Ολλανδία: Το κεντρώο κόμμα NSC απορρίπτει το ενδεχόμενο συνασπισμού με τον ακροδεξιό Βίλντερς

Το ολλανδικό κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό, ισλαμοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του οποίου ηγείται ο Χερτ Βίλντερς, επικαλούμενο αγεφύρωτες διαφορές.

Η κίνηση του NSC, ενός κεντρώου νεόκοπου κόμματος που έλαβε 20 έδρες στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου τις οποίες κέρδισε ο Βίλντερς, εμποδίζει ουσιαστικά τον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης που θα είχε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι συνομιλίες είχαν ήδη αποδιοργανωθεί την περασμένη εβδσομάδα όταν το NSC αποχώρησε ξαφνικά, αφήνοντας τους άλλους τρεις πιθανούς εταίρους να προβληματίζονται για τις επόμενες κινήσεις τους.

Έκθεση του μεσολαβητή που ηγείται των συνομιλιών, του πρώην υπουργού Εργασίας Ρόναλντ Πλάστερκ, κατέστησε σήμερα σαφέρς πως το NSC δεν προτίθετο να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό με το PVV καθώς όπως ανέφερε οι διαφορές για το κράτος δικαίου ήταν πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν.

Ο Βίλντερς κέρδισε το ένα τέταρτο των ψήφων στις εκλογές και χρειάζεται άλλα κόμματα ώστε να μπορέσει να σχηματίσει συνασπισμό.

Διαπραγματευόταν με το NSC, το κεντροδεξιό VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών BBB από τα τέλη Νοεμβρίου, χωρίς να δίνει οποιοδήποτε σήμα ότι μια συμφωνία ήταν κοντά.

Οι συνομιλίες ήταν περίπλοκες από την αρχή, καθώς τόσο το NSC όσο και το VVD είχαν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για τη συνεργασία με τον Βίλντερς, το πρόγραμμα του οποίου ζητούσε το κλείσιμο τζαμιών και την απαγόρευση του Κορανίου στην Ολλανδία.

Ο Βίλντερς είπε κατ΄επανάληψη ότι θα άφηνε στην άκρη σχέδια που θεωρείτο ότι παραβίαζαν τον ολλανδικό Σύνταγμα και η έκθεση του Πλάστερκ έδειξε ότι υποσχέθηκε στους πιθανούς εταίρους του ότι θα σεβαστεί το κράτος δικαίου.

Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για το NSC.

“Λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες δηλώσεις και το εκλογικό πρόγραμμα του PVV, η απόσταση παραμένει πολύ μεγάλη για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας ή μειοψηφίας”, ανέφερε.

Τα PVV, το VVD και BBB μπορεί τώρα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, στην οποία ο ηγέτης του NSC Πίτερ Όμτζιγκτ είπε πως θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να παράσχει εξωτερική υποστήριξη.

Η κάτω βουλή του Κοινοβουλίου θα συζητήσει τα επόμενα βήματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεθαύριο, Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα