Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Χαφτάρ στη Βουλή

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χαλίφα Χαφτάρ, στο γραφείο του στη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης, Χάφταρ, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για το θέμα της Λιβύης. Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά την αποστολή σχετικής επιστολής από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Γερμανίδα καγκελάριο για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη στο Βερολίνο.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε συνάντηση του Νίκου Δένδια, με τον επικεφαλής του λιβυκού στρατού.

Ειδικότερα,τη θέση της Ελλάδας για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, κατέθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στον Χαλίφα Χαφτάρ κατά τη συνάντησή του στο υπουργείο Εξωτερικών, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων. Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Αν και δεν θα βρισκόμασταν στο Βερολίνο, καλέσαμε τον στρατηγό να διεκδικήσει κατάπαυση του πυρός και ακύρωση του απαράδεκτου μνημονίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Δένδιας έστρεψε εμμέσως τα πυρά του κατά της Γερμανίας, καλώντας την να παίξει τον ρόλο του θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών αξιών.

«Περιμένουμε από τη Γερμανία, αφού η Ελλάδα θα είναι απούσα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, να είναι ο θεματοφύλακας των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λιβύη», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

 

Σχετικά Νέα