Ολλανδία: Αυξάνονται οι αντιδράσεις κατά του διορισμού Χούκστρα στη θέση του Επιτρόπου για τη Δράση και το Κλίμα

Ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις φέρνει ο πιθανός διορισμός του υπουργού Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα στη θέση του νέου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δράση για το Κλίμα.

Μια διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών που ξεκίνησε το κίνημα πολιτών “De GoedeZaak” (Ο καλός σκοπός) για την αντίθεση στον διορισμό του Χούκστρα στη θέση αυτή είχε πάνω από 30.000 υπογραφές μέχρι σήμερα. Κριτική κατά του διορισμού επίσης προέρχεται και μέσα από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα του Χούκστρα και από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στη συγκέντρωση υπογραφών γίνεται έκκληση προς το κοινοβούλιο να προτείνει έναν υποψήφιο που αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή στα σοβαρά.

Ο Χούκστρα, ο οποίος εργαζόταν στην Shell, δεν έχει διακριθεί ιδιαίτερα ως προστάτης του κλίματος, ούτε κατά τις θητείες τους ως υπουργός Οικονομικών ούτε ως υπουργός Εξωτερικών, τόνισε το κίνημα πολιτών.

“Αν και ο Χούκστρα δεν έχει ούτε τις γνώσεις, τις δεξιότητες, ούτε ακόμη τη θέληση να δράσει κατά μιας ολοκληρωτικής κλιματικής καταστροφής, αυτός από τόσους άλλους, ορίστηκε Επίτροπος της ΕΕ”, ανέφερε η ομάδα.

Ο μέχρι πρότινος Επίτροπος για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο αυτό Φρανς Τίμερμανς, παραιτήθηκε για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων στις ολλανδικές πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρότεινε τον Χούκστρα για διάδοχο του Τίμερμανς.

Την Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όρισε τον Χούκστρα για να αναλάβει τη θέση.

Πλέον ο διορισμός πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, στις τάξεις του οποίου ακούγονται επίσης επικριτικές φωνές κατά της υποψηφιότητάς του, ειδικά από βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα