

Το Κίεβο επέμεινε το μεσημέρι της Κυριακής ότι όχι μόνο δεν έχουν καταλάβει οι Ρώσοι το Μπαχμούτ εξ ολοκλήρου, αλλά και ότι οι Ουκρανοί ενισχύουν την άμυνά τους στην πολύπαθη πόλη, έχουν φτιάξει ένα ημικύκλιο γύρω της χάρη στην ανάκτηση κάποιων υψωμάτων περιφερειακά και εξακολουθούν να ελέγχουν συγκεκριμένες περιοχές της.
Την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη της μισθοφορική ομάδα Wagner και τον ρωσικό στρατό για αυτό που ισχυρίζεται ότι συνιστά «πλήρη κατάληψη» του Μπαχμούτ, Ουκρανοί αξιωματούχοι δίνουν πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες για τις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων και τις περιοχές που ελέγχουν στην πρακτικά ισοπεδωμένη πόλη του δυτικού Ντονέτσκ.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, «ο εχθρός απέτυχε να περικυκλώσει το Μπαχμούτ και έχασε μέρος των διοικητικών υψωμάτων γύρω από την πόλη. Δηλαδή, η προέλαση των στρατευμάτων μας πλευρικά, στα προάστια η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, δυσκολεύει πολύ τον εχθρό να μείνει στο Μπαχμούτ», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Telegram.
«Τα στρατεύματά μας έβαλαν την πόλη σε μια ημικύκλωση, κάτι που μας δίνει την ευκαιρία να καταστρέψουμε τον εχθρό. Γι’ αυτό ο εχθρός, στο τμήμα της πόλης που ελέγχει, πρέπει να αμυνθεί», τόνισε η κα Μαλιάρ.
Οπως τόνισε η υφυπουργός, οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο των βιομηχανικών και άλλων εγκαταστάσεων του ιδιωτικού τομέα του Μπαχμούτ, στην περιοχή Λιτάκ.
Από την πλευρά του ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της Ανατολικής Στρατιάς των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σημείωσε ότι το Μπαχμούτ έχει καταστραφεί ολοσχερώς ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού από τον ρωσικό στρατό, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν θέσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, διεξάγοντας μάχες με τις ρωσικές.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αμφίσημη δήλωση του προέδρου Ζελένσκι την Κυριακή ότι «το Μπαχμούτ υπάρχει πια μόνο στις καρδιές μας» ο κ. Τσερεβάτι είπε ότι «ο πρόεδρος είχε δίκιο – η πόλη ουσιαστικά εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Ο εχθρός την καταστρέφει καθημερινά με μαζικά πυροβολικά και αεροπορικές επιδρομές και οι μονάδες μας αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο στρατός μας κατέχει οχυρώσεις και πολλές εγκαταστάσεις στην νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Διεξάγονται σφοδρές μάχες», είπε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία αποδίδει υπερβολική συμβολική σημασία στο Μπαχμούτ.
«Η Ρωσία εφιστά την προσοχή στο Μπαχμούτ, λες και θα πάρουν τη Ντνίπρο. Στην πραγματικότητα, δεν το πήγαν μέχρι το τέλος. Η πόλη έχει καταστραφεί, δεν τους φέρνει κανένα στρατιωτικό ή έστω πολιτικό όφελος. Πήραν το κέντρο της περιοχής μετά εννιά μήνες, αλλά όχι όλη την πόλη. Προσπαθούμε να πιέσουμε στα πλάγια, να μην τους αφήσουμε εν ειρήνη και, αν είναι δυνατόν, να αντεπιτεθούμε», είπε ο κ. Τσερεβάτι.
πηγή: Ukrinform
Σχετικά Νέα
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ – Nετανιάχου για την κατάσταση σε Γάζα – Ιράν
Οπρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου,.
Αεροσκάφος με 282 επιβάτες εκκενώθηκε στο Ορλάντο λόγω πυρκαγιάς στον κινητήρα
Ο κινητήρας ενός αεροσκάφους της Delta Air Lines τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ ετοιμαζόταν να.
Bloomberg: Πιθανές συνομιλίες ΗΠΑ με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους την Τετάρτη
Συνομιλίες θα πραγματοποιήσει πιθανόν η Ουάσινγκτον, την Τετάρτη στο Λονδίνο, με Ουκρανούς και Ευρωπαίους.
Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ με εντολή Τραμπ σε ένδειξη πένθους για τον πάπα Φραγκίσκο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημόσια.