Π. Μαρινάκης για Ράμα: Στις 7 Μαΐου ενημερωθήκαμε για την έλευσή του – Ο κ. Κασσελάκης θυμήθηκε προεκλογικά την ομογένεια

Για την έλευση του Έντι Ράμα στην Αθήνα ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Ενημερωθήκαμε στις 7 Μαΐου για την έλευση Ράμα αλλά όχι για τον τόπο όπου θα γίνει η εκδήλωση», απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε:

«Ως προς το ζήτημα Μπελέρη είναι δεδομένο ότι δεν είναι διμερές αλλά ένα ζήτημα κράτους δικαίου και διεξαγωγής δίκαιης δίκης που το ζητάμε για κάθε πολίτη. Είναι νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και δεν μπόρεσε να ορκιστεί εδώ και έναν χρόνο που είναι φυλακισμένος και θέλουμε αυτό να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη. Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη συμβολίζει τα δίκαια αιτήματα. Η ΝΔ σε επίπεδο ευρωβουλευτών το έχει θέσει το ζήτημα και έχει περάσει ομόφωνα ψηφίσματα. Έχει τεθεί και σε Συνόδους Κορυφής. Η στάση μας είναι συνεπής και μας κατηγορούν αυτοί που δεν έχουν κανέναν να εκπροσωπεί την ομογένεια και λένε ακροδεξιό τον Μπελέρη».

Ερωτηθείς αν εργαλειοποιήθηκε η υποψηφιότητα Μπελέρη πολιτικά είπε: «Να επισημάνουμε άλλη μία αντίφαση: ο κ. Κασσελάκης που έχει δηλώσει ότι η ΝΔ έβαλε υποψήφιο τον Μπελέρη για να «μαζέψει» το ακροδεξιό ακροατήριο και μια σειρά από στελέχη του κατηγορούν τον Μπελέρη ως ακροδεξιό, θυμάται προεκλογικά την ομογένεια και τους κατοίκους της Χειμάρρας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θυμήθηκε τους Έλληνες της Χειμάρρας, της Βορείου Ηπείρου και τον Μπελέρη και τον Πύρρο Δήμα προεκλογικά. Έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους και έχει επισκεφτεί την περιοχή στο παρελθόν.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο και κάθε διεκδίκηση υπέρ του κράτους δικαίου και όχι καιροσκοπικά. Και αφού τους έπιασε τόσο πολύ ο πόνος γιατί δεν έβαλαν κι εκείνοι έναν υποψήφιο από τη μειονότητα στο ψηφοδέλτιό τους;».

Για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

«Ξεκίνησε από χθες η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών sms στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων του εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού ‘Φώφη Γεννηματά’», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επεσήμανε ότι οι έλεγχοι αφορούν γυναίκες 45-49 και 70-74 ετών και ότι το σύνολο των νέων δικαιούχων είναι σχεδόν 567.000 γυναίκες ενώ το πρόγραμμα συνολικά αφορά 1,4 εκατ γυναίκες. «Καθημερινά γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν σταδιακά με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτική μαστογραφία. Όσες δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο της περιοχής τους και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση», τόνισε. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες κι έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα πάνω από 20.000 γυναίκες κάτι που δίνει πολύ μεγάλες πιθανότητες για την πλήρη ίασή τους.

«Η ενίσχυση των προληπτικών εξετάσεων όπως η ψηφιακή μαστογραφία, η δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και η δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό με στόχο την έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού αλλά και η διεύρυνση των προληπτικών εξετάσεων για μια σειρά από ασθένειες παράλληλα με την αναβάθμιση του ΕΣΥ τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο περίθαλψης και ενίσχυσης του υγειονομικού προσωπικού αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης», υπογράμμισε. Επίσης τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων όπως του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ «ώστε να καταφέρουμε να έχουμε μία δημόσια υγεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών».

Για τη γραμμή προστασίας ανηλίκων 10201

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ενεργοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων 10201, μέσω της οποίας μπορεί να καταγγείλει ένα παιδί, ένας γονιός αλλά και κάθε πολίτης ένα περιστατικό βίας και παραβατικότητας κάθε μορφής εναντίον ανηλίκων. Η γραμμή θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση όλη την εβδομάδα και θα δέχεται τηλεφωνήματα για περιστατικά που αφορούν όλη την Ελλάδα. «Αποστολή της γραμμής είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών, με στόχο την άμεση και ενιαία ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθεί μια ειδική εφαρμογή που έχει ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των ανηλίκων για την βία και την παραβατικότητα και την ενθάρρυνση τους, ώστε να καταγγείλουν περιστατικά και να ζητήσουν βοήθεια, μέσα από μία εύχρηστη φόρμα».

Για την επιστολική ψήφο

Ο κ. Μαρινάκης είπε ακολούθως ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την επιστολική ψήφο, ξεκίνησε η αποστολή του υλικού της επιστολικής ψήφου για την οποία οι εκλογείς ενημερώνονται μέσω sms και email που έχουν δηλώσει κατά την εγγραφή τους.

Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν αποστείλει το ψηφοδέλτιο συμπληρωμένο και να έχει παραληφθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έως το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 17:00. Οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου που θα παραληφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών θα συγκεντρωθούν σε ειδικά φυλασσόμενο χώρο ο οποίος φρουρείται διαρκώς και θα αποσφραγιστούν μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή την Κυριακή της 9ης Ιουνίου μετά τις 7 το απόγευμα», διευκρίνισε.

Οι δράσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Το σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, που υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πολιτών, ήταν το επόμενο θέμα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Την περασμένη εβδομάδα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 752 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης και κινητοποιήθηκε για 66 γυναίκες- θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, η ΕΛΑΣ διαχειρίστηκε 488 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 278 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές 14 θύματα.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safehouses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά». Και τόνισε: «Η ασφάλεια είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της καθημερινότητας και με την συνεχή δράση τους οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛΑΣ στοχεύουν στην προστασία όλων των πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας».

Για την αυτοψία στην Πεντέλη και την αντιπυρική περίοδο

«Την Τρίτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποίησε αυτοψία στην Πεντέλη όπου πραγματοποιούνται καθαρισμοί και διάνοιξη χωματοδρόμων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την υλοποίηση του προγράμματος ANTINERO III, ενώ ταυτόχρονα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις κλαδεύσεις στους δήμους πέριξ της Πεντέλης, στα σημεία όπου υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια», είπε ακόμη ο κ. Μαρινάκης. Επεσήμανε ότι από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιαστικές περιοχές είναι υποχρεωμένοι μέχρι τις 31 Μαΐου να έχουν δηλώσει ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους στο Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών και καθαρισμού οικοπεδικών και ακάλυπτων χωρών, διαφορετικά θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα. Και πρόσθεσε: «Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και γνωρίζουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολη λόγω του δεύτερου άνυδρου χειμώνα που είχαμε στη χώρα μας, αλλά και της κλιματικής κρίσης που δοκιμάζει όλο τον πλανήτη. Είναι υποχρέωση όλων να προστατέψουμε τα δάση μας και να προασπίσουμε τις περιουσίες και την ασφάλεια των συμπολιτών μας».

Η αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που συνεχίστηκε τον Απρίλιο, καθώς σημειώθηκε νέα μείωση στον αριθμό των διαμενόντων-αιτούντων άσυλο στις δομές φιλοξενίας, ήταν το επόμενο θέμα. «Συγκεκριμένα, από 23.245 τον Μάρτιο, μειώθηκε κατά 13,9% σε 20.021 τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση, από τις αρχές του χρόνου, αγγίζει το 40%, ενώ στις πέντε δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η μείωση ξεπερνά το 50%. Τέλος, ο συνολικός αριθμός των παράνομων αφίξεων τον Απρίλιο διαμορφώθηκε σε 2.493. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας, εφαρμόζοντας μια συνεκτική, αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για τις παιδικές κατασκηνώσεις

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «την Κυριακή, 12 Μαΐου, λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για συμμετοχή στο ‘Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2024′ της ΔΥΠΑ. Έως τώρα έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 35.000 αιτήσεις».

Η πλατφόρμα Jobmatch

Επίσης ότι «μέσα στα επόμενα 24ωρα πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα Jobmatch, που αφορά στη σύζευξη ανέργων και εργοδοτών από τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, όπου καταγράφονται πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας. Εντός του Μαΐου, επιπλέον, αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, για 25.000 νέους από 18-29 ετών, ενώ τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν προγράμματα για την κατάρτιση 30.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «Το 2023 αυξήθηκε κατά 32% ο αριθμός των αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, καταγράφοντας ρεκόρ πενταετίας.

Η μείωση της ανεργίας είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση και ήδη από την προηγούμενη τετραετία ως σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας». Υπογράμμισε πως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα συνεχίζεται «με στόχο αυτές οι θέσεις εργασίας να αυξάνονται συνεχώς, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά δίνοντας ακόμα καλύτερους μισθούς σε όλους τους εργαζόμενους».

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ‘Αγκυρα, τη Δευτέρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα