Ολική επανεκκίνηση για 3,5 εκατομμύρια οφειλέτες με τις 120 δόσεις

Ανάσα στην οικονομία και την κοινωνία δίνουν οι νέες 120 δόσεις για χρέη προς την Εφορία, καθώς 1 στους 2 οφειλέτες γλιτώνει άμεσα τις κατασχέσεις για παλαιά χρέη, ενώ για χιλιάδες άλλους ανοίγει παράθυρο για περαίωση χωρίς πρόστιμα αν δηλώσουν και αποκαλύψουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οικειοθελώς εισοδήματα που τυχόν παρέλειψαν στο παρελθόν.

Τυπικά η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι διαθέσιμη ήδη πάνω από τρεις μήνες, αλλά από τα 3,75 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 180 δισ. ευρώ (μαζί με τις προσαυξήσεις) έως την περασμένη εβδομάδα είχαν ενταχθεί μόλις 240.339 -δηλαδή ούτε 1 στους 15 οφειλέτες της εφορίας- και  για χρέη συνολικού ύψους 1,864 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση είναι ουσιαστικά «νεκρή», αφού μόλις οι μισοί εξ αυτών (132.805 οφειλέτες) έσπευσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση από τον πρώτο μήνα.

Μεγάλη ανατροπή 

Από τον Σεπτέμβριο όμως όλα αλλάζουν, καθώς θα ισχύσει για όλους τους οφειλέτες το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Με ένα «κλικ» και μόλις κάνουν την αίτησή τους:

■ Σταματάνε αυτομάτως οι κατασχέσεις για περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας. Μέχρι τώρα οι κατασχέσεις δεν σταματούσαν ακόμα και αν εντασσόταν κάποιος στη ρύθμιση των 120 δόσεων, εφόσον είχαν ήδη ξεκινήσει σε βάρος του. Ετσι, οι λιγοστοί που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στη ρύθμιση, ακόμα και αν πλήρωναν κανονικά τη δόση τους, θα έβλεπαν να συνεχίζονται οι κατασχέσεις σε βάρος τους. Θύματα κατασχέσεων πέφτουν πλέον κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που πληρώνονται σε τράπεζα ανά μήνα, αλλά τα λεφτά τους κάνουν φτερά αν προλάβει να τους τα πάρει η Εφορία. Ακόμα και αν εντάσσονταν σε ρύθμιση με δόση, π.χ., 50 ευρώ τον μήνα, θα έβλεπαν να αφαιρούνται πολλαπλάσια ποσά κάθε μήνα για πρόωρη εξόφληση της οφειλής που έχουν.

Εντάσσονται στη ρύθμιση ακόμη και όσοι δουν να βεβαιώνονται φέτος (αλλά πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου) ποσά φόρων που αφορούν προηγούμενα έτη, μέχρι και το 2018, όπως μετά από έλεγχο της Εφορίας ή μετά από διορθωτική δήλωση κ.λπ.

Ανοίγει έτσι παράθυρο και για αναδρομικές δηλώσεις εισοδημάτων περασμένων ετών. Δηλαδή κάθε φορολογούμενος μπορεί να σπεύσει οικειοθελώς να δηλώσει πρόσθετα εισοδήματα ή τετραγωνικά ακινήτων κ.λπ. τα οποία τυχόν παρέλειψε στο παρελθόν (κατά λάθος ενδεχομένως) και να πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί σε 120 δόσεις, αποφεύγοντας πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις.

Εξαιρούνται ρητώς πάντως και δεν μπορούν να ενταχθούν τα ποσά φόρου που προκύπτουν μετά τις τρέχουσες φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματος, ΦΠΑ), έστω και αν αφορούν σε έσοδα του 2018. Επιπλέον, στα… κρύα του λουτρού μένει το 3,5% όσων είχαν μπει παλαιότερα στις 100 δόσεις, οι οποίοι κατάφεραν με νύχια και με δόντια να μη χάσουν τη ρύθμιση πληρώνοντας με συνέπεια τις δόσεις τους. Αντιθέτως εντάσσονται μόνο όσοι είχαν τις 100 δόσεις, αλλά τις έχασαν πριν από τις 6 Μαΐου 2019. Αν την έχασαν ή τη χάσουν μετά τις 6 Μαΐου, τότε χάνουν τα πάντα και δεν εντάσσονται ούτε στις 120, ούτε ξανά στις 100 δόσεις.

Σώζει κόσμο η ρύθμιση 

Στις μέρες που θα απομένουν μέχρι να λήξει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων (στις 30 Σεπτεμβρίου) μπορούν να προλάβουν να επωφεληθούν επίσης:

■ Ολες οι επιχειρήσεις που έχουν χρέος (βασική οφειλή, χωρίς προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα) μέχρι 1 εκατ. ευρώ, αν και ως τώρα αποκλείονταν. Διασώζονται ταυτόχρονα έτσι θέσεις εργασίας και μισθοί εργαζομένων σε επιχειρήσεις που ασφυκτιούν υπό το βάρος των χρεών στην Εφορία.

■ Πάνω από 2,5 εκατομμύρια μικροοφειλέτες με χρέη έως 2.400 ευρώ, για τους οποίους οι δόσεις αυξάνονται έως και 50% λόγω μείωσης της ελάχιστης δόσης από 30 σε 20 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, χρέος 300 ευρώ θα εξοφλείται σε 15 δόσεις των 20 ευρώ αντί 10 δόσεις των 30 ευρώ, ενώ οφειλή 2.400 ευρώ θα εξοφλείται σε έως 120 αντί 80 δόσεις.

■ 3,75 εκατομμύρια οφειλέτες που μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε έως 10 χρόνια (120 μήνες) με τόκο 3% αντί 5% ετησίως. Το όφελος θα φανεί άμεσα σε όλους, αφού για οφειλή της τάξεως των 10.000 ευρώ ο οφειλέτης θα γλιτώνει έως και 200 ευρώ ετησίως, που θα τα έδινε για τόκους (μόλις 300 αντί 500 ευρώ που θα πλήρωνε με τα προηγούμενα δεδομένα) από τον πρώτο κιόλας χρόνο.

Tips

Με τα νέα δεδομένα, όλοι πλέον έχουν 100% απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εάν μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το σύνολο της κουρεμένης οφειλής τους.

Αλλά και όσοι τυχόν φοβούνται να επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων επειδή αντιλαμβάνονται ότι μπορεί στην πορεία να δυσκολευτούν και να κινδυνεύσουν να χάσουν τη ρύθμιση, μπορούν να ξεκινήσουν με περισσότερες δόσεις και μικρότερες καταβολές για ασφάλεια, αλλά όποτε ευκολυνθούν ή νιώσουν πιο σίγουροι για την οικονομική προοπτική τους μπορούν να ζητήσουν από μόνοι τους:

■ Είτε να μειώσουν τον αριθμό των δόσεων απολαμβάνοντας το προνόμιο μεγαλύτερης έκπτωσης για το ανεξόφλητο υπόλοιπο.

■ Είτε να παραμείνουν στον ίδιο αριθμό δόσεων, αλλά να προκαταβάλουν μαζεμένα μεγαλύτερα ποσά (τουλάχιστον το διπλάσιο της τρέχουσας δόσης που συμφώνησαν) ώστε να προεξοφλήσουν χρέος και να γλιτώσουν τους τόκους που αναλογούν στις μελλοντικές δόσεις τους.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά Νέα