Ουκρανία: Η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις από τον Ζελένσκι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Η αντιπολίτευση στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico απαιτεί από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προσέλθει στο κοινοβούλιο της χώρας και να εξηγήσει στους βουλευτές τι πραγματικά συμβαίνει με τις ειρηνευτικές συνομιλίες και τη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά θα πρέπει να πείσει και τους βουλευτές στην Ουκρανία να την υπογράψουν.

Πολλοί Ουκρανοί βουλευτές, οι οποίοι υποτίθεται ότι πρέπει να επικυρώνουν οποιαδήποτε συμφωνία μόλις υπογραφεί, αισθάνονται ότι μένουν απέξω από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Κιέβου.

Επίσης λένε ότι ο Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες δεν μοιράζονται τις λεπτομέρειες και δεν επικοινωνούν σωστά.

«Η παράταξη της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στην στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας απαιτεί μια ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση με τη συμμετοχή του Ζελένσκι, όπου θα πρέπει να ανακοινώσει το σχέδιο της Ουκρανίας για την επίτευξη της ειρήνης και τις λεπτομέρειες της διαπραγματευτικής διαδικασίας», ανέφερε η παράταξη, της οποίας ηγείται ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, 23 Απριλίου 2025. (23/04/2025).

Οι πιέσεις από Ουάσινγκτον και Μόσχα

Η Ουκρανία έχει αγωνιστεί να ακουστεί στις διεθνείς συνομιλίες για το μέλλον της, καθώς αρχικά είχε υποβαθμιστεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ.

Το Κίεβο συμμετέχει περισσότερο τώρα, αλλά δέχεται τεράστιες πιέσεις από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για να προβεί σε δυσάρεστες παραχωρήσεις όσον αφορά το έδαφος και τον ορυκτό του πλούτο.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει να παραχωρήσει εδάφη ή οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διαμεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση πρέπει να παγώσει στις σημερινές γραμμές του μετώπου.

Οι Αμερικανοί έχουν προτείνει την αναγνώριση της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014, ως ρωσικό έδαφος, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναρτά την Τετάρτη εκνευρισμένος για τη διστακτικότητα της Ουκρανίας να αποδεχθεί αυτό το αίτημα.

Το σχέδιο της Ουάσινγκτον «take-it-or-leave-it» δεν παρέχει επίσης καμία εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία και θα επέτρεπε επίσης στη Ρωσία να λειτουργήσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε το 2022, για να πουλάει ενέργεια τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.

Το Κίεβο σέρνεται σε μια συμφωνία συνθηκολόγησης
Το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει κατάπληξη στους Ουκρανούς αξιωματούχους και βουλευτές, οι οποίοι το θεωρούν συνθηκολόγηση με έναν επιτιθέμενο. «Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, όχι να παραδοθεί», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Γιούλια Σβιρύντενκο σε ανάρτησή της στο X.

«Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που θα δώσει στη Ρωσία τα ισχυρότερα θεμέλια που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει με μεγαλύτερη βία… Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την κατοχή της Κριμαίας. Και αν δεν παραχωρηθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα απαιτήσει δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας – αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν μελλοντική επίθεση και αρκετά σαφείς για να εξασφαλίσουν διαρκή ειρήνη», δήλωσε η Γιούλια Σβιρύντενκο.

Η αντιπολίτευση ζητά απαντήσεις
Η αντιπολίτευση θέλει να μάθει τις λεπτομέρειες για το πώς ο Ζελένσκι και η κυβέρνησή του θα διασφαλίσουν την ειρήνη. «Οι Ουκρανοί θα πρέπει να μάθουν για την πρόοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας όχι από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τον υπουργό Εξωτερικών Ρούμπιο ή τους ειδικούς αντιπροσώπους Βίτκοφ και Κέλογκ, αλλά από τις ουκρανικές αρχές», ανέφερε η Ιρίνα Γερασένκο, βουλευτής της ουκρανικής αντιπολίτευσης από το κόμμα Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη, σε ανάρτησή της στο Facebook.

Η Γερασένκο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία και ότι η επίτευξη ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης ήταν πολύ πιο δύσκολη από ό,τι περίμεναν. «Η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε σε 24 ώρες ούτε σε 100 ημέρες», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη θέλει ο Ζελένσκι να συμμετάσχει στην ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου για να πει στους βουλευτές ποιο είναι το σχέδιο της Ουκρανίας για την επίτευξη ειρήνης και να μοιραστεί τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

«Η συμφωνία για τα ορυκτά παραμένει μέρος αυτού του σχεδίου;» ρώτησε ο Gerashchenko, αναφερόμενος σε μια πρωτοβουλία που έθεσε ο Τραμπ, με την οποία οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν πρόσβαση στα αποθέματα κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας. «Εξάλλου, ήταν πρωτοβουλία του Ζελένσκι. Πώς θα συμβάλει αυτή η συμφωνία στις εγγυήσεις ειρήνης και ασφάλειας; Δυστυχώς, εδώ και αρκετούς μήνες, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον Ζελένσκι στην ομάδα διαπραγμάτευσης αποφεύγουν την επικοινωνία με το κοινοβούλιο».

Είπε επίσης ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκαταστήσει τη σωστή επικοινωνία με την κυβέρνηση Τραμπ -οι αμοιβαίες σχέσεις υπέστησαν σοβαρή ζημιά από μια κακότροπη αντιπαράθεση στον Λευκό Οίκο- δεδομένου ότι χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να συνεχίσει να αντιστέκεται στη ρωσική επιθετικότητα. Κατηγόρησε τον Ζελένσκι και το γραφείο του για αποτυχία της διπλωματίας.

Ο Ζελένσκι επιμένει για πλήρη κατάπαυση του πυρός και μετά διαπραγματεύσεις
Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία θέλει πρώτα να εγκαθιδρύσει πλήρη κατάπαυση του πυρός και μόνο στη συνέχεια να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική διευθέτηση. Όσον αφορά τη συμφωνία για τα ορυκτά, οι δύο πλευρές έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει μόνο ένα υπόμνημα για τη συνεργασία και τις προθέσεις, αφήνοντας τους δικηγόρους να επεξεργαστούν ένα νέο σχέδιο που θα ικανοποιεί τα συμφέροντα τόσο του Κιέβου όσο και της Ουάσινγκτον, δήλωσε την Τρίτη ο Ουκρανός ηγέτης.

Ο Ζελένσκι δεν έχει ακόμη απαντήσει στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης, καθώς το γραφείο του είναι απασχολημένο με διπλωματικές συνομιλίες στο Λονδίνο, όπου οι Ουκρανοί συναντήθηκαν σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ, ενώ προετοιμάζεται επίσης για περιοδεία στη Νότια Αφρική.

Υπάρχει επίσης η προοπτική συνάντησης του Ζελένσκι με τον Τραμπ στην Ιταλία στο περιθώριο της τελετής κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου αυτό το Σάββατο. Στη συνέχεια, η ουκρανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί επίσης την Ισπανία και την Πολωνία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα