Οριακές μεταβολές στο χρηματιστήριο Αθηνών

Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζει η αγορά της Αθήνας στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, στην πρώτη συνεδρίαση αφότου και η Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.279,9 μονάδες με μόλις -0,02% και τον τζίρο στα 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 2,4 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται με πτώση 0,3% στις 1.066 μονάδες, ο FTSE υποχωρεί κατά 0,09% στις 3.111 μονάδες (+0,02%) ενώ ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραποδίδει με +0,5% στις 2.145 μονάδες.

Με πλήθος θετικών εξελίξεων η ελληνική αγορά βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για ένα year-end rally το οποίο θα ενισχύσει ακόμα παραπάνω την πορεία “πρωταθλητισμού” που κάνει φέτος, με κέρδη που αγγίζουν το 38% για τον ΓΔ έως τώρα.

Την Παρασκευή η Fitch έδωσε με τη σειρά της και αυτή αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα, ο δεύτερος από τους μεγάλους οίκους μετά την S&P, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιστροφή των ελληνικών τίτλων στους κορυφαίους δείκτες ομολόγων.

Σε επίπεδο εισηγμένων, μετά το Λονδίνο και το επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley, σειρά παίρνει το ετήσιο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, το οποίο θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Εκεί θα βρεθούν και πάλι στελέχη πολλών ελληνικών εταιρειών σε ακόμα μία συνάντηση κορυφής για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις, με τη συμμετοχή κορυφαίων διεθνών επενδυτών, διεθνών επιχειρήσεων, τραπεζών και οργανισμών, καθώς και ανώτερων στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο ταμπλό σήμερα, στην κορυφή του FTSE βρίσκεται η Βιοχάλκο με +1%, ενώ με κέρδη 0,7% κινείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Coca Cola με +0,6%.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,2%, ενώ η Εθνική υποχωρεί κατά 0,3%, η Alpha κατά 0,4% και η Eurobank κατά 0,6%.

Ελαφρώς πτωτικά με απώλειες από 0,2% έως 0,4% κινούνται ΕΛΠΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Cenergy, ενώ ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά 0,6% και η Aegean κατά 0,7%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intracom πραγματοποιεί νέο άλμα 5%, η ΑΒΑΞ ενισχύεται κατά 1,65% και η Dimand κατά 1,4%, ενώ τα ΕΧΑΕ χάνουν 0,2% και η Profile 0,45%.

Μεικτές τάσεις διεθνώς
Στα διεθνή ταμπλό, οι δείκτες στην Ευρώπη μετά από ένα επιφυλακτικό ξεκίνημα επιχειρούν να κινηθούν ανοδικά, με τον DAX στο +0,25%, τον CAC 40 στο +0,07% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx στο +0,11%, ενώ ο FTSE 100 υποχωρεί ελαφρώς με -0,15%

Αξίζει να σημειωθεί το ράλι του χρυσού που κινείται σε νέα ιστορικό υψηλό έχοντας ξεπεράσει και τα 2.100 δολάρια η ουγγιά πλέον, στον απόηχο της ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Τζέι Πάουελ την Παρασκευή, ο οποίος είπε ότι τα επιτόκια βρίσκονται πλέον σε ιδιαίτερα περιοριστικό επίπεδο ενισχύοντας την υπόθεση ότι οι μειώσεις τους θα έρθουν πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν.

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε η Wall Street ολοκλήρωσε την πέμπτη ανοδική της εβδομάδα με τον S&P 500 να καταγράφει νέο υψηλό έτους και παραπάνω (από τον Μάρτιο του 2022) με απόδοση ξεπερνά πλέον το +20% εντός 2023, ενώ ο Dow Jones απέχει πλέον κατά 1% από το ιστορικό υψηλό του.

Στις σημερινές κινήσεις τα futures δείχνουν προς αρνητικό άνοιγμα, με απώλειες από 0,2% έως 0,45%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ έχει υποχωρήσει πλέον στο 4,254% με το 2ετές να κινείται στο 4,612%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του να υποχωρεί στο 3,556%.

Στο πετρέλαιο, τέλος, οι νέες περικοπές παραγωγής που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+ δεν δείχνουν να μπορούν να στηρίξουν τις τιμές, με το Brent στα 78,2 δολάρια το βαρέλι σήμερα και το WTI στα 73,4 δολ. αμφότερα με νέες απώλειες στην περιοχή του 0,8%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα