Site icon The Indicator

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ακολούθησε η ψηφοφορία

Οι 300 κλήθηκαν να ψηφίσουν το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, μετά από ένα πενθήμερο διεργασιών, διαφωνιών αλλά και συμφωνιών ως προς συγκεκριμένες συνταγματικές αλλαγές.


Το ψηφοδέλτιο και τι θα έπρεπε να ψηφίσει ο κάθε βουλευτής:

 

Κατά τη διάρκεια της 5ημερης συζήτησης θα θέματα αιχμής ήταν τα παρακάτω:

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από τη προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στη παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες.

Αυτές είναι:

Το Άρθρο 54 που αφορά στη Διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η αναθεωρητέα διάταξη έλαβε από τη προτείνουσα Βουλή 160 ψήφους ενώ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, το τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε φαίνεται να έχει την καθολική αποδοχή των κομμάτων.

Το Άρθρο 21 παρ 1: Προσθήκη εδαφίου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι πρόταση της ΝΔ που διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Συμφωνία και διαφωνίες

Η διάταξη έχει ευρύτατη αποδοχή, με όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- να συμφωνούν. Στη προτείνουσα Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη είχε ψηφιστεί από 224 βουλευτές.

Διαβάζεται τώρα  Όσα πρέπει να ξέρετε για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Την πρόταση απορρίπτει ωστόσο κατηγορηματικά η ΝΔ.

Διαβάζεται τώρα  Τσίπρας-Μητσοτάκης δεν… αναθεώρησαν τις απόψεις τους και συνέχισαν τους διαξιφισμούς

Την πρόταση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε λάβει 179 ψήφους στη προτείνουσα Βουλή, απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβερνητική πλειοψηφία.

Η αναθεωρητέα διάταξη είχε υπερψηφιστεί με 247 ψήφους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ όλες οι παραπάνω διατάξεις χρειάζεται να ψηφιστούν από 151 βουλευτές καθώς στη προτείνουσα Βουλή είχαν περάσει τον πήχη των 180 ψήφων.

Exit mobile version