Οριακή άνοδος για το χρυσό με το βλέμμα στο δολάριο

Η αποδυνάμωση του δολαρίου στις απογευματινές συναλλαγές έδωσε σύνθημα αντεπίθεσης στο χρυσό, που διέγραψε τις απώλειες που ολοκλήρωσε τελικά σε θετικό έδαφος αν και με οριακά κέρδη.

Ειδικότερα, ο πλέον ενεργό συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε στα 1.928,6 δολάρια η ουγγιά με ανεπαίσθητη άνοδο 40 σεντς ή μόλις 0,02%, με την οποία όμως κατάγραψε ακόμα ένα νέο υψηλό από τον Απρίλιο του 2022.

“Προς το παρόν, ο χρυσός φαίνεται ότι μπορεί να ξεφύγει από τους όποιους καθοδικούς παράγοντες, όπως ο κίνδυνος της ύφεσης που έχει εξασθενίσει λίγο και ο πιο αισιόδοξος τόνος στα χρηματιστήρια μετοχών, χτίζοντας επαρκή υποστήριξη για να διατηρηθεί κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο”, εκτιμά ο Rupert Rowling της Kinesis Money.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, “πολλά από αυτά οφείλονται στην αντίληψη του τι θα κάνει η Fed, επομένως εάν η Fed δεν… συμμορφωθεί με τις προσδοκίες, τότε η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να υποστεί ένα απότομο σοκ”.

Επί του παρόντος η αγορά προεξοφλεί ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακόψει ρυθμός στις αυξήσεις των επιτοκίων της, τιμολογώντας σχεδόν ως δεδομένη μία μικρή αύξηση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης (0,25%) στην επόμενη συνεδρίασή της.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, το ευρώ έπιασε σήμερα υψηλό σχεδόν 9 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος καθώς – αντίθετα με την Fed – η ΕΚΤ κινείται για δύο διαδοχικές αυξήσεις 50 μ.β. (0,5%) στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της.

Άλλωστε, η πρωινή ανοδική κίνηση τόσο του δολαρίου όσο και των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων είχε ασκήσει πιέσεις στις τιμές του χρυσού, αλλά η αλλαγή κλίματος στις απογευματινές συναλλαγές έδωσε τον απαραίτητο χώρο στο πολύτιμο μέταλλο για να διαγράψει τις απώλειες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα