Όλο και πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι οι αξιολογήσεις του ιαπωνικού οίκου R&Ι δεν λαμβάνονται υπόψιν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το γεγονός ότι έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία έχει αναμφίβολα θετικό πρόσημο. Ο ιαπωνικός οίκος αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως).

Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί τον προάγγελο νέων αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, αρχής γενομένης από την «ετυμηγορία» της Standard & Poor’s τον Οκτώβριο.

Η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί τον μεγάλο στρατηγικό στόχο του οικονομικού επιτελείου, που εκτιμά ότι αυτό θα καταστεί εφικτό έως τα τέλη του 2023. Υπάρχουν και ακόμη πιο αισιόδοξες προβλέψεις, όπως αυτή του διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα που χαρακτήρισε θέμα εβδομάδων την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Εγχώριοι αλλά και ξένοι θεσμικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα ως επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό αποδεικνύεται από την ισχυρή αποκλιμάκωση που υπάρχει στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα οποία είναι πιο φθηνά από τα ιταλικά, αλλά και από την αισθητή μείωση του spread, δηλαδή την «ψαλίδα» μεταξύ ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου.

Η Standard & Poors και οι άλλοι…

Τα «σημάδια» στις αγορές φωνάζουν πως η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα φέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στα ελληνικά ομόλογα και στην εγχώρια οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο έχει κεντράρει τις  20 Οκτωβρίου, ημερομηνία όπου η Stantard & Poor’s έχει ορίσει για την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου. Η απόφαση της S&P είναι αυτή που – λόγω κύρους και «ειδικού βάρους» του συγκεκριμένου οίκου – θα αποτελέσει επίσημη αναγνώριση και επιστέγασμα της καλής πορείας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Θα έχουν προηγηθεί οι αξιολογήσεις άλλων δύο οίκων-που όμως δεν λαμβάνονται υπόψιν από την ΕΚΤ- αλλά αναμένεται να δώσουν τον τόνο και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ιαπωνικού R&I. Στις 4 Αυγούστου θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του ο γερμανικός οίκος Scope, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει καναδικός οίκος DBRS.

Τα οφέλη από την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει στη βελτίωση της ρευστότητας για τα ελληνικά ομόλογα, λόγω της διεύρυνσης της δεξαμενής των επενδυτών,  ενώ ενδέχεται να σημειωθεί περαιτέρω μείωση των αποδόσεων μετά την επίτευξη της αναβάθμισης.

Επίσης, δεδομένου ότι η συνιστώσα του πιστωτικού κινδύνου στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων παραμένει αρκετά μεγάλη, ενδεχόμενες περαιτέρω βελτιώσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων του Ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να περιορίσουν μόνιμα το κόστος δανεισμού του, με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Ακόμη πολύ σημαντικές θεωρούνται οι ευρύτερες επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς η αναβάθμιση θα σηματοδοτήσει τη μείωση του κινδύνου χώρας (country risk), με αποτέλεσμα τη μείωση της αντίστοιχης παραμέτρου κινδύνων (country risk premium) στις ομολογιακές αποδόσεις και το κόστος δανεισμού των τραπεζών και επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα