Οριακά κέρδη στη Wall Street στην αυλαία ενός μήνα έντονης μεταβλητότητας

Με οριακά κέρδη ξεκίνησαν την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σε ένα μήνα που χαρακτηρίστηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley και τους τριγμούς που αυτή προκάλεσε στις περιφερειακές τράπεζες και την επιμονή της Fed να μείνει σταθερή στη σφιχτή νομισματική πολιτική στη μάχη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Σήμερα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν πως επιβράδυνε περαιτέρω το Φεβρουάριο σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει την Federal Reserve σε ηπιότερη στάση.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις τιμές προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό – επιβράδυνε στο 5% το Φεβρουάριο από 5,3% τον Ιανουάριο, υποχωρώντας σε χαμηλό άνω των 18 μηνών.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,55% ή 181 μονάδες στις 33.040 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύεται κατά 0,58% ή 68 μονάδες στις 12.082 μονάδες. O S&P 500 κερδίζει 0,5% ή 20 μονάδες και κινείται στις 4.071 μονάδες.

Πρόκειται για την τελευταία ημέρα του πρώτου τριμήνου του 2023 με τους S&P 500 και Nasdaq να έχουν καταγράψει εντυπωσιακές επιδόσεις, με κέρδη 5,5% και 14,8% αντίστοιχα. Ο Dow Jones οριακά κινείται σε αρνητικό έδαφος.

Για τον Μάρτιο ο S&P 500 έχει καταγράψει κέρδη 2% και ο τεχνολογικός δείκτης 4,9%. Οι απώλειες του Dow Jones φτάνουν το 0,6%. Ωστόσο, ήταν ένας μήνας που χαρακτηρίστηκε αστάθεια. Οι δείκτες επανήλθαν σε θετικό έδαφος στο δεύτερο μισό του μήνα καθώς η έναρξή του επιφύλασσε την πτώχευση δύο περιφερειακών τραπεζών και την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse. Η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση των καταθέσεων σε Silicon Valley και Signature βοήθησαν στην αναχαίτιση της κρίσης.

Ο Δείκτης SPDR ETF των αμερικάνικων περιφερειακών τραπεζών καταγράφει κέρδη επιστρέφοντας από τα χαμηλά στις αρχές Μαρτίου. Έχει ήδη ενισχυθεί περίπου 5% από τα χαμηλά αυτού του μήνα.

Οι μετοχές της τεχνολογίας ήταν ο μεγάλος νικητής αυτόν τον μήνα, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου Ο δείκτης ETF SPDR Select Technology σημείωσε άνοδο 9% τον Μάρτιο, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τομέα.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της Boston Fed, Σούζαν Κόλινς σχολιάζοντας την έκθεση για τον δείκτη τιμών στις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά νέα στοιχεία με την αξιωματούχο πάντως να προειδοποιεί ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα