

Σε τροχιά επαναπροσέγγισης έχουν μπει Κίεβο και Ουάσιγκτον, με τον Πρόεδρο Τραμπ να χαιρετίζει τη διάθεση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνεργαστεί για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος πάντως διαμηνύει ότι μέχρι να δρομολογηθεί η ειρηνευτική διαδικασία με όλες τις πλευρές δεν πρόκειται να ανακαλέσει το πάγωμα της στρατιωτικής βοηθείας, ενώ αναστέλλει και την ανταλλαγή πληροφοριών με το Κίεβο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών.
Ακόμη, τηλεφωνική συνομιλία με σκοπό τον καθορισμό του τόπου και της ημερομηνίας πιθανών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, είχαν ο επικεφαλής του Γραφείου της Ουκρανικής Προεδρίας, Αντρί Γέρμακ, και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Γουόλτς.
Την αποκάλυψη έκανε αρχικά ο Γουόλτς, σε συνέντευξή του στο Fox News, λέγοντας πως «ολοκλήρωσα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό συνάδελφό μου. Μιλήσαμε για την ημερομηνία, τον τόπο και την ομάδα διαπραγμάτευσης. Έγινε ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός για να διαπραγματευτούμε για την ειρήνη και ήδη μιλάμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία στη συνέχεια θα μεταβιβάσουμε στους Ρώσους. Πρόκειται για σκληρή διπλωματία, αλλά πρέπει να συμμετέχουν και οι δύο πλευρές. Νομίζω ότι κινούμαστε προς μια θετική κατεύθυνση τώρα».
Τα λεγόμενα του Γουόλτς για την επικοινωνία του με τον Γέρμακ, επιβεβαίωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μιχάηλο Λίτβιν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας ή τις πιθανές τοποθεσίες διεξαγωγής των συνομιλιών. Η επικοινωνία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το Κίεβο αναζητά διπλωματικές λύσεις εν μέσω συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και ενώ οι διεθνείς πιέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες εντείνονται.
Η ουκρανική πλευρά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πρέπει να διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις συνομιλίες.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν «σύντομα» λέει το «δεξί χέρι» του Ζελένσκι
Οι συζητήσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα ξεκινήσουν «σύντομα», όπως αποκάλυψε στο France24 ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ.
«Θα έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι πολύ ρεαλιστής», δήλωσε ο Ποντόλιακ, ο οποίος ζήτησε να ασκηθεί «πίεση» στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Το «δεξί χέρι» του Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία «δεν ενδιαφέρεται» για μια πραγματική διαπραγμάτευση ή μια κατάπαυση του πυρός, ωστόσο εξέφρασε πίστη ότι «μπορούμε να βρούμε ένα μέσο για να πιέσουμε τη Ρωσία».
Ο Ποντόλιακ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα αν η Ουκρανία θα αναγκαστεί να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες, επιμένοντας αντ’ αυτού στη σημασία των «σωστών μέσων πίεσης» με βάση το «διεθνές δίκαιο».
Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι αδύνατο να τερματιστεί ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο χωρίς την παρουσία της Ευρώπης», ενώ όταν ρωτήθηκε εάν μια εκεχειρία στις αεροπορικές και θαλάσσιες επιδρομές είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον, ο Ποντόλιακ το χαρακτήρισε «πολύ ρεαλιστικό σενάριο».
Στη διάρκεια της συνέντευξης στο γαλλικό μέσο, ο συνεργάτης του Ζελένσκι είπε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον επιμερισμό των κερδών από τις σπάνιες γαίες παραμένει στο τραπέζι και ότι η Ουκρανία αξιολογεί τις συνέπειες της αναστολής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.
Τέλος, απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι ο Ζελένσκι είναι δικτάτορας, προτρέποντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης και της Ουκρανίας.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Οι τρεις μήνες της 2ης θητείας Τραμπ στην προεδρία σε 10 στιγμές-κλειδιά
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αναποδογύρισε.
Τουλάχιστον επτά νεκροί σε νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα σημεία.
Νότια Κορέα: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε επωφελή συμφωνία
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Χαν Ντουκ-σου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι.
Η Βενεζουέλα κατηγορεί το Ελ Σαλβαδόρ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συρροή
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πρόσαψε «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συρροή» στον.