Π. Μαρινάκης για ελληνοτουρκικά: Δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση το θέμα για τα θαλάσσια πάρκα

«Είναι μια ενέργεια που έχει περιβαλλοντική βάση και θα προχωρήσει, έχει τεθεί ξεκάθαρα από την ελληνική πλευρά και δεν είναι θέμα που τίθεται σε διαπραγμάτευση», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία.

Όπως είπε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπο στον ΑΝΤ1, «το καλό κλίμα στον διάλογο με την Τουρκία έχει πολλαπλά οφέλη. Η στρατηγική του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα».

Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη είναι αναγνωρισμένη με βάση την Συνθήκη της Λωζάννης και δεν μπορεί αυτό να αμφισβητηθεί, ενώ σε ότι αφορά την διαφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για την Χαμάς, σημείωσε ότι «ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη της Δύσης και την άκουσε όλος ο κόσμος. Ήταν αναμενόμενη η άποψη που ακούσαμε απο την άλλη πλευρά».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «πρέπει να δούμε τα σημαντικά που απορρέουν από αυτόν τον διάλογο που είναι ο μηδενισμός των παραβιάσεων, ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στον Έβρο και το γεγονός ότι στα νησιά μας δεν υποδεχόμαστε παράνομους μετανάστες, αλλά τουρίστες από την Τουρκία».

Όπως υπογράμμισε, απαντώντας και στις αναφορές της Τουρκίας, «έχουμε μια και μόνη διαφορά που θέλουμε να επιλυθεί στην βάση του διεθνούς δικαίου. Για τα θαλάσσια πάρκα, θέση μας ειναι ότι δεν εχει να κάνει με ζητήματα όπως τα θέτει η Τουρκία. Είναι μια ενέργεια που έχει περιβαλλοντική βάση και θα προχωρήσει, έχει τεθεί ξεκάθαρα από την ελληνική πλευρά και δεν ειναι θέμα που τίθεται σε διαπραγμάτευση».

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
«Για να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, θα πρέπει τα δύο μέρη να συμφωνήσουν στην ατζέντα μέχρι και στο τελευταίο σημείο στίξης του κειμένου. Για εμάς είναι μόνο μία η διαφορά και αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, οπότε δεν υπάρχει “πακέτο ζητημάτων” προς επίλυση, όπως λέει η άλλη πλευρά», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Επιστρέφοντας τα βέλη που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι εντός των συνόρων ασκούντες κριτική, προσπαθούν να πιαστούν από διατυπώσεις για να προσπαθήσουν να πουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Για το ζήτημα της Μονής της Χώρας, απάντησε ότι «εμένα με κάλυψε γενικώς η παρουσία του Πρωθυπουργού. Εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν γίνουν όλα όσα απαιτούνται για την πλήρη προστασία αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό ισχύει για την Μονή της Χώρας και όποιο άλλο μνημείο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εμείς ποτέ δεν είπαμε σε άλλη περίπτωση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν υπεραπίστηκε τα εθνικά ζητήματα. Αυτό ζητάει και ο νυν Πρωθυπουργός».

Για την Βόρεια Μακεδονία και την Συμφωνία των Πρεσπών
Ερωτηθείς για την πρόκληση από την νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «το όλο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών δείχνει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιο. Εμείς δεν λεμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι είμαστε αντίθετοι με την Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί την θεωρούμε κακή συμφωνία, την καταψηφίσαμε, ασκήσαμε ως κόμμα και πρόταση δυσπιστίας, αλλά τόνισε ότι αν ψηφιστεί η Συμφωνία και εκείνος εκλεγεί Πρωθυπουργός, η Συμφωνία θα τηρηθεί. Αυτή ήταν μια αντιδημοφιλής θέση για πολλούς τότε που ήταν κοντά στην ΝΔ».

Συνέχισε λέγοντας «Υπάρχουν δύο μέρη σε αυτήν την Συμφωνία. Η Ελλάδα δεν είχε να κάνει πάρα πολλά. Είχε να ψηφίσει στην Βουλή αυτά τα μνημόνια. Η άλλη πλευρά είχε να κάνει πάρα πολλά. Δικαιώνεται η συνειδητή επιλογή μας να μην ψηφιστούν τα μνημόνια από την Ελλάδα. Σκεφθείτε η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας να μην δέχεται ούτε το πρώτο σημείο της Συμφωνίας που είναι το όνομα και εμείς να είχαμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής».

Επέκρινε την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «την στιγμή που η Πρόεδρος λέει την χώρα της “Μακεδονία”, η αντιπολίτευση βγαίνει και λέει “ψηφίστε και τα μνημόνια”.

«Να δούμε την νέα Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, να δούμε την στάση τους και τις αντιδράσεις τους… Είχαμε πει από την αρχή ότι είναι μια κακή συμφωνία, αλλά θα την τηρήσουμε αν ψηφιστεί. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο και έχουμε μια νέα κυβέρνηση που περιμένουμε να διατυπώσει τις θέσεις της. Εμείς δεν θα είμαστε επισπεύδοντες. Η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της άλλης πλευράς εξαρτάται πλήρως από την συμμόρφωση της στην Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Επεσήμανε ότι «εδώ είμαστε για να τα δούμε όλα. Η ελληνική πλευρά θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τα συμφέροντα της χώρας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την υποχρέωση μας να σεβαστούμε την συνέχεια του Κράτους, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και η άλλη πλευρά. Είναι η ώρα των πράξεων ή των παραλείψεων της άλλης πλευράς και θα αντιδράσουμε αναλόγως. Θα ήταν σε καλύτερη θέση η χώρα, αν είχε διαγράψει όλη την διαδρομή και είχε υπογράψει και τα μνημόνια; Η εξωτεριική πολιτική που ασκείται με σχεδιασμό, με αρχή, μέση και τέλος, δίνει όπλα στην χώρα».

Το διακύβευμα των Ευρωκλογών
Δεχόμενος πληθώρα ερωτημάτων για τις ευρωεκλογές και τον πήχη που βάζει η Νέα Δημοκρατία, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι στις κάλπες στις 9 Ιουνίου «αποφασίζεται η στόχευση της χώρας εκτός συνόρων. Υπάρχουν δύο σχολές: η σχολή Μητσοτάκη που φέρνει και θέλει να φέρνει χρήματα στην χώρα και η άλλη πλευρά που θέλει να κοπούν τα χρήματα για την χώρα. Ο δεύτερος λόγος αφορά το εσωτερικό της χώρας και είναι ένα σταυροδρόμι σταθερότητας. Μέσα στον έναν χρόνο της δεύτερης τετραετίας έχουν γίνει τομές στην χώρα, κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος: ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιστολική ψήφος, απογευματινά χειρουργεία, μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, στην Δικαιοσύνη κ.λ.π. Ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης, είναι ότι έχοντας δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας, πλέον δεν συζητάμε που θα βρει κάποιος δουλειά, αλλά που θα βρουν οι επιχειρήσεις εργαζόμενους».

Συνέχισε λέγοντας ότι «όλα αυτά έγιναν με το 41% των εκλογών, που πολλοί λένε ότι είναι αλαζονικό, αλλά αυτή είναι η απόφαση των πολιτών που είχαν να διαλέξουν στις εκλογές ανάμεσα στα προγράμματα των κομμάτων. Έχουμε μια αντιπολίτευση που λέει “να πέσει η κυβέρνηση”. Έχουμε άλλα τρία χρόνια στην Κυβέρνηση. Δεν πρέπει λοιπόν στην επόμενη μεγάλη τομή, να έχουμε μια αντιπολίτευση που να έχει ένα αποτέλεσμα ευρωεκλογών που να κουνάει το δάχτυλο και να λέει δεν έχετε νομιμοποίηση. Η κυβέρνηση έχει επιλεγεί με ένα ποσοστό για να κάνει ρήξεις. Όλοι βγαίνουν και μοιράζουν λεφτά σε συνεντεύξεις τους. Όμως χρειάζεται να μεγαλώσει η πίτα και το ΑΕΠ, όπως το κάνουμε τόσα χρόνια και για να συνεχίσουμε, η Ελλάδα πρέπει και μετά την 9η Ιουνίου για τους επενδυτές να διατηρήσει αυτό το κλίμα σταθερότητας και μη αμφισβήτησης της σταθερότητας».

Σε ότι αφορά τον πήχη της ΝΔ, ο κ. Μαρινάκης είπε «συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Το ποσοστό μας στις τελευταίες εκλογές ήταν 33%. Αν θεωρείται ότι το 33% από το 41% των εθνικών εκλογών έχει μια απόσταση, θυμίζω ότι το 2019, ένας μήνας ήταν η απόσταση εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει μια χαλαρότητα στην ψήφο των πολιτών, επειδή δεν εκλέγουν κυβέρνηση» και κατέληξε λέγοντας ότι «εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027. Χρειάζεται όμως στην Ελλάδα να μην αμφισβητηθεί το κλίμα σταθερότητας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα