Όλι Ρεν: Η ΕΚΤ σε ετοιμότητα για νέα μέτρα στήριξης της Ευρωζώνης

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων νομισματικής στήριξης, εάν καταστεί αναγκαίο, διαμηνύει ο Φινλανδός Όλι Ρεν, εκ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και υποψήφιος για τη διαδοχή Ντράγκι στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας.

Σε ομιλία του σε συνέδριο του Reuters Breakingviews, ο κ. Ρεν τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει διάφορες εναλλακτικές στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, όταν θα έχει στη διάθεσή της και τις νέες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Η οικονομία βρίσκεται σε φάση αδυναμίας και αναλύουμε εάν πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο ή για μια οικονομική επιβράδυνση με διάρκεια», ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, επικαλούμενος τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως τον σημαντικότερο παράγοντα που υπονομεύει την εμπιστοσύνη.

«Εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν και βρεθούμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ύφεσης, τότε είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε. Παρότι μια ύφεση δεν συμπεριλαμβάνεται προς το παρόν στα σενάρια της ΕΚΤ, χρειάζονται μέτρα στήριξης, παραδέχθηκε ο κ. Ρεν.

Η ΕΚΤ έχει ήδη προαναγγείλει νέο γύρο χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες και αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, δεν αποκλείεται όμως να εξετάσει και άλλα μέτρα στήριξης.

Σχετικά Νέα