Ολλανδία: 28χρονη θα υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας – Διχάζει η απόφασή της

H περίπτωση της Zoraya ter Beek, μίας 28χρονης κοπέλας η οποία έλαβε την άδεια από το κράτος για να προχωρήσει σε ευθανασία καθώς πάσχει από σοβαρή ψυχική ασθένεια διχάζει την ολλανδική κοινωνία.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η 28χρονη αναμένεται να πραγματοποιήσει την απόφασή της μέσα στις επόμενες εβδομάδες πυροδοτώντας συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη για το θέμα. Η κοπέλα έλαβε την περασμένη εβδομάδα την τελική έγκριση για την υποβοηθούμενη ευθανασία μετά από διαδικασία 3,5 βάσει νόμου που ψηφίστηκε στις Κάτω Χώρες το 2002.

Οι δυσκολίες της Ter Beek ξεκίνησαν από την παιδική του ηλικία. Έχει χρόνια κατάθλιψη, άγχος, τραύμα και απροσδιόριστη διαταραχή προσωπικότητας. Έχει επίσης διαγνωστεί με αυτισμό. Όταν γνώρισε τον σύντροφό της, πίστευε ότι το ασφαλές περιβάλλον που της προσέφερε θα την θεράπευε. «Αλλά συνέχισα να αυτοτραυματίζομαι και να νιώθω αυτοκτονική».

Ξεκίνησε εντατικές θεραπείες, που περιλάμβαναν φαρμακευτική αγωγή και περισσότερες από 30 συνεδρίες ηλεκτροσπασμοθεραπείας.

Μετά από 10 χρόνια, «δεν είχε μείνει τίποτα» όσον αφορά τη θεραπεία. «Ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω στον τρόπο που ζω τώρα». Είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει, αλλά ο βίαιος θάνατος από αυτοκτονία μιας συμμαθήτριάς της και οι επιπτώσεις του στην οικογένεια του κοριτσιού την απέτρεψαν.

«Τελείωσα τις θεραπείες τον Αύγουστο του 2020 και μετά από μια περίοδο αποδοχής ότι δεν υπήρχε άλλη θεραπεία, έκανα αίτηση για υποβοηθούμενο θάνατο τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Πρόκειται για μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Δεν είναι ότι ζητάς υποβοηθούμενο θάνατο μια Δευτέρα και είσαι νεκρός την Παρασκευή», είπε.

Όταν τον Απρίλιο δημοσιεύτηκε άρθρο για την περίπτωσή της – το οποίο, σύμφωνα με την Ter Beek, είχε πολλές ανακρίβειες και παραποιήσεις – τα εισερχόμενά της «εξερράγησαν». Τα περισσότερα σχόλια προέρχονταν από χώρες εκτός της Ολλανδίας, πολλά από τις ΗΠΑ. Η ίδια διέγραψε γρήγορα όλους τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς θα γίνει η ευθανασία

Την καθορισμένη ημέρα, η ιατρική ομάδα θα μεταβεί στο σπίτι της Ter Beek. «Θα ξεκινήσουν δίνοντάς μου ένα ηρεμιστικό και δεν θα μου δώσουν τα φάρμακα που σταματούν την καρδιά μου μέχρι να πέσω σε κώμα. Για μένα, θα είναι σαν να αποκοιμιέμαι. Ο σύντροφός μου θα είναι εκεί, αλλά του έχω πει ότι δεν πειράζει αν χρειαστεί να φύγει από το δωμάτιο πριν από τη στιγμή του θανάτου», είπε.

«Τώρα έχει έρθει το σημείο, είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό και βρίσκουμε μια κάποια γαλήνη. Αισθάνομαι κι εγώ ενοχές. Αλλά μερικές φορές, όταν αγαπάς κάποιον, πρέπει να τον αφήσεις να φύγει», λέει η Ter Beek.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα