Οριακά κέρδη ο Dow Jones, νέες απώλειες για S&P και Nasdaq

Με οριακά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο Dow Jones αν και βρέθηκε να κερδίζει σχεδόν 250 μονάδες στα υψηλά της ημέρας, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 δεν κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο μέχρι το κλείσιμο καθώς και σήμερα κυριάρχησαν οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, στον απόηχο και των αδύναμων μάκρο που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σε Κίνα και ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον ολοένα και υψηλότερων επιτοκίων έχουν οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες. Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε συνολικά 2,1% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 2,4% και ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 2,8%. Ο S&P 500 συμπλήρωσε έξι διαδοχικές εβδομάδες απωλειών, σημειώνοντας το χειρότερο σερί από τον Ιούνιο του 2011, ενώ και ο Nasdaq υποχώρησε για έκτη διαδοχική εβδομάδα, στο χειρότερο σερί από το Νοέμβριο του 2012.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε ΗΠΑ και Κίνα επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις. Τα στοιχεία έδειξαν συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας και των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα.

Στις ΗΠΑ, η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve δημιουργεί επιπρόσθετους κινδύνους για την οικονομία που έχει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και τους παγκόσμιους κλυδωνισμούς που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κέρδισε 26,76 μονάδες ή 0,08% στις 32.223,42 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 15,88 μονάδες ή -0,39% στις 4.008,01 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 142,21 μονάδες ή -1,20% στις 11.662,79 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Chevron με κέρδη 5,14 δολ. ή σε ποσοστό 3,06% στα 173,01 δολ. και ακολούθησαν η Merck & Co με κέρδη 2,11% στα 92,32 δολ. και η Verizon Communications στα 49,04 δολ. με άνοδο 1,78%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Boeing (-2,48%), η Walt Disney (-2,00%) και η Salesforce (-1,67%).

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης Empire State της New York Fed για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στην πολιτεία κατρακύλησε 36,2 μονάδες στο -11,6 τον Μάιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ηπιότερη πτώση στο 16,5. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών.

Στην Κίνα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα και οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν βουτιά τον Απρίλιο εν μέσω των lockdowns για τον περιορισμό της Covid-19.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 11,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020. Παράλληλα, η εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για άνοδο και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020.

Από το “μέτωπο” των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής αυτή την εβδομάδα καθώς την Τρίτη ανακοινώνουν τις τριμηνιαίες τους καταστάσεις η Walmart Inc. και η Home Depot Inc. για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι Target Corp. και Lowe’s Cos.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα