ΟΟΣΑ: Οι αναζωπυρώσεις κορωνοϊού αποτελούν υψηλό κίνδυνο στην οικονομική ανάκαμψη

Οι νέες αναζωπυρώσεις κορονοϊού παραμένουν ένας από τους κορυφαίους κινδύνους για μια διεθνή οικονομική ανάκαμψη, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, καλώντας τα ανεπτυγμένα κράτη να υποστηρίξουν τα λιγότερο ανεπτυγμένα με τα προγράμματα εμβολιασμού τους.

“Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Είναι ευθύνη των ανεπτυγμένων οικονομιών και δεν πρόκειται απλά για ζήτημα φιλανθρωπίας, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί θέμα προσωπικού συμφέροντος τόσο όσον αφορά την ασφάλεια των πληθυσμών … και διασφάλιση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα διατηρηθεί , δήλωσε την Πέμπτη ο Ματίας Κόρμαν, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.

“Οι αναζωπυρώσεις κορονοϊού εξακολουθούν να αποτελούν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη “, δήλωσε ο Κόρμαν στο CNBC.

“Υπάρχει μια κούρσα μεταξύ του εμβολιασμού όσων περισσότερων ατόμων γίνεται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και του κινδύνου εμφάνισης νέων μεταλλάξεων που ενδέχεται να είναι ανθεκτικές στα εμβόλια που είναι διαθέσιμα σήμερα”, τόνισε.

Σημειώνεται πως ο Κόρμαν δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί ότι η εξάπλωση του κορονοϊού, και ιδιαίτερα της μετάλλαξης Δέλτα μεταξύ νεότερων και μη εμβολιασμένων ατόμων, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Μπρούνο Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δήλωσε εξάλλου στο CNBC την Τρίτη ότι “το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη στη Γαλλία είναι ένα νέο κύμα της πανδημίας”.

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε το κάλεσμά του προς τις πλουσιότερες χώρες να βοηθήσουν τις φτωχότερες παρέχοντας εμβόλια, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στον κλάδο υγείας.

Διεθνής ελάχιστος εταιρικός φόρος
Η πανδημία μπορεί να αποτελεί το πιο επείγον ζήτημα από άποψη της διεθνούς δημόσιας υγείας, αλλά στο μεταξύ οι κυβερνήσεις στρέφονται και σε άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης.

Τον Ιούνιο, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, υποστήριξαν την πρόταση των ΗΠΑ για αναθεώρηση του τρόπου φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών με κατώτατο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15%.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 130 έθνη έχουν συμφωνήσει με την πρόταση.

Ο Cormann δήλωσε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη, σημειώνοντας ότι “131 χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη διεθνή πορεία προς μια πιο δίκαιη φορολογία. Η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση των οικονομιών μας δημιούργησαν διαστρεβλώσεις στην αποτελεσματικότητα και σοβαρές ανισότητες στο φορολογικό μας σύστημα και οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο της φορολογίας που τους αναλογεί”.

“Έχουμε τώρα μια συμφωνία όπου οι κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης, συμπεριλαμβανομένων και ιδίως των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών θα πληρώνουν δίκαιο μερίδιο της φορολογίας, ή θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο όταν η συμφωνία εφαρμοστεί στις αγορές στις οποίες δημιουργούν τα κέρδη τους”, τόνισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα