Ώθηση στις τράπεζες από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ωφελήσει σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες μέσω ευκαιριών άμεσου και έμμεσου δανεισμού, όπως εκτιμά η HSBC. Από το σύνολο των 57 δισ. ευρώ των πόρων που κινητοποιούνται με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 18 δισ. ευρώ θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με πιστώσεις έως το 2026, με τις ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτούν το 70% αυτών των πιστώσεων, ενώ το υπόλοιπο 30% θα προέλθει από διεθνείς τράπεζες και τον δανεισμό από τις αγορές κεφαλαίου. Συνεπώς, ο άμεσος δανεισμός για τα έργα του Ταμείου θα προσθέσει 2,5% στην αύξηση των χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών. Εκτός από τις ευκαιρίες άμεσου δανεισμού, οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα προσφέρουν στις ελληνικές τράπεζες πρόσθετα κέρδη μέσω της αύξησης της συνολικής ζήτησης για δάνεια. Ετσι, όπως εκτιμά η βρετανική τράπεζα, τα εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα κινηθούν με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 5% έως το 2026, δηλαδή περίπου 6-7 δισ. ευρώ αύξηση χορηγήσεων για κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Στη δεύτερη

φάση εισήλθε και τυπικά ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη της «Πολιτείας Καινοτομίας» στο ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο, επί της οδού Πειραιώς. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία σύγχρονων κτιρίων γραφείων κι ερευνητικών εγκαταστάσεων, με στόχο την εγκατάσταση νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά κι ερευνητικών κέντρων ιδιωτικών εταιρειών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος που να καλλιεργεί και να προάγει την έρευνα και την καινοτομία, μέσω και των σχετικών συνεργειών που θα προκύψουν. Για το έργο ΣΔΙΤ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Dimand, η «Ακτωρ Παραχωρήσεις», η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Intrakat.

Στην Αυστραλία ο Μυτιληναίος

Εκεί όπου απέτυχε η μία εισηγμένη, φαίνεται πως πετυχαίνει η άλλη. Ο λόγος για την αγορά φωτοβολταϊκών έργων της Αυστραλίας, από την οποία αποχώρησε «εκών-άκων» ο όμιλος Ελλάκτωρ, με ζημίες άνω των 100 εκατ., τις οποίες «πλήρωνε» μέχρι πρόσφατα. Αντιθέτως, ο όμιλος Μυτιληναίου τοποθετήθηκε στρατηγικά στην αγορά αυτή το 2019, αποκτώντας ένα χαρτοφυλάκιο τριών φωτοβολταϊκών έργων συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 220 GWh. Η κατασκευή των έργων ολοκληρώθηκε κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο και έχει ήδη εξασφαλιστεί συμφωνία τροφοδότησης με «καθαρή» ενέργεια της Coles, μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικού εμπορίου τροφίμων της Αυστραλίας. Ο όμιλος Μυτιληναίου ετοιμάζεται να επεκτείνει την παρουσία του στην αγορά της Αυστραλίας, την οποία θεωρεί βασική για την παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξής του.

Ανθεκτικά τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

Η αγορά εταιρικών ομολόγων της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει, προς το παρόν τουλάχιστον, σημάδια ανθεκτικότητας στις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις, όπως αναφέρει σε έκθεσή του το τμήμα οικονομικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες ότι οι εταιρικές εκδόσεις θα κινηθούν σε ένα οικονομικό περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, δεδομένου ότι σε αντίθεση με τις κρατικές εκδόσεις δεν υποστηρίζονται από κάποιο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων τύπου PEPP, η εκδοτική δραστηριότητα μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται σημαντικά ενισχυμένη, όπως τονίζει. Συγκεκριμένα, μετά και τις εκδόσεις του 5ετούς ομολόγου της CPLP αξίας 150 εκατ. ευρώ και του 7ετούς ομολόγου αξίας 250 εκατ. ευρώ της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενσωματωθούν στον δείκτη ομολογιακές εκδόσεις από την Premia Properties, τη Noval ΑΕΕΑΠ, τη «Φουρλής», αλλά και τον «Ελλάκτωρ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα