

Η Αγκόλα ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ, μειώνοντας κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που είναι η παραγωγή της, τη συνολική παραγωγή των χωρών-μελών του οργανισμού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Η έξοδος της Αγκόλας από το καρτέλ πετρελαίου είναι η τέταρτη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, μετά την αποχώρηση της Ινδονησίας το 2016, του Κατάρ το 2019 και του Εκουαδόρ το 2020.
Η αποχώρηση της αφρικανικής χώρας αφήνει τον ΟΠΕΚ πλέον με 12 μέλη και μια παραγωγή περίπου 27 εκ. βαρελιών την ημέρα, που αντιπροσωπεύει το 27% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Ο ΟΠΕΚ είχε ιδρυθεί το 1960 από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τη Βενεζουέλα, το Ιράν και το Ιράκ, ενώ η Αγκόλα έγινε μέλος του 0ργαννισμού το 2007. Από το 2017, ο ΟΠΕΚ συνεργάζεται με τη Ρωσία και άλλες παραγωγές χώρες εκτός του οργανισμού στο πλαίσιο του συνασπισμού ΟΠΕΚ+ για τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου.
Τα τελευταία χρόνια, η Αγκόλα διαφωνούσε με τις ποσοστώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και είχε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί, ενώ για το 2024 ο οργανισμός μείωσε περαιτέρω το στόχο για την Αγκόλα στα 1,1 εκ. βαρέλια.
Οι ποσοστώσεις του οργανισμού έχουν σκοπό να υποστηρίζουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, όμως μπορεί να περιορίζουν την ικανότητα μιας παραγωγού χώρας να προσελκύει επενδύσεις σε νέες παραγωγικές δυνατότητες γιατί ψαλιδίζουν τα κέρδη.
Σχετικά Νέα
Saudi Aramco: Μείωση των κερδών της στο πρώτο τρίμηνο του έτους
Η Saudi Aramco ανακοίνωσε μείωση των κερδών της στο πρώτο τρίμηνο, καθώς οι χαμηλότερες.
COSMOTE TELEKOM: Νέα εποχή δυνατοτήτων με διεθνές αποτύπωμα
Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από διαρκείς μεταβολές, ενίσχυση του ανταγωνισμού και επιταχυνόμενη ψηφιακοποίηση,.
Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας: «Οραματιζόμαστε ένα κοινό επιχειρηματικό μέλλον»
Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας, που διεξήχθη σήμερα, 9 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη,.
Άνω του 3% τα κέρδη του αργού στην εβδομάδα
Πάνω από 1% αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου καθώς η εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ.