

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη νότια Ολλανδία καθώς τα νερά από τις πλημμύρες έσπασαν ένα ανάχωμα και κατέκλυσαν πόλεις.
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο. Οι αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν μεγάλο μέρος της πόλης Φένλο σήμερα το απόγευμα ενώ κάλεσαν και τους κατοίκους της μικρότερης κοινότητας Μέερσεν να είναι έτοιμοι να φύγουν.
«Υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο φράγμα (…) Φύγετε αμέσως από τα σπίτια σας και κατευθυνθείτε σε ασφαλές σημείο» ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών του Μέερσεν στο διαδίκτυο. Έδωσαν επίσης οδηγίες στις οικογένειες να κλείσουν τις παροχές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.
Μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και προστατεύεται από ένα περίπλοκο σύστημα παλαιών αναχωμάτων και σύγχρονων, τσιμεντένιων φραγμάτων που δεν αφήνουν τα νερά της θάλασσας και των ποταμών να κατακλύσουν τη χώρα.
Ο στρατός, σύμφωνα κατάφερε να ενισχύσει το ανάχωμα κοντά στο Μέερσεν, όμως η εντολή εκκένωσης δεν έχει αρθεί.
Εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να ενισχύουν άλλα αναχώματα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.
Στο Φάλκενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Πολλά γηροκομεία εκκενώθηκαν ενώ τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.
Η στάθμη του νερού στους ποταμούς Μεύση και Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ την Πέμπτη, ξεπερνώντας το ύψος που είχε καταγραφεί το 1993 και το 1995, όταν είχαν σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες στη χώρα.
Σχετικά Νέα
Σύστημα Εισόδου-Εξόδου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) ενέκριναν τη διαπραγματευτική.
ΟΗΕ: Περισσότεροι από 72.000 μετανάστες πέθαναν ή εξαφανίστηκαν από το 2014
Πάνω από 72.000 άνθρωποι πέθαναν ή χάθηκαν κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών σε όλο.
Βατικανό: Στο κονκλάβιο θα πάρουν μέρος 133 καρδινάλιοι
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, στο κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του Φραγκίσκου.
Ισπανία: Επιστρέφουν στην καθημερινότητα οι κάτοικοι της Μαδρίτης, αντλώντας διδάγματα από τη διακοπή ρεύματος
Οι κάτοικοι της Μαδρίτης επέστρεψαν σήμερα στις εργασίες τους αντλώντας τα διδάγματα από τη.