Ομόλογα: Βουτιά στις αποδόσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών

Αισθητή αποκλιμάκωση παρουσιάζουν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η διελκυστίνδα με τις παροχές και τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των τραπεζών, που στηρίζουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και το ευρύτερο κλίμα διεθνώς, που σπρώχνει τους επενδυτές στα ομόλογα, ανοίγει και πάλι την όρεξη για ελληνικό κρατικό χρέος.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει σήμερα πτώση 2% ή οχτώ μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 3,48%. Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις του συνόλου σχεδόν των κρατών- μελών της Ευρωζώνης.

Aκόμη και η Ιταλία, κόντρα σε ανησυχίες, προειδοποιήσεις και τις συνεχείς προκλήσεις του Ματέο Σαλβίνι, βλέπει το κόστος δανεισμού να υποχωρεί από τα υψηλά 2,5 μηνών. Η απόδοση του ιταλικού 10ετους διαμορφώνεται στο 2,71%, μειωμένη κατά τέσσερις μονάδες βάσης ή 1,49% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και ενώ νωρίτερα το πρωί είχε σκαρφαλώσει έως και το 2,81%.

Όσο για τη Γερμανία παραμένει σταθερά το πιο αξιόπιστο καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας και αναταραχής. Η απόδοση του 10ετους Bund διολισθαίνει ολοένα και βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, στο -0,13%, τα χαμληλότερα επίπεδα εδώ και 2,5 χρόνια. Μάλιστα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς είναι τέσσερις μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με του ιαπωνικού, με το spread να είναι το μεγαλύτερο από τα τέλη του 2016.

Πολύ κοντά στο να υποχωρήσουν σε αρνητικό έδαφος είναι και οι αποδόσεις των ολλανδικών δεκαετών.

Παρόμοια είναι εικόνα και για το γαλλικό δεκαετές, με την απόδοση στο 0,3%- επίπεδα που είχε να συναντήσει από το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημσοιότητα, αποκαλύπτουν ότι οι αγορές γαλλικών ομολόγων από Ιάπωνες επενδυτές εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο.

Σχετικά Νέα