Ονδούρα: Πράσινο φως για την έκδοση του πρώην προέδρου στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ονδούρας ενέκρινε σήμερα την έκδοση του πρώην προέδρου της χώρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έφεση που άσκησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην προέδρου της Ονδούρας απορρίφθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Μέλβιν Ντουάρτε.

Η αμερικανική δικαιοσύνη θέλει να δικάσει τον πρώην πρόεδρο για «συνωμοσία» με σκοπό την εισαγωγή ναρκωτικών στις ΗΠΑ, «κατοχή όπλων» και «υλικού καταστροφών». Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες συμμετείχε σε «συνομωσία με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών» προς τις ΗΠΑ, πιο συγκεκριμένα «αρκετών τόνων κοκαΐνης που είχαν σταλεί στην Ονδούρα από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, μεταξύ άλλων, αεροπορικώς ή μέσω θαλάσσιας οδού». Στην αμερικανική επικράτεια εισήχθησαν «πάνω από 500 τόνοι κοκαΐνης μέσω Ονδούρας», πάντα κατά το αμερικανικό αίτημα.

Σύμφωνα με εισαγγελείς των ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας δωροδοκήθηκε με εκατομμύρια δολάρια από διάφορες οργανώσεις διακινητών ναρκωτικών που δρούσαν στην Ονδούρα και στο Μεξικό, μεταξύ άλλων. Σε αντάλλαγμα ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες «προστάτευε» τους διακινητές, αποτρέποντας «τη σύλληψη ή την έκδοσή τους», κατά τις αμερικανικές διωκτικές αρχές. Το 2013, ο κ. Ερνάντες είχε λάβει «περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια από τον διακινητή ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, ή “Ελ Τσάπο”», πρόσθεσαν.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του αδελφού του, του Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, πρώην βουλευτή, που καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2021 από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών, εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο για συνέργεια, ότι είχε μεταμορφώσει την Ονδούρα σε «ναρκω-κράτος».

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, 53 ετών, παρέδωσε την εξουσία την 27η Ιανουαρίου στην πρόεδρο της αριστεράς Σιομάρα Κάστρο έπειτα από δύο συναπτές θητείες. Ο πρώην ποινικολόγος, κατόπιν πολιτικός της δεξιάς, αυτοπροβαλλόταν κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του ως μέγας διώκτης των διακινητών ναρκωτικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα