Ουκρανοί ερευνητές μελετούν τα συντρίμμια του νέου ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκε κατά της πόλης Ντνίπρο την περασμένη Πέμπτη, και ήταν η πρώτη φορά που ένα τόσο ισχυρό όπλο χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.
Ο δημοσιογράφος του Reuters ήταν μεταξύ μιας μικρής ομάδας δημοσιογράφων στους οποίους δόθηκε πρόσβαση στα συντρίμμια του πυραύλου την Κυριακή. Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να μην αποκαλύψουν την ακριβή θέση των συντριμμιών για λόγους ασφαλείας.
Η Ρωσία ονόμασε τον πύραυλο Ορέσνικ και είπε ότι είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί με τα υπάρχοντα μέσα αεράμυνας. Η Ουκρανία είπε ότι ο νέος πύραυλος έφτασε σε τελική ταχύτητα άνω των 13.000 χλμ/ώρα (8.000 μίλια/ώρα) καθ’ οδόν προς το Ντνίπρο την Πέμπτη.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς έχουν βεληνεκές έως και 5.500 χιλιόμετρα.
Δύο κρατικοί εμπειρογνώμονες έδωσαν τις πρώτες τους εκτιμήσεις, αναφέροντας μόνο ότι το όπλο ήταν βαλλιστικό, πετούσε σε βαλλιστική τροχιά και ότι το πλήγμα προκάλεσε ζημιές σε αστικές υποδομές. Αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ή να δώσουν τα ονόματά τους.
“Αυτά είναι προκαταρκτικά συμπεράσματα και για να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο απαιτείται χρόνο και προσεκτική μελέτη των υπολειμμάτων του πυραύλου”, είπε ο Ιβάν, ένας από τους ειδικούς.
“Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια συντρίμμια στο έδαφος της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Όλεχ, ερευνητής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολ. Ζελένσκι χαρακτήρισε τη χρήση του όπλου σοβαρή κλιμάκωση και προέτρεψε τους συμμάχους του να απαντήσουν. Η Ουκρανία είπε αρχικά ότι το όπλο φαινόταν να είναι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε αργότερα ότι εκτόξευσε έναν νέο πύραυλο μέσου βεληνεκούς εναντίον ουκρανικού στρατιωτικού στόχου στο Ντνίπρο ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, για πρώτη φορά μετά την έγκριση της χρήσης τους από τις ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι η σχεδίαση του πυραύλου βασίζεται στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς RS-26 Rubezh (ICBM). Ο νέος πύραυλος ήταν πειραματικός και η Ρωσία πιθανότατα δεν διαθέτει πολλούς τέτοιους πυραύλους, πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να δοκιμάζει τον πύραυλο στη μάχη και ότι έχει ένα απόθεμα πυραύλων Ορέσνικ έτοιμων για χρήση.
Πολλά παραμένουν ασαφή προς το παρόν, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης της ζημιάς που προκλήθηκε από τον πύραυλο. Η Ουκρανία σπάνια αποκαλύπτει ότι αφορά τις ζημιές σε στρατιωτικούς στόχους, φοβούμενη ότι τέτοιες πληροφορίες θα βοηθούσαν τη Μόσχα.
Με πληροφορίες από Reuters
Σχετικά Νέα
-
Fed: Σταθερή η αμερικανική οικονομία τον Νοέμβριο
Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερό ρυθμό τον Νοέμβριο αλλά οι προσλήψεις κατέβασαν ταχύτητα.
-
Νιγηρία: Τουλάχιστον 12 νεκροί από έκρηξη βόμβας στην πολιτεία Ζάμφαρα
Βομβιστική επίθεση που αποδίδεται σε συμμορία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και.
-
Η νορβηγική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης ακροδεξιού εξτρεμιστή
Ένα νορβηγικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα πως ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν θα αποφυλακιστεί νωρίτερα,.
-
Γαλλία: Η ριζοσπαστική Αριστερά καλεί τον Μακρόν να παραιτηθεί – Ζητά πρόωρες εκλογές
Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) ζήτησε απόψε την παραίτηση του προέδρου.