Οκτάι για Σουηδία: Όσο «στηρίζει την τρομοκρατία» η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι όνειρο

Τη σκυτάλη των αντιδράσεων για το ομοίωμα του Ερντογάν που κρεμάστηκε ανάποδα σε στύλο από υποστηρικτές του PKK, πήραν σήμερα οι ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Οκτάι, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Αλτούν και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ήδη ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Άγκυρα κλήθηκε από το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να μεταφέρει την αντίδραση της χώρας του, ενώ ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber επιτέθηκε στη Σουηδία απειλώντας πως «όσο η χώρα συνεχίζει να αγκαλιάζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, η είσοδός της στο ΝΑΤΟ δεν θα ήταν παρά ένα όνειρο».

«Σε ένα περιβάλλον όπου οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας πραγματοποιούν κάθε είδους δραστηριότητες κατά της Τουρκίας, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να επιτρέπονται αυτές οι δραστηριότητες και σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία πρέπει να το καταλάβει αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπ΄ροεδρος της τουρκικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η Τουρκία δεν κάνει διακρίσεις κατά της θρησκείας, της γλώσσας, της φυλής, της γεωγραφίας με κάθε ευκαιρία και δεν λέει «ο τρομοκράτης σας είναι ο τρομοκράτης μου» σε όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζοντας ότι στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, πάντα έλεγαν στις χώρες που συνεργάζονται με τρομοκράτες ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί να αποτραπεί από την τρομοκρατία» και ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις που κρατούν μια μέρα θα επιστρέψουν σε αυτές σαν μπούμερανγκ», και δήλωσε ότι πολύ σαφείς ενδείξεις αυτού άρχισαν να εμφανίζονται πρόσφατα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Φανταστείτε μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και αυτό που ονομάζετε ΝΑΤΟ είναι μια ομπρέλα ασφαλείας. Και με μια χώρα που συνεργάζεται με τρομοκράτες, όπου οι λεγόμενοι τρομοκράτες ενεργούν στο όνομα της δημοκρατίας, ιδιαίτερα μια χώρα που αγκαλιάζει κάθε είδους δραστηριότητες κατά της Τουρκίας – αυτή είναι η Σουηδία και η Φινλανδία – αλλά δυστυχώς η Σουηδία είναι ένα μέρος όπου τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις περιφέρονται εναντίον της Τουρκίας», είπε υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με Σουηδία και Φινλανδία κατά της τρομοκρατίας.

Υποστήριξε πως οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει οι δυο χώρες δεν έχουν εκπληρωθεί μέχρι σήμερα και διαμήνυσε πως «δεν μπορούμε να ανεχθούμε να επιτρέπονται αυτές οι δραστηριότητες στο όνομα της δημοκρατίας σε ένα περιβάλλον όπου αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας εμπλέκονται σε κάθε είδους δραστηριότητα εναντίον της Τουρκίας».

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν μιλώντας τηλεφωνικά στην ίδια εκπομπή καταδίκασε το περιστατικό και κάλεσε τις σουηδικές αρχές να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα κατά των, όπως τους αποκάλεσε «τρομοκράτες».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αποτρόπαια πράξη που πραγματοποιήθηκε πολύ ξεκάθαρα και κατηγορηματικά από τα μέλη αυτής της αιματηρής τρομοκρατικής οργάνωσης εκεί και προτρέπουμε για άλλη μια φορά τις σουηδικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και να εκπληρώσουν τα αιτήματα που έχουμε εκφράσει πολύ συγκεκριμένα σε αυτό το σημείο», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμα ότι «αναμένουμε να πάρουν θέση μαζί μας κατά της τρομοκρατίας ως απαίτηση της συμμαχίας και της μεταξύ μας σχέσης» και υποστήριξε πως «δυστυχώς, έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό ότι οι δυτικές χώρες, οι ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις αντί να υποστηρίζουν τη σύμμαχό τους, την Τουρκία, όσον αφορά την τρομοκρατία».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν καταδίκασε επίσης ως «ειδεχθή» την πράξη με το κρέμασμα σε στύλο του ομοιώματος του Ερντογάν στη Σουηδία.

«Μεταφέραμε την αντίδραση και την προσδοκία μας στις σουηδικές αρχές. Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων είναι απαίτηση του νόμου και της συμφωνίας μας», είπε ο Καλίν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα