

Η Ολλανδία “εξετάζει σοβαρά” το ενδεχόμενο να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, όμως δεν έχει ακόμη λάβει μια οριστική απόφαση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Ολλανδία έκανε γνωστό ότι θέλει να ξεκινήσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στα F-16 “το συντομότερο δυνατόν”.
Όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του θα στείλει μαχητικά στην Ουκρανία, ο Ρούτε είπε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά πρόσθεσε: “Αν κάποιος ξεκινήσει την εκπαίδευση (των πιλότων) είναι προφανές ότι το εξετάζει σοβαρά”. Οποιαδήποτε απόφαση εξαρτάται από την έγκριση ή μη των ΗΠΑ, εξήγησε, σημειώνοντας ότι η Ολλανδία πιθανότατα θα είχε μαχητικά για να στείλει, αφού επί του παρόντος είναι στη φάση της σταδιακής κατάργησης των F-16.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας, η Ολλανδία έχει αυτή τη στιγμή 24 λειτουργικά F-16, τα οποία σταδιακά θα σταματήσουν να επιχειρούν μέχρι τα μέσα του 2024. Άλλα 18 έχουν τεθεί προς πώληση.
Play Video
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τα προγράμματα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων στα F-16, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον διαβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις εντός του ρωσικού εδάφους.
Σχετικά Νέα
«Ουσιαστική πρόοδο» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα βλέπει ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί «ουσιαστική πρόοδος».
Ιράν: Το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου «δεν είναι διαπραγματεύσιμο»
Ο σημερινός, τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για το.
Εκλογές στην Αλβανία: «Μονομαχία» Ράμα – Μπερίσα – Το ΕΡΤNews σε Τίρανα και Χειμάρρα
Λίγος χρόνος έμεινε έως ότου κλείσουν οι κάλπες στην Αλβανία, με τους βασικούς διεκδικητές.
Χριστοδουλίδης: Θα μπούμε στο Σένγκεν το 2026
Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα τεχνικά.