ΟΟΣΑ: Βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,8% για φέτος και στο 2,5% το 2023

Απαισιόδοξος για την ανάπτυξη της Ελλάδας εμφανίζεται ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του για την προοπτικές των κρατών μελών του (World Economic Outlook) προβλέποντας ανάπτυξη 2,8% για φέτος και 2,5% το 2023 λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Στο τμήμα της έκθεσης στο οποίο εξετάζει την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ σημειώνει την αύξηση του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά 25ετίας κυρίως λόγω των συνεχών ανατιμήσεων των τιμών των καυσίμων Όπως τονίζεται οι τιμές στην Ελλάδα επηρεάζονται από την εξάρτηση της χώρας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) που φτάνουν το 30% των αναγκών. Αυτό έχει αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 79% με βάση τα στοιχεία Απριλίου.

Με αυτά τα δεδομένα ο Οργανισμός εκτιμά ότι μετά την ισχυρή ανάπτυξη κατά 8,3% το 2021, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί για φέτος στο 2,8% και στο 2,5% το 2023. Εξηγώντας την πρόβλεψη για τον επόμενο χρόνο τονίζει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από όλη την ΕΕ, ενώ πρόβλημα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει και η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Αναγνωρίζει πάντως ότι φέτος και του χρόνου θετικό ρόλο στην ανάπτυξη θα παίξουν οι καθαρές εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα φτάνουν το 1,6% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αλλά και η διατήρηση αυξητικής δυναμικής σε εξαγωγές και επενδύσεις Μάλιστα προβλέπει αύξηση εξαγωγών κατά 16,5% για φέτος και 5,8% για το 2023. Επίσης εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 9% για φέτος και κατά 12,4% το 2023.

Επίσης παραδέχεται ότι λόγω μη υπολογισμένων εσόδων από έμμεσους φόρους θα είναι δυνατό η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Μέτρα στήριξης
Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα συνεχιστεί και το 2022 τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει -και εν μέρει εφαρμόσει- μόνο για φέτος μέτρα στήριξης που φτάνουν τα 5,6 δισ. ευρώ (2,7% του ΑΕΠ), τα οποία θα χρηματοδοτηθούν κατά ένα μέρος από τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων. Σημειώνει πως εκτός από τα άμεσα μέτρα στήριξης έχει εφαρμοστεί ήδη η αύξηση του κατώτερου μισθού συνολικά κατά 9% μέσα στο 2022, η αναστολή του ειδικού τέλους αλληλεγγύης, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%.

Πρόβλημα η αύξηση επιτοκίων
Τονίζει πάντως ότι μέρος της στήριξης από τα μέτρα αυτά θα χαθεί από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στον χρόνο, οι οποίες -όπως τονίζει- θα επηρεάσουν την Ελλάδα περισσότερο από τις άλλες χώρες της ΕΕ, γιατί θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, αλλά και των επιχειρήσεων μέσω εταιρικών ομολόγων. Τούτο παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ειδικά για την Ελλάδα να παρεμβαίνει όταν κάποια ομόλογα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις αγορές.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τον κίνδυνο οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά “κόκκινων” δανείων δυσκολεύοντας την εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων των εμπορικών τραπεζών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα