Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πλειοψηφία των Ιαπώνων δεν αισθάνεται ασφαλής

Σε έρευνα που διεξήχθη λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων, διαπιστώθηκε πως τα δύο τρίτα των Ιαπώνων δεν πιστεύουν ότι η χώρα τους θα καταφέρει να φιλοξενήσει με ασφάλεια τη διοργάνωση τους, εν μέσω του νέου κύματος κορονοϊού. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε 1.444 Ιάπωνες πολίτες και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Asahi, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την τελετή έναρξης στο Τόκιο.

Το 68% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των διοργανωτών να ελέγξουν και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις μολύνσεις από κορονοϊό, με το 55% μάλιστα να επισημαίνει ότι αντιτίθεται στη διεξαγωγή τους. Τα 3/4 των συμμετεχόντων στην τηλεφωνική έρευνα, δήλωσαν ότι συμφωνούν με την απόφαση να απαγορευθεί η παρουσία θεατών στους Αγώνες.

Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού παρουσιάζουν αυξητική τάση στο Τόκιο, οι Ιάπωνες θεωρούν ότι η φιλοξενία ενός διεθνούς αθλητικού γεγονότος με δεκάδες χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο, όπως και αξιωματούχους και δημοσιογράφους, ενδέχεται να επιταχύνει τη μετάδοση του κορονοϊού στο Τόκιο, το οποίο παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενώ, έντονες ανησυχίες εκφράζονται για τον φόβο μόλυνσης από νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, πιθανόν πιο μεταδοτικά ή θανατηφόρα.
Μόλις χθες Κυριακή 18/7, Αξιωματούχοι της Ολυμπιακής Επιτροπής ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού μεταξύ συμμετεχόντων στους Αγώνες, στο Ολυμπιακό Χωριό του Τόκιο, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν 11.000 αθλητές. Από τις 2 Ιουλίου οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο έχουν ανακοινώσει 58 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ αθλητών, δημοσιογράφων και αξιωματούχων.

Έξι Βρετανοί αθλητές του στίβου και δύο μέλη της αποστολής της Βρετανίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναγκάστηκαν να τεθούν σε απομόνωση αφού κάποιος που επέβαινε στο ίδιο αεροπλάνο με αυτούς με προορισμό την Ιαπωνία, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

“Πολλοί αθλητές ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πάρτι ή εκδηλώσεις προτού πάνε στο Τόκιο, οπότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν στις χώρες τους”, δήλωσε ο Κόζι Ουάντα καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Υγείας του Τόκιο και σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Το πιο πρόσφατο κύμα της επιδημίας στο Τόκιο σημειώνεται έπειτα από τέσσερα προηγούμενα, το πιο θανατηφόρο από τα οποία ήταν αυτό του Ιανουαρίου. Το Σάββατο καταγράφηκαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα 1.410 νέα κρούσματα, τα περισσότερα από την αρχή του έτους, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να ξεπερνούν τις 1.000 για πέμπτη συνεχή ημέρα.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν νέους ανθρώπους, καθώς οι περισσότεροι ηλικιωμένοι στην Ιαπωνία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, αν και μόλις το 32% του συνολικού πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί μερικώς.


Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα