Ολική επαναφορά στη Wall Street : “Άλμα” 560 μονάδων ο Dow, 3% πάνω ο Nasdaq – Έσβησαν οι απώλειες στην εβδομάδα

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε η Wall την Παρασκευή, καταφέρνοντας όχι μόνo να γυρίσει τα πρόσημα στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά και να σβήσει τις απώλειες μιας εβδομάδας όπου η μεταβλητότητα χτύπησε “κόκκινο”.

Ο Dow ξεκίνησε με “βουτιά” 300 μονάδων και ο S&P 500 βρέθηκε κοντά στην περιοχή διόρθωσης, αφού υποχώρησε έως και τις 4.299 μονάδες -πτώση μεγαλύτερη του 10% από το ιστορικό υψηλό της 3ης Ιανουαρίου- ωστόσο και οι τρεις δείκτες κατάφεραν να κλείσουν με ισχυρά κέρδη, με τον Nasdaq να είναι ο οδηγός της αντίδρασης.

Η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε στους ρυθμούς μεταβλητότητας που χαρακτήρισαν όλη αυτή την εβδομάδα τις συναλλαγές, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την ταχύτητα με την οποία η Federal Reserve θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων, λόγω των μεικτών εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ την αβεβαιότητα ενέτειναν και οι γεωπολιτικοί φόβοι σχετικά με μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα ισχυρά αποτελέσματα των Apple και Visa τόνωσαν το επενδυτικό κλίμα που τις προηγούμενες ημέρες έμοιαζε να ισορροπεί σε “κινούμενη άμμο”, αναμένοντας με αγωνία νέα στοιχεία από τη Federal Reserve σχετικά με τα σχέδια της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τις ευάλωτες στην αλλαγή των επιτοκίων μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά σχεδόν 7%, αφού τα κέρδη και έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού στο α’ τρίμηνο χρήσης ξεπέρασαν για ακόμη μία φορά εμφατικά τις προσδοκίες των αναλυτών, με τα πρώτα να ξεπερνούν για πρώτη φορά τα 30 δισ. δολάρια. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 34,63 δισ. δολάρια, έναντι 28.76 δισ. δολ. την ίδια περίοδο πέρσι.

Μεγάλη ώθηση στον Dow έδωσε η Visa, με τη μετοχή της να κάνει “άλμα” 10,6%, αφού τα έσοδα της ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 7 δισ. δολάρια σε τριμηνιαία βάση, καθώς ενισχύθηκαν από την ταχύτερη του αναμενόμενου επανέναρξη των ταξιδιωτικών δαπανών και τη διαρκή ανάπτυξη σε κατηγορίες, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σε άλλα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, η Caterpillar Inc ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τελευταίο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση για βαριά μηχανήματα και κατασκευαστικό εξοπλισμό παραμένει υγιής, εν μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας, δίνοντας ώθηση στις εργασίες του αμερικανικού κολοσσού.


Κέρδη τέταρτου τριμήνου κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ανακοίνωσε την Παρασκευή η Chevron Corp., παρά την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ουκρανία και μίλησε θετικά για τις προτάσεις ασφαλείας που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προτάσεις των ΗΠΑ ήταν καλύτερες από τις προτάσεις που ελήφθησαν από το ΝΑΤΟ, είπε ο Λαβρόφ, ο οποίος είπε ότι αναμένει να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε την Παρασκευή κατά 2,8 μονάδα βάσης στο 1,779%, ωστόσο στην εβδομάδα πρόσθεσε 3,8 μ.β. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου διολίσθησε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,170%, αλλά στο 5νθημερο κέρδισε 17,7 μονάδες βάσης στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την αντίστοιχη περίοδο που έληξε στις 11 Οκτωβρίου του 2019.

Tο δολάριο σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,2% σύμφωνα με τον δείκτη ICE US Dollar, ωστόσο στην εβδομάδα πρόσθεσε 1,3%

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow ενισχύθηκε κατά 1,65% ή 564 μονάδες στις 34.725,47 μονάδες, o ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 2,43% στις 4.431,85 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 3,13% στις 13.770,57 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow ενισχύθηκε κατά 1,3%, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,8% και ο Nasdaq παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο στη σημερινή συνεδρίαση και 5 με αρνητικό. Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι Salesforce (+4,41%), Verizon (+3,34%) και American Express (+3%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Caterpillar (-5,19%), 3Μ (-4,15%) και Chevron (-3,52%).

Η Western Digital υποχωρεί κατά 7%, αφού η εταιρεία προϊόντων αποθήκευσης δεδομένων έδωσε αδύναμες προοπτικές για το έτος, αφού προσπαθεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση εν μέσω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Επιπλέον, η KLA χάνει περίπου 1,8% μετά τις αδύναμες προοπτικές που ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού τσιπ που επισκίασαν τα θετικά αποτελέσματα.

Μάκρο

Οι επενδυτές ενσωμάτωσαν σήμερα στις κινήσεις τους και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών προσωπικής κατανάλωσης -ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό- εκτινάχθηκε κατά 5,8% το 2021, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στον απόηχο της δέσμευσης του προέδρου της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να μην επιτρέψει να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη από το 1981.

Επιπλέον το κόστος απασχόλησης στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ισχυρό ρυθμό για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο στο τέλος του 2021, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους για στελέχη εν μέσω περιορισμένης προσφοράς. Ο δείκτης για το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1% το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα