Ουκρανία: Εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου – Ψηφίστηκε αμφιλεγόμενος νόμος που επιτρέπει λογοκρισία

Εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου το πρωί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος έκανε λόγο για επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι.

«Εκρήξεις στην συνοικία Σεβτσενκίβσκι. Οι υπηρεσίες (σ.σ. αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων) βρίσκονται καθ’ οδόν. Λεπτομέρειες αργότερα», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας κατόπιν πως καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα δέκα UAVs ιρανικής κατασκευής στο Κίεβο και περίχωρά του.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες. Κατά τον δήμαρχο, έχουν υποστεί ζημιές δυο κτίρια της δημόσιας διοίκησης.

Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο, τα drones που καταρρίφθηκαν ήταν Shahed-136.

«Ανθρωπάκια», σχολίασε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο Αντρίι Γέρμακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προφανώς αναφερόμενος στους ρώσους στρατιωτικούς, μετά τις εκρήξεις.

Το κοινοβούλιο υιοθετεί αμφιλεγόμενο νόμο για τα ΜΜΕ

Αμφιλεγόμενος νόμος για τα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος δίνει ευρείες εξουσίες στο εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ, μετά την έγκρισή του χθες Τρίτη από το κοινοβούλιο.

Δημοσιογράφοι επικρίνουν τις εξαιρετικά ευρείες εξουσίες που δίνει ο νόμος αυτός στο οκταμελές συμβούλιο: μπορεί πλέον όχι απλώς να προχωρά στην επιβολή προστίμων, αλλά και να εμποδίζει τη λειτουργία διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης για τριάντα ημέρες χωρίς να χρειάζεται δικαστική απόφαση σε περίπτωση που υποτροπιάζουν ως προς την παραβίαση των κανόνων.

Για τη μόνιμη απαγόρευση της λειτουργίας μέσων ενημέρωσης εξακολουθεί να είναι απαραίτητη απόφαση δικαστηρίου. Ωστόσο, τα δικαστήρια δεν θεωρούνται ανεξάρτητα στην Ουκρανία. Τα μισά μέλη του συμβουλίου διορίζονται από τον πρόεδρο· τα άλλα μισά από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Με την υιοθέτηση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης «εφαρμόζεται η ρήτρα της προσέγγισης της εθνικής νομοθεσίας για τον οπτικοακουστικό τομέα με την ευρωπαϊκή», ανέφερε χθες το συμβούλιο.

Επρόκειτο για μια από τις επτά προϋποθέσεις που τέθηκαν στην Ουκρανία όταν αποφασίστηκε να της χορηγηθεί καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. Ο νόμος εγκρίθηκε με πλειοψηφία δύο τρίτων, αν και οριακά.

Ανάμεσα στους λόγους που προβλήθηκαν για την κατάρτιση του νέου νόμου ήταν η ανάγκη προσαρμογής στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής του διαδικτύου. Το νέο νομικό πλαίσιο αφορά επίσης την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, αλλά και τα έντυπα μέσα.

Πριν καν αρχίσει η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κλείσει τηλεοπτικά δίκτυα και είχε επιβάλει αποκλεισμό σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους που χαρακτήριζε φιλορωσικής κατεύθυνσης, παρακάμπτοντας τη νομική διαδικασία.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τηλεοπτικά δίκτυα που ελέγχει ο πολιτικός αντίπαλος του κ. Ζελένσκι, ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, αντιμετώπισαν περιορισμούς.

Η Ουκρανία βρίσκεται στην 106η θέση της κατάταξης 180 κρατών ως προς την ελευθερία του Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

 

 

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα