Ολλανδοί απέρριψαν ντοκουμέντα Γερμανού ερευνητή για την πτήση MH17 αφότου ζήτησε να δημοσιοποιηθούν

Ολλανδοί που ασχολούνταν με τα αίτια της συντριβής της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines αρνήθηκαν να κάνουν δεκτό το υλικό ενός Γερμανού ερευνητή αφότου αυτός ζήτησε να δημοσιοποιηθεί.

Ολλανδοί ερευνητές αρνήθηκαν να δεχτούν υλικό που θα μπορούσε να φανεί πολύτιμο για την υπόθεση με την πτήση MH17 της Malaysia Airlines, από τον Γερμανό ιδιώτη ερευνητή, Γιόζεφ Ρες, ενώ δεν έκαναν καμία σχετική αναφορά κατά την παρουσίασή τους για την υπόθεση τον περασμένο μήνα, όπως δήλωσε ο Γερμανός ερευνητής.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, το υλικό του απορρίφθηκε από την -υπό ολλανδική καθοδήγηση- Κοινή Ομάδα Έρευνας (JIT) αφότου αυτός ζήτησε να το δημοσιοποιήσει.

Ο Ρες δήλωσε ότι το υλικό του περιλάμβανε νέες, σημαντικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ηχογραφήσεων σχετικά με την εναέρια κυκλοφορία στην περιοχή την ημέρα του ατυχήματος, ηχογραφήσεων των επικοινωνιών Ουκρανών στρατιωτών, ηχογραφήσεων που σχετίζονται με την πτήση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, από τη Βραζιλία στη Μόσχα την ημέρα της συντριβής, ηχογραφήσεις πιλότων σχετικά με το περιστατικό, καθώς κι άλλα στοιχεία.

Καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν χρησιμοποιήθηκε στην παρουσίαση της JIT τον Ιούνιο, η οποία επαναλάμβανε παλαιότερους ισχυρισμούς ότι η πτήση MH17 «έχει καταρριφθεί από έναν ρωσικής κατασκευής πύραυλο Buk», όπως δήλωσε ο ερευνητής.

«Η υψηλότερη δυνατή ασφάλεια μας, εάν μπορεί έστω να εξασφαλιστεί, μπορεί να διασφαλιστεί με μια δημόσια δήλωση, μαζί με την αποκάλυψη των πληροφοριών στην JIT και στον εισαγγελέα», επιμένει ο Ρες, διευκρινίζοντας ότι θέλει να τη δημόσια αποκάλυψη των πληροφοριών του, φοβούμενος για τη ζωή του καθώς έλαβε πολλές απειλές για την έρευνά του.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να αποκαλύψει το όνομα της πηγής του στους ερευνητές της JIT και να τους παράσχει άλλες, σημαντικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των φερομένων απόρρητων εγγράφων που θεωρούταν ότι είχαν καταστραφεί και περιλαμβάνουν τις σημειώσεις μη κατονομαζόμενων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, πολιτικών και μυστικών υπηρεσιών, καθώς και «επιπλέον εγγράφων» το περιεχόμενο των οποίων, όπως δηλώνει, δεν θα συζητήσει υπό τον φόβο για την ασφάλειά του.

Η JIT δεν έχει ακόμη απαντήσει στον Ρες, ενώ Ολλανδός εισαγγελέας τού απέστειλε επιστολή στην οποία δήλωνε ότι η προσφορά του «θα ληφθεί υπόψη», προσθέτοντας όμως ότι το αίτημά του να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες ήταν «πολύ ασυνήθιστο» και ικανό να «καταστρέψει» την έρευνα. Οι εισαγγελείς τον συμβούλεψαν να προσφύγει σε Γερμανούς εισαγγελείς.

Στην επιστολή που είδε το Sputnik, οι Ολλανδοί εισαγγελείς δηλώνουν στον Ρες ότι θα μπορούσε να αποστείλει το υλικό του στην JIT μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας.

Ο Ρες διερευνά την αεροπορική τραγωδία της πτήσης MH17 από το 2014 με την ιδιότητά του ως ιδιώτη ερευνητή.

Η πτήση MH17 με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ από το Άμστερνταμ συνετρίβη κοντά στο Ντονέτσκ τον Ιούλιο του 2014. Και οι 298 επιβάτες – οι περισσότεροι ολλανδικής εθνικότητας – σκοτώθηκαν, μαζί και το πλήρωμα. Το Κίεβο έχει κατηγορήσει για τη συντριβή του αεροσκάφους τις πολιτοφυλακές στην περιοχή, που από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι δεν διέθεταν οπλισμό ικανό να καταρρίψει τέτοιο αεροσκάφος.

Η Ομάδα Έρευνας JIT, που δεν περιλαμβάνει τη Ρωσία, κατέληξε ότι το αεροπλάνο υποτίθεται πως είχε καταρριφθεί από πύραυλο Buk. Η Ρωσία υπογράμμισε ότι έδωσε στην Ολλανδία τα δεδομένα από τα ραντάρ και έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ο πύραυλος ανήκε στην Ουκρανία, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν ελήφθησαν υπόψιν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει εξηγήσει ότι πύραυλοι τέτοιου τύπου είχαν παροπλιστεί μετά το 2011.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας έχει χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς της ομάδας ένα πολιτικά καθοδηγούμενο κυνήγι μαγισσών εναντίον της Ρωσίας.

Σχετικά Νέα