Ομαλά διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο

Οι βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο διεξάγονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η προσέλευση στις κάλπες μέχρι τις 15:00 (τοπική ώρα) ανήλθε στο 29,8% και σε σύγκριση με την προσέλευση που καταγράφηκε, την ίδια ώρα, στις βουλευτικές εκλογές του 2017 είναι υψηλότερη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Η μεγαλύτερη προσέλευση καταγράφεται στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Σοβαρές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία δεν σημειώθηκαν, εκτός από μία περίπτωση όπου, σε εκλογικό τμήμα, σε σερβικό δήμο, επετράπη σε μία ψηφοφόρο να ψηφίσει δύο φορές. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής και ένα κομματικός αντιπρόσωπος συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν.

Χαρακτηριστικό για τις σημερινές εκλογές στο Κόσοβο είναι το γεγονός ότι οι αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα ελέγχου και για πρώτη φορά έχουν διοριστεί ειδικοί εισαγγελείς σε κάθε εκλογική περιφέρεια που παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία και παρεμβαίνουν άμεσα, εάν χρειαστεί. Αυξημένη, αλλά διακριτική είναι και η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, ειδικότερα στο βόρειο Κόσοβο.

Στις σημερινές εκλογές οι πολίτες εκλέγουν 120 βουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα από τον συνολικό αριθμό των βουλευτών οι δέκα, τουλάχιστον, θα πρέπει να προέρχονται από την σερβική εθνική κοινότητα ενώ άλλους δέκα εκλέγουν οι άλλες εθνικές μειονότητες του Κοσόβου.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 η ώρα και τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένονται γύρω στα μεσάνυχτα.

Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων σε γενικές γραμμές κύλησε ομαλά, ωστόσο παρατηρήθηκαν φαινόμενα παράνομης συμπεριφοράς από υποψηφίους και προσπάθειες χρηματισμού ψηφοφόρων. Οι αρχές κατά την προεκλογική περίοδο επέβαλαν χρηματικά πρόστιμα σε υποψηφίους και κόμματα, ύψους 154.000 ευρώ, συνολικά.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο δίνουν μικρό προβάδισμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο κανένα κόμμα δεν αναμένεται να αποκτήσει ποσοστό που να του επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση. Πιθανότερος νικητής θεωρείται η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά, αλλά κατεβαίνει στις εκλογές με υποψήφια για την θέση του πρωθυπουργού την καθηγήτρια της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πρίστινας Βιόσα Οσμάνι. Εάν καταφέρει το LDK να σχηματίσει κυβέρνηση, η Οσμάνι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Κόσοβο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, το 2008. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί πιθανότατα το LDK να βρει πολιτικό σύμμαχο που δεν αποκλείεται να είναι το εθνικιστικό κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) του ‘Αλμπιν Κούρτι, το οποίο έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις. Η συμμαχία αυτή, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στην Πρίστινα, θα οδηγούσε στην περιθωριοποίηση της γενιάς των πολιτικών που προέρχονται από τις γραμμές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) και ενδεχομένως θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις με την Σερβία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα