

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου θα χρειαστεί «εγγυήσεις ασφαλείας» μετά το τέλος του πολέμου, ενώ προειδοποίησε την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια «παρατεταμένη» σύγκρουση.
«Η συζήτηση για τη μορφή αυτών των εγγυήσεων διεξάγεται εδώ και μήνες», δήλωσε σήμερα ο Σολτς σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, την οποία επικαλείται το Bloomberg. «Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να υπάρξει τερματισμός των εχθροπραξιών και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων», είπε ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «όλα τα άλλα ζητήματα έπονται αυτού».
Πόλεμος φθοράς
Κατά παραδοχή του ίδιου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, οι μάχες στο Μπαχμούτ είναι οι «πιο δύσκολες» του πολέμου. Οι λόγοι δεν περιορίζονται μόνο στα εκεί πεδία των μαχών. «Ο κύριος στόχος της άμυνας είναι να κουράσει τον εχθρό», αναφέρει σε ανάλυσή του ο πρόσφατα παραιτηθείς σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολεξίι Αρεστόβιτς. Για τους Ουκρανούς, η διατήρηση της άμυνας σημαίνει μεγαλύτερες απώλειες στις τάξεις του αντιπάλου. Κατά το Κίεβο, είναι επτά φορές μεγαλύτερες από αυτές στις δικές του δυνάμεις. Και δη μεταξύ των μισθοφόρων της Wagner, που με τη συνέχιση των συγκρούσεων στο Μπαχμούτ παραμένουν μακριά από άλλα μέτωπα στην πρώτη γραμμή, όπου έχουν σαφώς πέσει οι ρυθμοί.
Συν τω χρόνω ωστόσο τα περιθώρια ελιγμών και οι αμυντικές δυνατότητες για το Κίεβο δείχνουν να στενεύουν. Προϊδεάζοντας για τις εξελίξεις, που λίγο πολύ υπαγορεύει η μέχρι στιγμής πορεία των μαχών, Δυτικοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν μεθοδικά τις τελευταίες ημέρες τη σημασία πτώσης του Μπαχμούτ. Με την προειδοποίηση ότι αυτό μπορεί να συμβεί «τις επόμενες ημέρες», ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο «δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα κάποιο σημείο καμπής του πολέμου». Νομίζω ότι έχει περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική και επιχειρησιακή αξία», είχε σχολιάσει νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Το εάν η Ρωσία υφίσταται τόσες απώλειες, που θα αποδυναμώσουν την ικανότητα της για περαιτέρω επιθέσεις είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί. Πάντως αναλυτές, μέχρι και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έχουν σαφώς τονίσει ότι ο έλεγχος του Μπαχμούτ θα αποτελέσει εφαλτήριο για τους Ρώσους στην κατάληψη επιπλέον εδαφών. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν στη συνέχεια μεγαλύτερες αστικές περιοχές, όπως το Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στη Μόσχα για αυτό που ονομάζει «απελευθέρωση» της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» και του Ντονμπάς εν γένει: διακηρυγμένο στόχο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως το Κρεμλίνο ονομάζει την εισβολή.
Σχετικά Νέα
Ρίσι Σουνάκ: Εδώ και δύο αιώνες Ελλάδα και Βρετανία στεκόμαστε ως φίλοι και σύμμαχοι
Την ενιαία στάση Ελλάδας και Βρετανίας εναντίον της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, για.
Βουλγαρία και Ελλάδα θα δημιουργήσουν νέες τουριστικές διαδρομές στην οροσειρά της Ροδόπης
Νέες τουριστικές διαδρομές σε φυσικά αξιοθέατα στην οροσειρά της Ροδόπης θα δημιουργηθούν και θα είναι εύκολα προσβάσιμα.
Γαλλία: Νέες βίαιες συγκρούσεις – Από το συνταξιοδοτικό σε νέο «πόλεμο» για το νερό
Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη δυτική Γαλλία, ενώ παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στον απόηχο των.
Guardian: Γιατί το Μπαχμούτ μπορεί να καθορίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ως ενδεχόμενο σημείο καμπής για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, βλέπει το Μπαχμούτ, ο βρετανικός Guardian σε.