διαχωρίζουμε και δεν πρέπει να τη διαχωρίζουμε. Όμως αυτά που υποστηρίζουμε είναι συνεπείς θέσεις, συνεπείς με τις ιδέες μας, συνεπείς με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και δεν θα κάνουμε εκπτώσεις…

Ερ: Εγώ σας ρώτησα αν σας προβληματίζει το γεγονός ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει μάλλον ένα έντονο φιλοπαλαιστινιακό συναίσθημα.

Παύλος Μαρινάκης: Εγώ θα έλεγα ότι στην ελληνική κοινωνία, στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας υπάρχει ένα ανθρωπιστικό συναίσθημα, ένα συναίσθημα αυτονόητο. Ο Έλληνας ένιωσε φρίκη και αποτροπιασμό όταν είδε μωρά στο Ισραήλ να θανατώνονται ή να κρατούνται όμηροι. Την ίδια προφανώς οδύνη ένιωσε και όταν είδε και Παλαιστίνιους να πέφτουν μέσα σε συντρίμμια. Την ίδια οδύνη. Προσέξτε όμως.

Ούτε την εξωτερική πολιτική, ούτε τη θέση μας δεν θα την κάνουμε προϊόν δημοσκόπησης. Είναι μια συνεπής και πολύ σωστή και ισορροπημένη η στάση μας, που τιμά τη χώρα. Και έχουμε και έναν Πρωθυπουργό κύριε Καψή, ο οποίος πήγε στο Κάιρο, πήγε στο Ισραήλ, μίλησε με τον αρχηγό της παλαιστινιακής Αρχής και πρωτοστατεί σε μια πολύ σύνθετη διαδικασία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ερ: Οι διαδηλώσεις των μεταναστών στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο έντονες όσο ήταν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά οι διαδηλώσεις των εδώ μεταναστών υπέρ των Παλαιστινίων σάς προβληματίζουν; Σας λέω γιατί μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση μια δήλωση του Χένρι Κίσινγκερ που σχολίασε αυτές τις διαδηλώσεις και είπε: “Ίσως κάνετε λάθος εσείς οι Ευρωπαίοι που δεχθήκατε αυτούς τους μετανάστες”.

Παύλος Μαρινάκης: Κοιτάξτε, καταρχάς το αν κάποιος θα λάβει ή όχι άσυλο και ποια είναι η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη δικαστική διαδικασία – και μάλιστα είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ότι από 2 χρόνια (αναμονής) που ήταν το καθεστώς που παραλάβαμε το 2019 με τις Μόριες και τις δομές της ντροπής, έχει πάει σε 2 μήνες. Το αν μπορεί κάποιος ή όχι να κάνει διαδήλωση, είναι κάτι το οποίο δε συζητείται. Πάντοτε βέβαια υπάρχουν κανόνες και πρέπει να τηρούνται.

Ερ: Εγώ σας ρωτάω αν σας προβληματίζει, αν σας ανησυχεί….

Παύλος Μαρινάκης: Δε μπορούμε να απαγορεύσουμε, ούτε θα το κάναμε ποτέ αυτό. Υπάρχουν κανόνες. Σίγουρα…

Ερ: Δε συζητάω για απαγόρευση. Αν σας ανησυχεί το γεγονός ότι οι μετανάστες που είναι εδώ, φάνηκαν να στηρίζουν τις φρικαλεότητες της Χαμάς.

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε χρέος. Καταρχάς, μας προκαλεί αποτροπιασμό κάποιος να στηρίζει φρικαλεότητες. Είναι ό,τι πιο αισχρό μπορεί να κάνει κάποιος, είτε είναι γηγενής, είτε είναι μετανάστης σε μια χώρα, είτε είναι οποιοσδήποτε. Από εκεί και πέρα, σίγουρα είμαστε πάνω από το θέμα. Είναι κάτι το οποίο προφανώς το παρακολουθούμε. Είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή ευρύτερα στη γειτονιά μας και σε όλον τον κόσμο. Και σίγουρα, προσπαθούμε να δούμε – προς το παρόν φαίνεται ότι έχουμε και υποχώρηση των μεταναστευτικών ροών. Και μάλιστα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, μείωση πάνω από 40% το τελευταίο χρονικό διάστημα, γιατί η μεταναστευτική πίεση έχει αυξηθεί κυρίως για τις άλλες χώρες, όχι για τη χώρα μας.

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι παρακολουθούμε το θέμα. Είναι δεδομένο ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε ούτως ώστε η χώρα μας να είναι απολύτως ασφαλής, και πάντα βέβαια να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ερ: Σημάδια ότι μπορεί αυτή η ιστορία να επηρεάσει τα ελληνοτουρκικά έχουμε;

Παύλος Μαρινάκης: Προσέξτε. Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, επιδιώκουμε τη διαφύλαξη του διαλόγου. Είναι προς όφελος, θεωρώ και των δύο χωρών. Ποτέ, με καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ερ: Μου έκανε εντύπωση όμως, ξέρετε, ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας βρίσκεται σε λάθος φάση ο κύριος Ερντογάν.

Παύλος Μαρινάκης: Μα οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου δε βοηθάνε ούτε τον διάλογο, τον οποίον εμείς θέλουμε να τον διαφυλάξουμε. Και νομίζω ούτε την Τουρκία ούτε την Ελλάδα, ούτε καμία χώρα συμφέρει η κλιμάκωση όλης αυτής της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τον διαφυλάξουμε τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Με τη μία διαφορά που έχουμε να λύσουμε: καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας –αυτή είναι η μοναδική διαφορά– αλλά και όλα τα υπόλοιπα τα οποία μπορούν να προκύψουν ως θετικά για τις δύο χώρες. Η Ιστορία θα δείξει και προφανώς αυτό απαιτεί και μια αντίστοιχη συνέπεια και από τις δύο πλευρές.

Ερ: Σας ευχαριστώ,

Παύλος Μαρινάκης: Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.

πηγή:TheTOC

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα