Όλα τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

Ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου κυρώσεων και προστίμων ενάντια στις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας επιχειρεί να κάνει ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου -σύμφωνα με τον ίδιο- να ωφεληθούν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι συνεπείς επιχειρήσεις.

Το νέο σύστημα, πλέον, έχει τα εξής χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης:

– Κάθε παράβαση διάταξης της εργατικής νομοθεσίας με βάση τη βαρύτητά της και τον αριθμό εργαζομένων που πλήττονται από αυτή αντιστοιχίζεται με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

– Τα συγκεκριμένο  ύψος του προστίμου θα είναι ανάλογο με τη διαπιστωθείσα παράβαση, συναρτώμενο, σε κάθε περίπτωση,  με τον αριθμό των εργαζομένων που αφορά η παράβαση.

– Έμφαση δίνεται στις σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν την αμοιβή της εργασίας, τον χρόνο και τους όρους εργασίας των εργαζομένων, στις οποίες, όπως προαναφέρθηκε, το πρόστιμο αυξάνει προοδευτικά με τον αριθμό των εργαζομένων που θίγονται από αυτές.

– Καταργείται η ισχύουσα μέθοδος υπολογισμού με σύνθετους και μαθηματικούς υπολογισμούς και πράξεις.

– Οι Επιθεωρητές Εργασίας θα επιβάλλουν το πρόστιμο όπως το ορίζει συγκεκριμένα η Υπουργική Απόφαση με συνέπεια την αποφυγή αμφισβητήσεων και τον περιορισμό  δικαστικής προσβολής του.

– Προβλέπεται κατάργηση των  υποκειμενικών απροσδιορίστων  κριτηρίων,  και αποφυγή ενδεχόμενης καταχρηστικής άσκησης της διακριτικής ευχέρειας των Επιθεωρητών κατά την επιβολή των κυρώσεων και κατάργηση της επιβολής κυρώσεων με βάση το μέγεθος της επιχείρησης πανελλαδικά,

Για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμων) συνεκτιμώνται τα εξής κριτήρια:
– η σοβαρότητα της παράβασης,
– ο αριθμός εργαζομένων,
– η επανειλημμένη επιβολή κυρώσεων για παρόμοιες παραβάσεις
– αριθμός των εργαζομένων που θίγονται
– το μέγεθος επιχείρησης
– το καθεστώς απασχόλησης,
– η υπαιτιότητα.

Πρόστιμα για παραβάσεις ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων που θίγονται

Πιο αναλυτικά, στον πίνακα 1 προβλέπονται τέσσερις κλίμακες προστίμων για παραβάσεις σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον αριθμό των θιγόμενων εργαζομένων:

Η πρώτη κλίμακα προβλέπει πρόστιμα 300 – 2.000 ευρώ για χαμηλές παραβάσεις (π.χ. Πλημμελής τήρηση Βιβλίου Ετήσιων Κανονικών Αδειών ).

Η δεύτερη κλίμακα προβλέπει πρόστιμα από 500 έως 3.000 ευρώ για σημαντικές παραβάσεις (π.χ. Μη τήρηση στον τόπο εκτέλεσης του έργου “Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων”).

Η τρίτη κλίμακα προβλέπει πρόστιμα 1.000 – 4.000 ευρώ για υψηλές παραβάσεις (π.χ. Λειτουργία εμπορικού καταστήματος πέραν του ωραρίου λειτουργίας).

Η τέταρτη κλίμακα προβλέπει πρόστιμα από 1.800 έως 8.000 ευρώ για πολύ υψηλές παραβάσεις (π.χ. Μη υποβολή Ετήσιου Πίνακα Προσωπικού & Ωρών Εργασίας).

Πρόστιμα για παραβάσεις ατομικού χαρακτήρα και πρόστιμα ανά θιγόμενο εργαζόμενο

Ο δεύτερος πίνακας προβλέπει τις παραβάσεις ατομικού χαρακτήρα με επιβολή προστίμου ανά θιγόμενο εργαζόμενο. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 4.000 ευρώ. Προβλέπονται τέσσερις κλίμακες:

Η πρώτη κλίμακα προβλέπει πρόστιμα 400 – 750 ευρώ ανά θιγόμενο για σημαντικές παραβάσεις (π.χ. μη χορήγηση ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης).

Η δεύτερη κλίμακα προβλέπει πρόστιμα για υψηλές παραβάσεις (π.χ. μη χορήγησης κανονικής άδειας) και πρόστιμα από 800 ευρώ έως 950 ευρώ.

Η τρίτη κλίμακα προβλέπει πρόστιμα 1.000 – 2.000 ευρώ ανά θιγόμενο εργαζόμενο για πολύ υψηλές παραβάσεις (π.χ. καταγγελία σύμβασης κατά τη διάρκεια κανονικής άδειας).

Η τέταρτη κλίμακα προβλέπει πρόστιμα 2.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ για παραβάσεις με θιγόμενους εργαζομένους μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και ειδικής προστασίας (π.χ. Απασχόληση ανηλίκων χωρίς Βιβλιάριο Εργασίας).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα