Οικονόμου για Ακάρ: Είμαστε σε εγρήγορση – Ατιμετωπίζουμε οποιεσδήποτε απειλές, είτε ρητορικές είτε οτιδήποτε άλλο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για τις περιπτώσεις εκείνες που γονείς δεν έβρισκαν αυτοδιαγνωστικά τεστ απάντησε πως υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει το απαραίτητο απόθεμα. «Δεν ήταν θέμα αποθέματος αλλά διανομής και διαχείρισης από τα κέντρα διάθεσης στα φαρμακεία. Και σε εκείνες τις περιπτώσεις οι γονείς προμηθεύτηκαν έγκαιρα τεστ», τόνισε σημειώνοντας πως self test προμηθεύτηκαν οι σχολικές μονάδες και είχαν δοθεί οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας.

Για τη κάλυψη των κενών ο κ. Οικονόμου απάντησε πως υπάρχουν τρεις τρόποι διαχείρισης των αρρυθμιών που η κυβέρνηση περιμένει. Πρώτον με αναδιάταξη του δυναμικού στις μονάδες, δεύτερον με νέες προσλήψεις και ήδη σήμερα έγιναν οι πρώτες και τρίτον με τηλεκπαίδευση η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη.

«Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με πρωτόκολλο που λαμβάνει υπόψη την ανάγκη προστασίας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Με εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι τις για να πάνε τα πράγματα καλά», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μουσική ή να ληφθούν άλλα μέτρα από την επόμενη Δευτέρα ο κ. Οικονόμου απάντησε πως την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, θα γίνουν εισηγήσεις και η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δωρεάν συνταγογράφησης κατά περίπτωση μοριακών τεστ όπως προτείνουν και κάποιοι βουλευτές της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει κάνει όσα η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα τεστ. Επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, ότι έχουμε εκτεταμένους δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους από τον ΕΟΔΥ και τις δομές του ΕΣΥ και για μοριακά και για rapid τεστ και πως πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει εκτεταμένη συνταγογράφηση δωρεάν για όλο τον πληθυσμό. «Στη χώρα μας εκείνος που επιθυμεί να κάνει δωρεάν μοριακό έλεγχο μπορεί να τον κάνει. Παράλληλα υπάρχει εκτεταμένο σχέδιο δωρεάν διανομής self test και rapid test και έχουν δοθεί πάνω από 320 με 330 εκ. ευρώ για τη διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών τεστ, κάτι που δεν έχει γίνει σε καμία άλλη χώρα.

Κληθείς να σχολιάσει την προκλητική ρητορική του Χουλουσί Ακάρ ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική εδράζεται πάντα στο διεθνές δίκαιο. «Έχουμε καταφέρει με πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική να πληροφορούμε άμεσα και γρήγορα για το πώς έχει η κατάσταση στη γειτονιά μας. Πάντα είμαστε σε εγρήγορση και πάντα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε τις οποιεσδήποτε απειλές, είτε είναι ρητορικές είτε οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε.

Για την ανακοίνωση του State Department ότι ο αγωγός east med είναι έργο οικονομικά και περιβαλλοντικά μη βιώσιμο, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει στηρίξει το εγχείρημα του συγκεκριμένου αγωγού και ταυτόχρονα μία σειρά από εναλλακτικές οδεύσεις οι οποίες ενδεχομένως τεχνολογικά να είναι πιο βιώσιμες και τεχνικά εφικτές. «Η αγορά θα αποφασίσει ποια λύση οικονομικά είναι εφικτή. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας δεν είναι παραγωγός αλλά ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλο που θα τον έχει ανεξάρτητα από ποια διαδικασία όδευσης θα επιλεγεί. Η Ελλάδα μπορεί και θα μετατραπεί σε κόμβο φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ανεξαρτήτως των οδεύσεων και των αγωγών που θα προχωρήσουν», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πολύ ενεργά projects ενέργειας με την Αίγυπτο στα οποία μετέχει και οι Κύπρος και πως οι εξελίξεις αυτές είναι εφικτές μετά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Επισήμανε πως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο δεν είναι σημαντική μόνο για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη ενώ για τις εναλλακτικές οδεύσεις είπε ότι εξετάζονται όλοι οι αγωγοί ώστε από οικονομική και τεχνική άποψη να είναι συμφέροντες.

«Και η Κύπρος έχει τις δικές της εναλλακτικές συμφωνίες. Η χώρα μας στηρίζει τον ευρωπαϊκό διασυνδετήριο αγωγό, το υποθαλάσσιο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τη συμφωνία για τον αγωγό euroafrica έχει υπογράψει και η Κύπρος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για τις απειλές που δέχεται ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

«Ο Πρύτανης έκανε το αυτονόητο. Ένας χώρος υπό κατάληψη επί 30 χρόνια θα αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών. Είναι απαράδεκτο τραμπούκοι να απειλούν τη ζωή του πρύτανη επειδή έκανε αυτό. Όσοι φαντασιώνονται ότι θα βάλουν εμπόδια στη λειτουργία των πανεπιστημίων, στη νομιμότητα, στις ακαδημαϊκές ελευθερίες είναι βαθιά νυχτωμένοι. Θα πρέπει το σύνολο του πολιτικού κόσμου να καταδικάσει αυτές τις τραμπούκικες συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά το αποφεύγει να μιλήσει καθαρά. Δεν μας κάνει εντύπωση. Θα περιμέναμε από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να βρει δυο λέξεις να πει, να πάρει καθαρή θέση απέναντι σε ένα θέμα που σχετίζεται με την ελευθερία της λειτουργίας του πανεπιστημίου», απάντησε.

Τέλος ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στη Χίο για την κατασκευή κλειστής δομής, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η διαφορά στην εικόνα στο προσφυγικό στα νησιά είναι προφανής, ότι οι ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρσι 99% και πως σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες οι δομές θα προχωρήσουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα