Οργισμένο «όχι» χιλιάδων διαδηλωτών στον τουρισμό σε Μαγιόρκα, Κανάρια Νησιά και Ίμπιζα

Χιλιάδες κάτοικοι σε Μαγιόρκα, Κανάρια Νησιά και Ίμπιζα της Ισπανίας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας κατά του μαζικού τουρισμού με συνθήματα: «τουρίστες, γυρίστε σπίτια σας», «αρκετά με τον μαζικό τουρισμό» και «SOS κάτοικοι», στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Να σημειωθεί ότι η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγα 24ωρα μετά την κατάρρευση κλαμπ στη Μαγιόρκα, όπου υπήρξαν 4 νεκροί.

Όπως αναφέρει σε εκτεταμένο ρεπορτάζ το South China Morning Post, κάπου 10.000 διαδηλωτές – σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας – μετείχαν στην πορεία, αν και οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 25.000. Ανάμεσά τους ήταν οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχοι, μέλη συνδικάτων και διαφόρων οργανώσεων και ομάδων πολιτών.

Μια μικρότερη διαδήλωση κατά του μαζικού τουρισμού πραγματοποιήθηκε και στη Μαγιόρκα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων.

«Ζητούμε από τις Αρχές να εμποδίζουν άτομα που ζουν εδώ για διάστημα μικρότερο των πέντε χρόνων να αγοράζουν ιδιοκτησίες και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για τη στέγαση των τουριστών», που εκτοξεύουν στα ύψη τα ενοίκια για τους ντόπιους, δήλωσε η Κάρμε Ρέινες, εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

«Θέλουμε λιγότερο μαζικό και περισσότερο βιώσιμο τουρισμό», πρόσθεσε ο Χαβιέρ Καρμπονέλ, κτηματομεσίτης, σύμφωνα με τον οποίο οι μισές ιδιοκτησίες προς ενοικίαση χρησιμοποιούνται για τουρίστες με αποτέλεσμα να μην είναι προσιτές για τους ντόπιους.

Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τη Μαγιόρκα, καθώς παράγει το 45% του ΑΕΠ των Βαλεαρίδων Νήσων, αλλά πολλοί κάνουν λόγο τα μειονεκτήματα υπερτερούν καθώς η ευρεία πλειονότητα των εργαζομένων στον κλάδο είναι υποαμειβόμενοι, το στεγαστικό πρόβλημα είναι τεράστιο στα νησιά, όπως και τα μποτιλιαρίσματα, ο θόρυβος και οι σωροί των σκουπιδιών.

Μετά την Καταλονία, οι Βαλεαρίδες ήταν πέρυσι ο δεύτερος δημοφιλέστερος ισπανικός προορισμός, καθώς προσέλκυσε 14,4 εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας, ενώ περίπου 18 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Καταλονία και 13,9 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν τα Κανάρια Νησιά, στον Ατλαντικό.

Στις 24 Μαΐου κάπου χίλιοι διαδηλωτές μετείχαν σε πορεία κατά του μαζικού τουρισμού στην Ίμπιζα, ενώ τον Απρίλιο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στα Κανάρια Νησιά ζητώντας να μπει ένα προσωρινό όριο στις αφίξεις των τουριστών, ώστε να ανακοπεί η έκρηξη των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων για διακοπές και η κατασκευή ξενοδοχείων, που αυξάνουν το κόστος στέγασης για τους ντόπιους.

Τον Απρίλιο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στα Κανάρια Νησιά, ζητώντας προσωρινό περιορισμό στις αφίξεις τουριστών για να ανακόψει την έκρηξη των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων δωματίων και της κατασκευής ξενοδοχείων που αυξάνει το κόστος στέγασης για τους ντόπιους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα