Ομόλογο έως 500 εκατ. ευρώ εκδίδει η Eurobank

Το ποσό των 400 έως και 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντλήσει σήμερα η Eurobank από τις αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγου υψηλής εξασφάλισης (senior preferred bond) για την κάλυψη του στόχου σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, γνωστές ως υποχρεώσεις MREL.

Η εντολή δόθηκε χθες σε BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, IMIIntesa San Paolo και UBS, και το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει σήμερα. Ο τίτλος θα είναι 6ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης μετά την 5ετία και με βάση τις εκτιμήσεις το κουπόνι αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 7,25%.

Η έκδοση του senior preferred ομολόγου από τη Eurobank είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από ελληνική τράπεζα για το 2023 και έρχεται αμέσως μετά την επιτυχή έξοδο του Δημοσίου στις αγορές, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιηθεί το καλό κλίμα καιρό πριν από την επίσημη ένταξη της χώρας σε προεκλογική περίοδο.

Η προοπτική των εκλογών ενδέχεται να επηρεάσει τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την πρόσβαση στις αγορές ανάλογα με τον χρόνο αλλά και τη διάρκεια που θα απαιτηθεί έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση, και γι’ αυτό η Eurobank σπεύδει να αξιοποιήσει το διάστημα που μεσολαβεί προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση όλων των εκδόσεων το β΄ εξάμηνο του έτους. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματίσει ομολογιακές εκδόσεις περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ για το 2023 και στη βάση της προοπτικής των εκλογών δεν αποκλείεται σε παρόμοιες κινήσεις να οδηγηθούν και άλλες τράπεζες.

Στους χρονικούς περιορισμούς, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν για το α΄ τρίμηνο του έτους, έως δηλαδή την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, περιλαμβάνεται επίσης η «λευκή» περίοδος που ξεκινάει περίπου από τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω της προγραμματισμένης δημοσιοποίησης των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2022.

Η Eurobank έχει προχωρήσει από τον Μάιο του 2021 σε εκδόσεις senior preferred τίτλων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο προχώρησε στην έκδοση Tier 2 ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μερική αναπλήρωση του Tier II ομολόγου ύψους 950 εκατ. ευρώ που η τράπεζα είχε εκδώσει το 2018 και είχε καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Να σημειωθεί ότι οι συνθήκες στις αγορές έχουν μεταβληθεί καθώς ο αντίστοιχος τίτλος που είχε εκδώσει η Eurobank τον Μάιο του 2021 είχε κουπόνι 2% και τον Ιούνιο του 2022 η νέα έκδοση πραγματοποιήθηκε με κουπόνι 4,375%, ενώ η σημερινή τιμολόγηση των δύο τίτλων είναι 7,15% και 6,30% αντίστοιχα. Αντίθετα, ο Tier 2 τίτλος που είχε εκδοθεί στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου με κουπόνι 10% διαπραγματεύεται σήμερα κοντά στο 8,80%.

Μετά και τις πρόσφατες εκδόσεις και τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, ο δείκτης MREL της τράπεζας διαμορφώνεται με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σε 21,3%, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που έχει τεθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές για δείκτη MREL 20,45% τον Ιανουάριο του 2023.

Εως και το 2025, που αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία την οποία έχει θέσει ο SRB (Single Resolution Board), ο δείκτης MREL θα πρέπει να φτάσει το 27,36% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets RWA) του ομίλου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα