Οργή Τουρκίας κατά Ολλανδίας: «Η ισλαμοφοβία δεν γνωρίζει σύνορα στην Ευρώπη»

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την «επίθεση κατά του Ιερού Κορανίου στη Χάγη της Ολλανδίας» με τον πιο έντονο τρόπο και κάλεσε τον Ολλανδό πρέσβη στην Άγκυρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό.

Σε οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο Anadolu, αναφέρεται: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άθλια επίθεση ενός αντιισλαμοστή στη Χάγη της Ολλανδίας, στις 22 Ιανουαρίου, με στόχο το ιερό μας βιβλίο, το Ιερό Κοράνι».

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρεται σε αντίστοιχο περιστατικό στη Σουηδία, που όπως τονίζεται, «προσβάλλει» την Τουρκία, ενώ χαρακτηρίζει την πράξη «αποτρόπαια», κάνοντας λόγο για «έγκλημα μίσους», καθώς και για «ανοιχτή ένδειξη για το ότι η ισλαμοφοβία, οι διακρίσεις και η ξενοφοβία δεν γνωρίζουν πλέον σύνορα στην Ευρώπη».

«Επίθεση στις ελευθερίες» και… «ειρηνική συμβίωση»

Η Άγκυρα, σε ρόλο τιμητή, κατηγορεί μάλιστα την Ευρώπη αναφέροντας: «Αυτές οι ενέργειες στοχεύουν άμεσα σε θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, ηθικές αξίες και δοκιμάζουν την ανοχή όχι μόνο των μουσουλμάνων αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας και επίσης βλάπτουν την κουλτούρα της ειρηνικής συμβίωσης».

Όπως έγινε γνωστό, ο Ολλανδός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του εκφράστηκαν διαμαρτυρίες με σκληρούς χαρακτηρισμούς και αναφορές σε «αποτρόπαια και ποταπή πράξη», ενώ ζητήθηκε από την Ολλανδία «να μην επιτρέψει τέτοιες προκλητικές ενέργειες» στο μέλλον.

Στην ανακοίνωση οι ολλανδικές αρχές καλούνται τέλος «να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες κατά του δράστη του περιστατικού» και «να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα» για να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων περιστατικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα