Site icon The Indicator

Οπλο μικροκυμάτων κατά drones δοκίμασε με επιτυχία η Βρετανία

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK MoD) πραγματοποίησε επιτυχώς δοκιμές ενός νέου τύπου όπλου για την αντιμετώπιση drones, το οποίο ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα σύγχρονα πεδία μάχης, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Το όπλο, με την ονομασία «RapidDestroyer», σχεδιάστηκε από κοινοπραξία υπό την ηγεσία του γαλλικού αμυντικού κολοσσού Thales και χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες υψηλής ισχύος για να απενεργοποιήσει ή να καταστρέψει τα ηλεκτρονικά των drones από απόσταση.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης δοκιμής, εξουδετερώθηκαν δύο σμήνη από οκτώ drones το καθένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας την Πέμπτη, ενώ «το σχέδιο περιελάμβανε την παρακολούθηση, εμπλοκή και καταστροφή περισσότερων από 100 drones σε όλες τις δοκιμές».

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο: το «RapidDestroyer» μεταφέρεται στην καρότσα ενός φορτηγού και απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να λειτουργήσει.

Ένα αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα είναι το Tactical High-power Operational Responder (THOR), το οποίο σχεδιάστηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και αρκετές ιδιωτικές εταιρείες, και έχει το μέγεθος ενός εμπορευματοκιβωτίου. Άλλη παραλλαγή είναι το Leonidas, που έχει σχεδιαστεί από την τεχνολογική εταιρεία Epirus για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και προορίζεται για χρήση σε πλοία.

Από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν drones με φονική αποτελεσματικότητα, είτε για επιτήρηση, είτε ως φορείς όπλων ή ακόμα και ως περιφερόμενα πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τον Ρομάν Κοστένκο, πρόεδρο της επιτροπής άμυνας και πληροφοριών του ουκρανικού κοινοβουλίου, τα drones έχουν προκαλέσει ή συνδράμει έως και στο 80% των απωλειών στο πεδίο της μάχης.

Τα πολυάριθμα, μικρά και φτηνά drones αποτελούν δύσκολο στόχο για τα παραδοσιακά μέσα αντιμετώπισης, τα οποία είναι συχνά ακριβά και μπορούν να στοχεύσουν μόνο ένα drone κάθε φορά.

Η νέα τεχνολογία ηλεκτρομαγνητικών όπλων εκτοξεύει μια ευρεία δέσμη ενέργειας, η οποία είναι σχετικά φθηνή και ικανή να καταρρίψει πολλαπλά drones ταυτόχρονα. Οι ειδικοί σημειώνουν πως αυτό καθιστά το όπλο ιδιαίτερα αποτελεσματικό απέναντι σε επιτιθέμενα σμήνη, αν και το γεγονός ότι δεν μπορεί επηρεάζει ότι βρίσκεται στην ακτίνα δράσης του το καθιστά λιγότερο κατάλληλο για την προστασία υποδομών, όπως αεροδρόμια.

Ο Τζάστιν Μπρονκ από το Royal United Services Institute στο Λονδίνο δήλωσε: «Τα συστήματα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος είναι εν δυνάμει πολύ αποτελεσματικά εργαλεία άμυνας ενάντια σε μεγάλους αριθμούς drones και ενδεχομένως και σε πυραύλους cruise, εφόσον η ευρεία ακτίνα επίδρασής τους δεν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει».

«Για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως βάσεις στην έρημο, μέτωπα συγκρούσεων ή για πολεμικά πλοία στη θάλασσα, προσφέρουν σίγουρα σημαντική αύξηση της αντι-drone ικανότητας, όμως δεν αποτελούν λύση για κάθε περίσταση».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει υπάρξει μια «αντιπαράθεση με ηλεκτρονικά μέσα», όπου ο ηλεκτρονικός πόλεμος έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, υποβαθμίζοντας την ακρίβεια τεχνολογιών όπως οι GPS-καθοδηγούμενοι πύραυλοι HIMARS που παρέχονται από τις ΗΠΑ, λόγω παρεμβολών. Τα drones έχουν αναδειχθεί ως σημαντικός παράγοντας μάχης, αλλά πρέπει να διαπεράσουν ένα «τείχος ηλεκτρονικών παρεμβολών», σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του βρετανικού στρατού.

«Είναι ένα παιχνίδι μέτρων και αντιμέτρων», είπε, προσθέτοντας πως υπάρχουν τρόποι τα drones να προστατευτούν από τα μικροκυματικά όπλα, όπως η θωράκιση των κυκλωμάτων τους με υλικά που εμποδίζουν τα εξωτερικά ηλεκτρικά πεδία.

Τελικά, η τεχνολογία στοχεύει και στην αντιπυραυλική άμυνα. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει πως θα δοκιμάσει το 2026 ένα μικροκυματικό όπλο υψηλής ισχύος, γνωστό ως Project Meteor, το οποίο είναι ικανό να καταρρίπτει ταχύτατους βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων.

Exit mobile version