

Το Ιράν εκτόξευσε σήμερα «με επιτυχία» έναν νέο ερευνητικό δορυφόρο που κατασκευάστηκε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας, σε ένα ακόμα βήμα στην ανάπτυξη των αεροδιαστημικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση.
«Ο ερευνητικός δορυφόρος Chamran-1 εκτοξεύθηκε και τέθηκε σε τροχιά με επιτυχία από τον εκτοξευτήρα Ghaem-100», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Το Ιράν αναπτύσσει εδώ και χρόνια τις αεροδιαστημικές του δραστηριότητες και υποστηρίζει ότι έχουν ειρηνικούς σκοπούς και συνάδουν με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η χώρα έχει προχωρήσει σε περίπου 10 εκτοξεύσεις δορυφόρων τα δύο τελευταία χρόνια.
Ωστόσο οι χώρες οι Δύσης φοβούνται ότι τα συστήματα αυτά για την εκτόξευση δορυφόρων έχουν ενσωματωμένες τεχνολογίες που μπορούν να εναλλαχθούν με εκείνες που χρησιμοποιούνται σε βαλλιστικούς πυραύλους και μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή.
Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο δορυφόρος ζυγίζει «περίπου 60 κιλά» και «σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τις Ιρανικές Ηλεκτρονικές Βιομηχανίες», που πρόσκεινται στο υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Ο εκτοξευτήρας, ο πύραυλος Ghaem-100, αναπτύχθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Σε αναδιοργάνωση και απολύσεις προχωρά ο ΠΟΥ, μετά τις περικοπές της χρηματοδότησης των ΗΠΑ
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ανακοίνωσε χθες Τρίτη.
Με τεχνητή νοημοσύνη DeepSeek τα νέα μοντέλα BMW στην Κίνα
Η BMW ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης από την κινεζική startup.
Κίνα: Αύριο η εκτόξευση του Shenzhou 20 – Σε πλήρη εξέλιξη το διαστημικό πρόγραμμα
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι προχωρά την Πέμπτη, στην εκτόξευση της αποστολής Shenzhou-20, η οποία.
Ιράν: Κατασχέθηκαν δύο ξένα πλοία για λαθρεμπόριο πετρελαίου
Το Ιράν κατέσχεσε δύο ξένα πλοία που επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο ιρανικών καυσίμων στη θαλάσσια.