Οργή μετά τη συνάντηση εκπροσώπου του ΟΗΕ με Ρωσίδα αξιωματούχο

Ομάδες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο επικεφαλής απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Δικαιοσύνη επέκριναν το Σάββατο τη συνάντηση μεταξύ ενός κορυφαίου αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών και της Ρωσίδας διαμεσολαβήτριας για τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Τον Μάρτιο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, η οποία κατηγορείται από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ για το έγκλημα πολέμου ότι απέλασε εκατοντάδες παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η Λβόβα-Μπέλοβα ανέφερε στον ιστότοπό της την Παρασκευή ότι είχε συνάντηση εργασίας με τη Βιρτζίνια Γκάμπα, την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις και ότι συζήτησαν για την προστασία των παιδιών σε συγκρούσεις.

«Η συζήτηση αποδείχθηκε εποικοδομητική και ειλικρινής – χωρίς πολιτική», δήλωσε η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα και πρόσθεσε: «Εξάλλου, μας ενώνει το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης για τη ζωή και την ασφάλεια των παιδιών».

Ομάδες για τα δικαιώματα και ο κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ για την παγκόσμια δικαιοσύνη κατήγγειλαν τη συνάντηση.

«Τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία αξίζουν να δουν τη Λβόβα-Μπέλοβα πίσω από τα κάγκελα στη Χάγη, όχι να συναντιούνται με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ”, δήλωσε ο Μπαλκίς Τζαράχ, αναπληρωτής διευθυντής στο Πρόγραμμα Διεθνούς Δικαιοσύνης στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ως ανώτερος αξιωματούχος, η Γκάμπα θα πρέπει να αποφεύγει τις επαφές με πρόσωπα που υπόκεινται σε εντάλματα του ΔΠΔ και ότι «η Λβόβα-Μπέλοβα ανήκει μόνο σε ένα μέρος – στο εδώλιο του ΔΠΔ», δήλωσε ο Τζαράχ.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη Μπεθ βαν Σάακ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Παρασκευής ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν «βαθιά ανησυχητική».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι η Γκάμπα σκόπευε να επισκεφθεί τη Μόσχα «για να συζητήσει την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα