Ολλανδία: Δεν υπάρχει ακόμη “οριστική απόφαση” για την παράδοση F-16 στην Ουκρανία

Η Ολλανδία “εξετάζει σοβαρά” το ενδεχόμενο να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, όμως δεν έχει ακόμη λάβει μια οριστική απόφαση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Ολλανδία έκανε γνωστό ότι θέλει να ξεκινήσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στα F-16 “το συντομότερο δυνατόν”.

Όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του θα στείλει μαχητικά στην Ουκρανία, ο Ρούτε είπε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά πρόσθεσε: “Αν κάποιος ξεκινήσει την εκπαίδευση (των πιλότων) είναι προφανές ότι το εξετάζει σοβαρά”. Οποιαδήποτε απόφαση εξαρτάται από την έγκριση ή μη των ΗΠΑ, εξήγησε, σημειώνοντας ότι η Ολλανδία πιθανότατα θα είχε μαχητικά για να στείλει, αφού επί του παρόντος είναι στη φάση της σταδιακής κατάργησης των F-16.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας, η Ολλανδία έχει αυτή τη στιγμή 24 λειτουργικά F-16, τα οποία σταδιακά θα σταματήσουν να επιχειρούν μέχρι τα μέσα του 2024. Άλλα 18 έχουν τεθεί προς πώληση.

Play Video
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τα προγράμματα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων στα F-16, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον διαβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις εντός του ρωσικού εδάφους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα